in

Football is coming Rome!

De voorpagina van de Gazzetta dello Sport: Italia Campione d'Europa

De finale van EURO 2020 moest de Engelsen over het trauma van de verloren finale van 1966 heen helpen. In de aanloop naar het de eindwedstrijd blaakten ze van zelfvertrouwen: football is coming home, gonsde het door de straten van Londen. Maar dat was buiten de Italianen gerekend.

In Italië was het de afgelopen nacht een groot feest. Van de grote steden tot in de kleine dorpen, overal waren mensen op straat. Voetbal maakt het in streken, regio’s en gebieden verdeelde land zoals altijd pas echt één geheel.

Italië sleepte 4 keer de wereldtitel in de wacht: in 1934, 1938, 1982 en 2006. En sinds gisteren 2 keer de Europese titel: in 1968 en 2021 (die laatste komt officieel op 2020, vanwege het uitgestelde toernooi).

Football is coming Rome (beeld: ghanasoccernet.com)

Football is coming Rome, zo konden we op diverse spandoeken lezen, als spottende kwinkslag naar de Engelse voetbalhit uit 1996. Voor de Italianen geldt: voetbal hoort net zo goed bij Italië als bij Engeland. Misschien nog wel meer…

De Italianen zijn terecht trots. Er is veel lof voor de 22-jarige keeper Gianluigi Donnarumma die tot speler van het toernooi werd verkozen. Maar ook voor de bondscoach Roberto Mancini, die het team verjongde, wat goed uitpakte.

via GIPHY

Italië won van Engeland nadat de Engelsen in eerste instantie op 1-0 voorsprong kwamen na een doelpunt van Shaw in de 2de minuut. Bonucci maakte in de 67ste minuut de gelijkmaker, waarna er geen doelpunten meer volgden. Na de verlenging van 2 keer een kwartier bleken de Italianen het koelbloedigst. Het werd 3-2 na strafschoppen.

De Italianen mogen zich de komende 3 jaar de trotse Campione d’Europa noemen. Met de winst van het songfestival erbij wordt Italië zo het eerste land dat beide prijzen in één jaar binnensleept.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een nieuw huis in Italië – deel 15 (slot)

verschillende Italiaanse kazen uitgestald

De lekkerste Italiaanse kaas (deel 1)