in

Italië nr. 1 gezondste land ter wereld

Gezond is ook het mediterrane dieet
Gezond is ook het mediterrane dieet (foto: Wikimedia)

Niet alle landen zijn hetzelfde. Er is een groot aantal factoren dat bijdraagt aan gezonde, blije landen. Net zoals er veel factoren zijn die ongezonde, ongelukkige landen bepalen. Wat blijkt? Italië staat in 2019 op nummer 1 van de ranglijst met de gezondste landen ter wereld. 

De gelukkigste landen zijn over het algemeen de landen die het meest ontwikkeld zijn. Daarom staat Nederland vaak ook in het lijstje met de allergelukkigste landen ter wereld. Boven Nederland staan meestal alleen enkele Scandinavische landen.

Maar Nederland is niet het gezondste land ter wereld, ook al hebben we hier wel schoon drinkwater, de beste ziekenhuiszorg ter wereld en niet al te veel vervuiling.

Hoge levensverwachting

Toch scoort Italië beter dan Nederland (en al helemaal beter dan België). Dat komt door relatief schone lucht, schoon drinkwater, uitmuntende gezondheidszorg en lage kindersterfte. Daar komt bij dat de levensverwachting in Italië het hoogst is van alle westerse landen, in combinatie met lage kindersterfte.

De Bloomberg Global Health Index bekijkt al deze punten en gebruikt ze om een ranglijst op basis van gezondheid te maken. De belangrijkste factoren die in deze lijst worden meegenomen zijn:

 • Gezondheidsrisico’s (roken, hoge bloeddruk, obesitas)
 • Beschikbaarheid van schoon water
 • Levensverwachting
 • Ondervoeding
 • Doodsoorzaken

Op basis van deze factoren kreeg ieder land een score van 0 tot 100. Op basis hiervan scoorde Italië het hoogst.

Andere landen die hoog scoren zijn IJsland, Zwitserland, Singapore en Australië. Hierbij speelt vaak ook het buitenleven en het lokale dieet een grote rol.

Top 25 gezondste landen 2019

De top 25 van landen die in de Bloomberg Global Health Index zijn opgenomen. Met Italië op de eerste plaats en Nederland op de 13de plek. België staat in het geheel niet in de lijst.

 1. Italië
 2. IJsland
 3. Zwitserland
 4. Singapore
 5. Australië
 6. Spanje
 7. Japan
 8. Zweden
 9. Israël
 10. Luxemburg
 11. Noorwegen
 12. Oostenrijk
 13. Nederland
 14. Frankrijk
 15. Finland
 16. Duitsland
 17. Canada
 18. Cyprus
 19. Nieuw-Zeeland
 20. Griekenland
 21. Portugal
 22. Ierland
 23. Verenigd Koninkrijk
 24. Zuid-Korea
 25. Malta

Wil je dus een lang, gelukkig en gezond leven? Dan weet je wat je te doen staat!

Bron: worldpopulationreview.com

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

One Comment

Leave a Reply

One Ping

 1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Is Italiaans leren moeilijk?

Motivatie en inspiratie om Italiaans te leren