in ,

Met Erasmus naar Rome? Pas op voor oplichting!

Erasmus-oplichting in Rome
Ga je in Rome studeren met het Erasmus-programma? Pas dan op voor oplichting (foto: Unsplash)

Het zal je maar gebeuren: je gaat als Erasmus-student naar Rome en vindt een mooie kamer voor een schappelijke prijs. Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat de verhuurder niet bestaat en je je aanbetaling van 900 euro kwijt bent. Dat overkwam de dochter van Nederlandse kennissen en zij is lang niet de enige. Wees dus gewaarschuwd.

Margreet (ik heb haar naam gewijzigd) was natuurlijk opgetogen, toen ze bericht kreeg dat ze een half jaar aan de Romeinse Università La Sapienza kon studeren. Maar toen moest ze nog wel aan accommodatie zien te komen. Dat is in Rome geen eenvoudige opgave, zeker als je de stad niet kent.

Facebookgroep Erasmus Rome

Daarom sloot Margreet zich aan bij ERASMUS ROME 2022/2023, een Facebookgroep waar buitenlandse studenten hun ervaringen uitwisselen en dus ook gegevens over feesten, pubs en woonruimte delen.

Ook zij plaatste een berichtje dat zij nog een kamer zocht in Rome. Daarop kwamen 3 reacties, waaronder één van een meisje uit Rotterdam, dat haar het mailadres doorgaf van haar voormalige huisbaas. Die bleek nog wel een mooie kamer in de aanbieding te hebben, centraal gelegen dicht bij Piazza Bologna en de universiteit, voor slechts 400 euro in de maand.

De foto’s van de kamer, met eigen badkamer en keukenhoek, zagen er prachtig uit, dus zij reageerde enthousiast. Daarop kreeg ze per mail een 8 pagina’s tellend, uitermate gedetailleerd en in het Engels opgesteld huurcontract opgestuurd, dat al was ondertekend door de eigenaar en zijn advocate.

De verhuurder antwoordde netjes op haar vragen en toonde zich zelfs bereid om haar vanaf het vliegveld op te laten halen door zijn chauffeur. Al wat ze nog moest doen, was ondertekenen en een borgsom van € 500 plus de eerste maand huur overmaken naar de bankrekening van de advocate.

Zo gezegd, zo gedaan, maar vervolgens gebeurde er niets. Eigenaar en FB-contact gaven niet thuis, Margreet begon te twijfelen en vervolgens kreeg ik het verzoek om vanuit Rome eens te kijken hoe dat nu zat.

Waarschuwing voor ‘scams’ op de Facebookgroep van Erasmus Rome (bron: Facebook)

Geen goed nieuws

Ik deed dat graag, al vermoedde ik wel dat ik geen goed nieuws zou kunnen brengen: elke zomer kun je in de Italiaanse kranten trieste verhalen vinden van toeristen die niet bestaande of al bezette vakantiewoningen hebben gehuurd en daar leek dit ook op.

Inderdaad bleek bij nadere bestudering van het contract meteen al van alles niet te kloppen.  Zo gaf de ‘verhuurder’ naast zijn naam het nummer van zijn paspoort, maar vermeldde hij niet van welk land. In ieder geval niet van Italië, want Italiaanse paspoorten hebben naast cijfers ook letters.

Het geld was overgemaakt op een Duitse rekening van een Zweedse internetbank. Rekeninghouder zou advocate Daina K. zijn, die ook ondertekende als ‘lawyer‘. Maar op het internet is geen advocaat van die naam te vinden, terwijl strafpleiters normaal toch niet de anonimiteit zoeken.

Op haar in het contract opgegeven Romeinse adres is ook geen advocatenkantoor gevestigd, maar een wat smoezelig en op het internet onvindbaar ‘consultancybedrijf’. Verder bleek het appartement dat Margreet was aangeboden, bewoond door een echtpaar, dat niet thuis was toen ik erlangs ging, maar een medebewoner zei me dat er in de flat zeker niet aan studenten werd verhuurd.

Ook ligt het niet op de eerste verdieping, zoals de ‘verhuurder’ had geschreven, maar op de benedenverdieping. De luxueuze interieurfoto’s, die Margreet had ontvangen, zagen er dan ook uit alsof ze uit een showroom kwamen.

Hier is geen appartement te huur voor Erasmus-studenten (foto: Aart Heering)

Fakeprofielen

Dan terug naar de Facebookgroep. Het profiel van het ‘meisje’ dat Margreet getipt had, een zekere Veronica, was wel wat mager. Zij zou in Rotterdam wonen, maar had geen posts of vrienden te melden, ook geen info over werk en opleiding en alleen een paar nietszeggende likes (Harry Potter en Kung Fu Panda). Kortom, zeer waarschijnlijk een fakeprofiel, dat inmiddels ook van Facebook is verdwenen.

Scrollend langs de FB-berichten stuitte ik al gauw op verschillende andere vermoedelijke oplichters, meestal met prachtige aanboden en niet erg Romeins aandoende namen. (Ozzie A Marc of Olatidoye Wasiu, om er maar een paar te noemen.)

Een zekere Markus Maraghni was zelfs tegelijk ook actief op de groepen Roommate in Copenhagen en International Students at Bocconi, met exact dezelfde boodschap in Rome, Kopenhagen en Milaan: ‘Hello, I just move out of Nice 2 bedroom appartment available for long term or short rent etc.’.

(Waarmee ook duidelijk is, dat de ‘Erasmus-oplichting’ zich echt niet alleen tot Italië beperkt. En dat er wellicht een geoliede organisatie achter zit die vanuit elk deel van de wereld kan opereren.)

Sommige deelnemers aan de FB-groep waarschuwen hun lotgenoten hier ook voor (SCAM!) en een van hen had aan het interieur van een aangeboden kamer zelfs gezien dat deze niet Italiaans maar Nederlands was.

Tips om oplichting te voorkomen

Kortom, de Facebookgroep Erasmus Rome is een welkome voedingsplaats voor aasgieren die zich storten op enthousiaste, jonge, meestal niet armlastige en wat naïeve studenten. Ik heb daarover de beheerder van de groep aangesproken.

De jonge advocaat Filippo Corsati, die tevens aanjager is van de Erasmus Rome Association, geeft toe dat ook oplichters zich aanmelden maar zegt dat hij er niet veel aan kan doen: ‘Het is een openlijk toegankelijke groep en het zijn er gewoon te veel om alles te controleren.’

Hij geeft daarom de volgende tips:

  1. Wantrouw als het verhuuraanbod niet van Italianen komt.
  2. Vraag een videogesprek aan voor je met een verhuurder in zee gaat.
  3. Bij twijfel kun je mij ook bellen en om advies vragen. (Corsati’s mobiele nummer is op de startpagina van de groep te vinden.)

Ik zou daar nog aan toevoegen:

  1. Schakel zo mogelijk iemand in Rome in om ter plekke te controleren.
  2. Maak geen geld over voordat je 100% zeker van je zaak bent.
  3. Als je het gevoel hebt dat je geflest bent, doe dan onmiddellijk aangifte.

Margreet heeft dat ook gedaan en de politie heeft tenminste één hard element in handen: de IBAN van de rekening waar het geld naartoe is gevloeid.

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mosselen op Pugliese wijze

Recept: mosselen op Pugliese wijze

spaghetti met venkel en sardines

Recept: spaghetti met venkel en sardines