in

8 Italiaanse winterdrankjes om je warm te houden

De lekkerste winterdrankjes van Italië
De lekkerste winterdrankjes van Italië (foto: Gabriella Clare Marino/Unsplash)

We kennen de beroemde zomerdrankjes uit Italië allemaal wel: Aperol Spritz, Hugo, limonata enzovoorts. Maar wist je dat er ook tal van Italiaanse winterdrankjes zijn? Ook perfetto om de koudste dagen in Noord-Europa door te komen. Hier zijn 8 van de bekendste en lekkerste Italiaanse dranken voor de winter.

1. Vin brulé

vin brulé - winterdrankjes
Glühwein op z’n Italiaans (foto: Pxhere)

Bij ons beter bekend als glühwein. Tijdens de feestdagen is dit echt een must in vooral het noorden van Italië. Vin brulé wordt ook wel samen met panettone gegeten, bijvoorbeeld na de kerstnachtmis of op de kerstmarkt.

Vin brulé maak je van rode wijn, sinaasappel, appel en citroen gecombineerd met typische winterkruiden als kaneel en kruidnagel. Ook combinaties met gember, anijs en nootmuskaat komen voor. Natuurlijk heeft elke streek weer z’n eigen recept.

2. Zabaione

zabaione - winterdrankjes
Zabaione (foto: Wikimedia)

Zabaione (zabaglione in Zuid-Italië) is een eierpunch gemaakt met losgeklopt eigeel, suiker en marsala-wijn. Je kunt het warm serveren met koekjes als de Lingua di Gatto, Amaretti of Savoiardi, maar ook met een toef slagroom.

Dit winterdrankje wordt wel als toetje genuttigd. Zabaione is ook het belangrijkste ingrediënt van het klassieke wintersportdrankje onder punt 3 uit deze lijst.

3. Bombardino

bombardino - wintersport
Bombardino: het Italiaanse winterdrankje dat inslaat als een bom (beeld: YouTube)

Een bombardino is een typische wintersportcocktail die warm wordt geserveerd. In de Noord-Italiaanse skigebieden staat dit hartverwarmertje dat inslaat als een bom standaard op de menukaarten van de après-skibars.

De bombardino wordt ook in verschillende varianten gemaakt. In de klassieke vorm wordt de bombardino warm voor je neus gezet met zabaione (ook wel gespeld als zabaglione).

Voor de bombardino gebruik je brandewijn als basis, maar je kunt ook gewoon Hollandse advocaat opwarmen. Een dikke toef slagroom, kaneel en cacao erop en je dag kan niet meer stuk.

Het complete recept vind je hier.

4. Warme chocolade

Het klassieke winterdrankje: warme chocolademelk, zonder veel melk (foto: Pxhere)

Cioccolato caldo is in Italië net zo’n populair winterdrankje als hier. Alleen ligt de nadruk in Italië niet op de melk, maar op de chocolade. Je drinkt (eet!) het dik en romig, de lepel moet er rechtop in blijven staan.

Warme chocolademelk is in Italië eerder gesmolten chocolade dan melk. Probeer dit recept maar eens: smelt wat pure chocolade in voorverwarmde volle melk met een beetje suiker. Voeg wat melk toe en kook het geheel op een laag vuurtje.

Wil je nog meer wintersfeer, voeg dan kaneel, kruidnagel, gember, sinaasappel of zelfs chilipepers toe.

5. Ponce Livornese

Ponce Livornese (bron: calonacibevande.com)

Ponce (punch) is een speciale winterdrank uit Livorno. Het is een mengsel van rum en koffie dat de spijsvertering zou bevorderen.

De ponce ontstond onder invloed van de grote Britse gemeenschap in Toscane. De originele samenstelling van deze Engelse punch omvatte 5 ingrediënten: thee, suiker, kaneel, citroen en rum of cognac.

Het winterdrankje wordt vaak met een schijfje citroen geserveerd. Je kunt het in Italië kant-en-klaar in de fles kopen.

6. Ponce al Mandarino 

Ponce al mandarino (bron: tooscans.it)

Deze feloranje mandarijnpunch is dé vervanging voor Aperol-Spritz in de winter. Ponce al Mandarino wordt niet gemaakt met koffie, maar met mandarijnen en heeft een hoog alcoholpercentage van 47%.

Deze mandarijnenlikeur verwarmt al meer dan 100 jaar dorpen en steden aan de Toscaanse kust op koude winterdagen. Je moet het puur drinken, of met een korte besproeiing van de stoomstraal uit de espressomachine, gegarneerd met de klassieke citroenschil.

Met z’n oranje kleurtje zou het ook in Nederland aan moeten kunnen slaan als hartverwarmertje voor de koude wintermaanden.

7. Caffè amaretto

Caffè amaretto (bron: FoodWineBeer.it)

Als we het hebben over warme Italiaanse dranken, kunnen we niet om de koffie heen. De caffè amaretto is een klassieke Italiaanse koffie met een ’tic’ van Amaretto, de zoete likeur uit Saronno in Lombardije.

Koffie en amandelen laten zich uitstekend combineren. Om het winterdrankje af te maken, kun je het garneren met amandelen en een toef slagroom.

Zin in meer Italiaanse koffievariaties deze winter? Kijk dan hier.

8. Sidro di mele caldo (warme appelcider)

warme appelcider - winterdrankjes
Cider

Niets is toch winterser dan warme appels met kaneel? Je proeft de smaken van de winter met dit klassieke Italiaanse winterdrankje.

Thuis maken is heel eenvoudig en er zijn talloze variaties om het klassieke recept te verrijken. Breng de cider aan de kook te brengen, samen met stukjes verse gember, kaneelstokjes, kruidnagel en bruine suiker naar smaak. Perfect te combineren met een stuk warme appeltaart (torta di mele).

Er is ook een alcoholvrije variant die je met appels en water in plaats van cider maakt. Je kunt natuurlijk ook appelsap gebruiken.

Wat is jouw persoonlijke favoriet? Geniet van deze Italiaanse winterdrankjes en blijf lekker warm deze winter!

Bronnen: Giallo Zaffarano, Italy Magazine, miramonticorteno.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

spaghetti met venkel en sardines

Recept: spaghetti met venkel en sardines

Het nagebootste Mithras-heiligdom in Rome Ondergronds

Rome Ondergronds: de wereld onder de Eeuwige Stad