in

Einde aan taxistaking in Italië, maar onrust nog niet voorbij

Taxichauffeurs boos over online taxidienst Uber

Stakende taxichauffeurs in Rome in het midden Alessandro Volterra

Er is een eind gekomen aan de taxistaking in Italië. Chauffeurs zijn woensdag weer aan het werk gegaan na toezeggingen van de regering opnieuw te kijken naar de toelating van taxidienst Uber in de sector. Een week reden er amper taxi’s in grote steden als Milaan en Rome.

De protesten leidden dinsdag tot relletjes in de binnenstad van Rome. Demonstrerende chauffeurs gooiden daar met vuurwerk, en ook gingen er ruiten kapot bij regeringsgebouwen. Vier mensen werden opgepakt, zeven anderen raakten gewond. De confrontatie met ordediensten liep vooral hoog op omdat ook aanhangers van extreemrechts zich in het protest mengden.

Een week zonder taxi’s

Kritiek was er na afloop ook op de Romeinse burgemeester Raggi, die zich omringd door televisiecamera’s achter de demonstrerende chauffeurs schaarde en zich pas in de tweede instantie van het geweld distantieerde. Bijna een week lagen de taxidiensten in Rome plat. Alleen mensen met een handicap of zieken konden de centrales bellen.

Taxi's in Rome rijden weer

Uber in Italië

De chauffeurs maken zich vooral grote zorgen dat online taxidienst Uber verder in Italië wordt toegelaten, zegt Alessandro Volterra, die al achttien jaar zijn taxi in Rome heeft. ‘Ook wij gebruiken internet, ook wij werken nu met apps. Waar het over gaat is dat een buitenlandse multinational hier een stuk van de markt opeet. Het is een vijandige overname. Het geld dat gebruikers betalen voor de dienstverlening van Uber verdwijnt naar het buitenland.’

Sociale onrust

De sociale onrust in Italië is echter nog niet voorbij. Woensdag legden bonden van het openbaar vervoer in Rome het werk stil uit protest tegen hun arbeidsomstandigheden. Daardoor reden bussen, trams en metro’s niet. En donderdag is Alitalia aan de beurt. Personeel van de noodlijdende vliegmaatschappij maakt zich grote zorgen over aangekondigde bezuinigen. Nog dit jaar wil het bedrijf 160 miljoen euro besparen op de kosten en de vrees is voor een ontslaggolf.

Vluchten geannuleerd

Zestig procent van de geplande routes voor donderdag zijn uit voorzorg geschrapt, en ook een aantal vluchten op woensdag werd geannuleerd. Daaronder zitten ook routes van Rome en Milaan naar Amsterdam. Alitalia publiceerde inmiddels een lijst met alle geschrapte vluchten.

Foto’s: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 italiaanse handgebaren

12 Italiaanse handgebaren: deze moet je leren voor je vakantie

olijfolie uit Italië

Column: olijfolie uit Italië