in

Songfestival 2021: Zitti e buoni van Måneskin

Zitti e buono van Måneskin, uitgevoerd tijdens een repetitie (beeld: YouTube)

Een krachtige alternatieve rocksong van de formatie Måneskin (Deens voor maneschijn) is de inzending van Italië voor het Songfestival van 2021.

Deze Romeinse rockgroep werd in 2015 opgericht door de middelbareschoolvrienden Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi en Ethan Torchio.

Twee jaar later werden ze tweede bij het populaire tv-programma X-Factor. Dat werd hun doorbraak. In 2018 schakelde de band over van het Engels op het Italiaans.

En in 2021 wonnen ze het nationale liedjesfestival Sanremo. De winnaar daarvan wordt automatisch afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival.

Zitti e buoni (bron: official video)

De band brengt het nummer Zitti e buoni ten gehore, wat zo veel betekent als ‘zwijg en gedraag je’. Naar eigen zeggen geïnspireerd op een leerkracht die dit placht te zeggen tegen zijn leerlingen.

Leadzanger Damiano David zingt onder andere over ‘mensen die helaas praten en verdomme niet weten waar ze over praten’. Het refrein:

Ik ben gek, maar niet zoals zij
En jij bent gek, maar niet zoals zij
Wij zijn gek, maar niet zoals zij
Wij zijn gek, maar niet zoals zij
Nee

Hiermee is het nummer vooral een aanklacht tegen vooroordelen. Juist omdat je anders bent, ben je uniek. De hele tekst en vertaling van Zitti e buoni vind je hier.

https://youtu.be/GL1mzJuV11c

Voor songfestivalbegrippen is Zitti e buoni een nogal stevig nummer. Toch steeg Italië bij de bookmakers na de repetities door naar de top 3 bij de grootste kanshebbers om het festival te winnen.

Omdat Italië tot een van de grootste financiers van het liedjesfestival behoort, plaatst de band zich direct voor de finale.

https://youtu.be/9mL6Cmkg2_A
De officiële videoclip van Zitti e buoni

Jeangu Macrooys Birth of a new age (de Nederlandse inzending) blijft in de onderste regionen steken. Hooverphonic met Geike Arnaert, de Belgische inzending, doet het in de peilingen wat beter.

Update: Måneskin pakt de winst

En Italië wint het Eurovisie Songfestival 2021! (foto: EBU / ANDRES PUTTING)

Wat vind jij van de Italiaanse inzending voor het ESF van 2021?

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans leren: hoe haal je het maximale uit je vakantie in Italië?

Flumineddu-rivier

Gola di Gorropu, Sardinië