Gay Pride Rome 2019
Gay Pride Rome 2019: 'Tegennatuurlijk is alleen de pizza met ananas' (foto's: Aart Heering)
in , ,

Gay Pride Rome 2019: trots en vrolijk

‘Tegennatuurlijk is alleen de pizza met ananas’

Contro natura c’è solo la pizza con l’ananas: Tegennatuurlijk is alleen de pizza met ananas. Dat was voor mij de meest geslaagde slogan van de afgelopen zaterdag gehouden Gay Pride Rome, de Roma Pride 2019.

Het was een mooie, zowel ironische als kordate samenvatting van de idealen van gelijkwaardigheid en gelijke rechten waar de Pride voor staat. De mars werd dit jaar voor de 25e keer gehouden en was zeker een van de meest geslaagde, met volgens de organisatie zo’n 700.000 deelnemers.

Nu neigen organisatoren er nog wel eens toe om hun eigen verrichtingen wat op te krikken, maar ik heb heel wat demonstraties in Rome meegemaakt en denk daarom dat het er in ieder geval meerdere honderdduizenden waren.

De kar van de Nederlandse ambassade

Staande op de Nederlandse ‘kar’ (een gehuurde truck met oplegger) had ik ook aardig zicht op de menigte. De Nederlandse ambassade nam dit jaar deel met een eigen kar, inclusief dj, muziek, opblaaspoppen van twee zoenende Delfts blauwe boertjes en bijna het voltallige personeel.

De kar van de Nederlandse ambassade voor de Gay Pride Rome 2019

Ook de collegae van de ambassades van Duitsland, Groot-Brittannië en Canada hadden een eigen kar. (De VS doet sinds Trump niet meer mee.) Het is een logisch uitvloeisel van een buitenlands beleid waarvan het bevorderen van LGBT-rechten deel uitmaakt en op deze manier ook heel zichtbaar wordt gemaakt.

The Netherlands invites you to join our freedom

Commercie

In totaal deden er 25 karren mee, van homo- en transorganisaties, maar ook van de vakbond CGIL, de trans-Europese partij Volt, een studentenvereniging en ondernemingen als Mercedes-Benz, American Express, farmaciegigant Pfizer, luchtvaartmaatschappij Vueling en de producent van vruchtensappen Zuegg.

Route Gay Pride Rome 2019 Google Maps
De Route van de Gay Pride Rome 2019 in regenboogkleuren (bron: Google Maps)

Google Maps had voor de gelegenheid het parcours van de Pride aangegeven in de kleuren van de regenboogvlag. En mineraalwaterfabrikant VitaSnella deelde, bij 33 graden in de schaduw zeer welkome, flesjes uit in diezelfde kleuren.

Mineraalwater in regenboogkleuren en met ‘eenhoornsmaak’

Ik heb wel wat horen morren over de vermeende ‘commercialisering’ van de Pride, maar zie daar zelf geen kwaad in. Het is een duidelijk teken van brede maatschappelijke integratie en zeker in Italië is het bedrijfsleven vaak ruimer denkend dan de politiek, waarin hier de rol van het Vaticaan nog lang niet is uitgespeeld.

Drukte in Rome op het Piazza della Repubblica

Regenboogfamilie

Zo betoogt de huidige minister voor het gezin, Lorenzo Fontana, dat ‘de regenboogfamilie niet bestaat’ en heeft hij om te beginnen de enkele jaren geleden in het bevolkingsregister ingevoerde aanduiding ‘Ouder 1’ en ‘Ouder 2’ al weer teruggedraaid naar ‘vader’ en ‘moeder’.

Niettemin zit er best schot in voor de homobeweging in Italië. In 2016 kwam eindelijk, na twintig jaar oeverloos debatteren, het samenlevingscontract voor homoparen door het parlement en uit peilingen van de afgelopen twee jaar blijkt dat een meerderheid van de bevolking ook niet meer tegen het homohuwelijk is.

Gay Pride Rome bij het Colosseum

Optimisme

Afgezien van Fontana is er dus reden voor optimisme en dat straalde de hele Pride ook uit. De regenboogvlag staat op zich al garant voor een kleurrijk spektakel, maar de deelnemers vormden een bonte fauna van stoere lederhomo’s, meer en minder frèle drag queens, jongelui van onbestemder kunne, een als Greta Thunberg uitgedoste dikke veertiger, oudere damespaartjes in shirts van de vakbond en opmerkelijk veel jongeren, die vandaag de dag eerder te porren zijn voor maatschappelijke vraagstukken dan voor partijpolitieke kwesties.

Typische Gay Pride-beelden

Vergeleken met eerdere Prides die ik jaren geleden in Rome meemaakte, was het ditmaal ook minder excessief, ofwel minder bizar opgedirkte figuren en minder blote kont. De behoefte om te shockeren is er dus kennelijk minder en ook dat is een goed teken.

Talrijke leuzen tijdens Gay Pride Rome
Dat kon je ook aflezen uit de door deelnemers meegedragen strijdbare en intelligente leuzen:
  • – fasci, + froci: minder fascisten, meer flikkers
  • la mia libertà protegge la tua: mijn vrijheid beschermt de jouwe (in wezen de essentie van het liberale credo)
  • né stato ne dio, sul corpo mio: aan mijn lijf geen staat en geen god
  • meglio erotico che nevrotico: beter erotisch dan neurotisch
  • perché l’amore non è mai sbagliato: omdat liefde nooit verkeerd is

Gay Pride Rome op video

Ik heb ook nog wel wat grovere teksten ontwaard, maar uit kiesheid laat ik die maar voor wat ze zijn. Kortom, het was een opgewekte en energieke manifestatie, zoals je kunt zien op deze, door collega-journaliste Lidy Peters gedraaide video:

Toeristische route

Organisatie en politie hadden een fraaie toeristische route uitgestippeld: vertrekkend van Piazza della Repubblica, langs het Stazione Termini, Via Cavour, Via Merulana, Via Labicana en dan langs het Colosseum over de Via dei Fori Imperiali naar de Capitolijnse heuvel.

Hossen op die kar

Maar na meer dan twee uur hossen op harde muziek – uiteraard veel Queen, Abba en Madonna, maar ook een enkele André Hazes – op een kar die door de drukte meer stilstond dan reed, was mijn energie wel zo’n beetje op. Moe maar voldaan zetten wij ons daarom neder in een nabije uitspanning, terwijl het in de stad nog lang vrolijk onrustig bleef.

Aart Heering

Geschreven door Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

stemmen in Italië

Column: het stembureau

Wegens vakantie gesloten – Jarl van der Ploeg