Spaghetti met sardines en venkel is een typisch gerecht uit de Siciliaanse keuken. Wij kennen hier venkel alleen als knol, maar er bestaat ook nog zoiets als wilde venkel of bladvenkel. Deze venkel vormt geen knol, maar bestaat uit een bos lichtgroen fijn gevederd bladloof, wat soms wel tot 2 meter hoog kan worden.
Wie tussen juli en oktober in Italië is, komt ze misschien in het wild tegen. Naast het blad kun je ze herkennen aan de gele schermbloemen en natuurlijk aan de typische anijsgeur. In Nederland is bladvenkel niet te krijgen en daarom gebruiken we in dit recept knolvenkel.

Als je deze in dunne reepjes snijdt, blijft de smaak toch subtiel. Naast dat venkel een heerlijke smaakmaker is, wordt het al van oudsher gebruikt als geneeskrachtig kruid.
Niet zo gek als je bedenkt dat venkel tjokvol antioxidanten, vitaminen en mineralen zit. Zo is venkel onder andere goed voor het bevorderen van de spijsvertering, gaat het darmgassen tegen en helpt het tegen een opgeblazen gevoel.
Vandaag dus een heerlijk recept van pasta met venkel!
Ingrediënten voor de spaghetti met venkel en sardines
Bijgerecht voor 4 personen
- 3 el rozijnen
- 2 tenen knoflook
- 1 flinke venkelknol
- 3 el pijnboompitten
- 4 sneeën oud droog brood of 8 el panko
- 6 el extra vergine olijfolie
- 2 blikjes sardines in olijfolie
- 200 ml passata
- zout en peper
- 360 gram (volkoren) spaghetti (50/50)
- chilivlokken (desgewenst)
Voorbereidingen
- Zet alvast een pan met ruim water op het vuur waarin straks de pasta gaat.
- Doe de rozijnen in een bakje met water om ze even te laten weken.
- Plet de knoflook met een mes en haal de schilletjes er vanaf.
- Snijd de venkel in dunne plakken (bewaar het loof voor de garnering)
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Hou apart.
- Verkruimel het brood fijn en bak het in 3 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Hou apart.
Bereiding van de spaghetti en saus
- Verwarm de rest van de olijfolie in een ruime koekenpan en bak hierin de knoflook even mee.
- Giet de sardines af en bak ze circa 2 minuten mee (Door ze aan het begin toe te voegen zullen ze in hun geheel door de saus worden opgenomen. Wil je liever grovere stukken van de vis behouden, voeg ze dan pas op het allerlaatst toe aan de saus.).
- Voeg de venkel toe en laat enkele minuten meesmoren totdat hij een beetje zacht is. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe.
- Giet de rozijnen af en voeg deze samen met de passata en ongeveer 150 ml pastawater toe aan de saus en laat rustig pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
- Zout het pastawater en kook de spaghetti beetgaar.
- Giet de spaghetti af en hou wat kookvocht apart.
- Schep de spaghetti goed door de saus en voeg als dat nodig is nog een beetje kookvocht toe. Verwijder de hele teentjes knoflook.
- Verdeel over de borden en bestrooi met pijnboompitten, broodkruim en een toefje loof.
Voor de liefhebbers van pittig: bestrooi met chilivlokken.
Comments