in , ,

Tips voor Trento (in de winter)

Het gezellige Piazza del Duomo in Trento (foto's: Janneke Verdonk)

Ga je op skivakantie in Trentino en wil je weleens een dagje iets anders dan skiën? Ben je een groot liefhebber van kerstmarkten? Of wil je gewoon een sfeervolle stad in Noord-Italië ontdekken? Denk dan eens aan Trento.

Trento, sfeervolle en veelzijdige stad in Trentino-Zuid-Tirol

Trento is de hoofdstad van de regio Trentino en ligt in het langgerekte dal langs de rivier de Adige in het noorden van Italië, ten noordoosten van het Gardameer.

Er wonen circa 115.000 mensen. Het centrum is vrij klein en autoluw, ideaal om de stad te voet te verkennen. Trento heeft goed aangeschreven universiteit.

Centrum Trento met Torre Civica en Museo Diocesano

Van oorsprong was het een Keltische stad die later door de Romeinen werd veroverd, toen lang zetel was van het zelfstandige bisdom Trento en daarna bij Oostenrijk hoorde.

Pas na de Eerste Wereldoorlog kwam Trento weer bij Italië. Op verschillende plekken zie je deze tweeduizendjarige geschiedenis terug.

Zo kun je opgravingen van de oude Romeinse stad bezoeken, de Duomo uit de late middeleeuwen bezichtigen of naar het MUSE gaan, het wetenschapsmuseum dat in 2013 zijn deuren opende.

Panorama Trento

Trento is waarschijnlijk het meest bekend door het kerkelijk Concilie van Trento dat hier van 1545-1563 plaatsvond.

Dit wordt gezien als het begin van de Contrareformatie. Men kwam bijeen om onder andere de misstanden in de kerk aan te pakken en duidelijkheid te krijgen over verschillende geloofsopvattingen. 

Dit zijn de niet-te-missen bezienswaardigheden in Trento en andere tips voor Trento, in het bijzonder in de wintermaanden.

Duomo van Trento

Il Duomo di Trento

Midden in het centrum staat de Duomo, ook wel de San Vigilio-kathedraal genoemd.

De Dom is tussen 1212 en 1515 gebouwd en wordt gekenmerkt door verschillende stijlen, maar het interieur is vooral gotisch.

Als je alvast een indruk wilt krijgen ga dan naar de website waar je zowel de buitenkant als de binnenkant in 360° bekijken.

Mooi is het roosvenster met het rad van fortuin. In de kerk is het vrij donker waardoor er een plechtige sfeer ontstaat. Bekijk vooral het barokke altaar dat naar een model van de Sint Pieterskerk in Rome is gebouwd.

De Neptunusfontein op het plein voor de Duomo

Op het plein voor de Duomo staat de 10 meter hoge Neptunusfontein, de Torre (toren) Civica en twee huizen uit 1530 met mooi bewaarde fresco’s.

Kijk vooral goed omhoog! Niet alleen op het plein maar ook verder in de stad, op verschilende gebouwen zijn oude fresco’s te zien.

Naast de Duomo in het Palazzo Pretorio is het Museo Diocesano gehuisvest waar een vaste collectie is van schilderijen met afbeeldingen van het Concilie, manuscripten, wandtapijten en liturgische gewaden maar waar ook wisselende tentoonstellingen zijn.

Op het plein zijn een paar terrassen, een goede gelateria en even om de hoek een grote pizzeria.

Castello di Buonconsiglio

Castello del Buonconsiglio

Andere belangrijke bezienswaardigheid is het Castello di Buonconsiglio, het kasteel van Trento. Hier woonden de bisschoppen vanaf 1250 tot 1803.

Het kasteel bestaat uit verschillende gebouwen uit verschillende eeuwen; nl. het Castelvecchio, het middeleeuwse fort uit de 13e eeuw, de Torre Aquila (adelaarstoren) uit de 14e eeuw en het Magno Palazzo uit de 16e eeuw.

Hier kun je prachtige fresco’s zien van verschillende Italiaanse schilders (o.a. van de broers Dossi).

Fresco’s in het Castello del Buonconsiglio

In de Torre Aquila zijn op 12 fresco’s de maanden van het jaar geschilderd waarop te zien is hoe de adel in harmonie met de natuur en boeren (!) leefde.

Helaas is het fresco van maart ooit verloren gegaan bij een brand en zijn er dus nog maar 11 over.

Trento Sotteranea (Trento onder de grond)

Onder het Piazza Cesare Battisti kun je het oude Romeinse Tridentum bezoeken. Hier zie je zo’n 1.700 m² Romeinse stad.

Je loopt over de oude wegen en ziet restanten van binnenplaatsen, huizen, mooie mozaïeken vloeren, de oude riolering en een mooi bewaarde waterput.

Filmmateriaal illustreert hoe de stad er in vroeger tijden uitgezien moet hebben.

Tridentum, de ondergrondse stad

MUSE, Museo della Scienza (Wetenschapsmuseum)

MUSE doet een beetje denken aan NEMO in Amsterdam, het is ontworpen door dezelfde architect (Renzo Piano) en ook hier is er veel aandacht om dingen zelf ontdekken.

In het museum gaat het over de alpiene natuur, over de geologie van de alpen, over duurzame ontwikkeling en natuurbehoud.

Verder is er een tropische kas en een grote dinosaurus-tentoonstelling. Speciaal voor kleine kinderen is er een interactieve tentoonstelling over je zintuigen. Kortom, echt een museum voor alle leeftijden.

Meer informatie is te vinden op muse.it.

10 dingen om te doen in MUSE, Trento

Le Gallerie

Gallerie Piedicastello Trento (foto: Wikimedia)

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Trento en omgeving, én wil je een museum bezoeken dat gevestigd is op een bijzondere plaats, ga dan naar Le Gallerie.

2 oude tunnels van de snelweg die tot 2007 in gebruik waren, zijn omgebouwd tot 2 moderne tentoonstellingsruimtes; de Galleria Nera (zwarte tunnel) en de Galleria Bianca (witte tunnel).

De Galleria Nera is 300 meter lang en hier zie je foto’s en video’s over de geschiedenis van Trento en Trentino. In de Galleria Bianca worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

De twee tunnels liggen in de wijk Piedicastello, aan de andere kant van de rivier, onder DOS Trento, het mausoleum ter nagedachtenis aan Cesare Battisti (een Italiaanse patriot en politicus, die ter dood veroordeeld is door de Oostenrijkers).

Vanaf het museum is dat een klein half uur lopen. De uitzichten onderweg zijn heel mooi (neem op het Piazza di Piedicastello een weggetje tussen de huizen door omhoog).

Kabelbaan (Funivia Sardagna)

Funivia Sardagna Trento (foto: Wikimedia)

Aan de rand van het centrum vind je een kabelbaan – de Funivia Sardagna – die je in een paar minuten naar een uitzichtpunt in het dorpje Sardagna, boven op de berg brengt.

Je hebt hier een prachtig uitzicht over Trento, de bergen en de rivier de Adige.

Mercatino di Natale

De gezellige kerstmarkt van Trento (foto: mercatinodinatale.tn.it)

Erg leuk en sfeervol is de kerstmarkt die hier ieder jaar van eind november tot aan begin januari plaatsvindt.

Deze markt wordt gehouden op het Piazza Fiera, naast de oude stadsmuur en op het Piazza Cesare Battisti.

Er zijn maar liefst 63 kraampjes waar je vooral lokale producten kan bekijken, bewonderen en kopen en waar je wat kunt eten en drinken.

Ga vooral als het donker is eind van de middag of begin van de avond (de markt sluit om 19.00 of 19.30 uur), ook Trento zelf is dan feestelijk verlicht.

Le Feste Vigiliane

Op 26 juni is het feest van San Vigilio, de beschermheilige van de stad. In de dagen daarvoor zijn er al verschillende festiviteiten in de stad.

Le Feste Vigiliane – parade op 26 juni

Zo is er de historische parade in traditionele kleding, de Palio dell’Oca, een race met vlotten op de rivier, verder zijn er verschillende concerten, toneelvoorstellingen enzovoorts.

Kloof van Ponte Alto (Orrido di Ponte Alto)

Orrido di Ponte Alta

Een leuk tripje vlak bij Trento is de kloof van Ponte Alto. Dit is een diepe kloof ontstaan door de rivier de Fersina.

In de 16e eeuw werden hier twee stuwen gebouwd om de stad te beschermen tegen overstromingen. Later werd door middel van een waterkrachtcentrale energie opgewekt en was Trento een van de eerste steden in Europa die stadsverlichting kreeg.

De kloof is alleen te bezoeken met een rondleiding, deze worden ook in het Engels gegeven. De rondleiding duurt circa 45 minuten. En je krijgt 2 mooie watervallen te zien.

Meer informatie is te vinden op de speciale website of kijk de video:

Reis naar Trento

Met de auto is het circa 12 uur rijden vanaf Utrecht. Met de trein kan ook, via Duisburg en München, die reis duurt circa 13 uur en in ieder geval moet je 2 keer overstappen.

Van april tot oktober kan je naar Verona vliegen. Vanaf Verona is het met een huurauto circa een uur rijden.

Ook zijn er treinen van Verona naar Trento. Vlieg je naar Venetië of Milaan (Linate of Bergamo), dan is het ruim 2 uur rijden.

In de winter kun je ook vliegen naar Innsbruck in Oostenrijk om daarna nog 2 uur te rijden.

Overnachten in Trento

Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden in Trento. Een fijn hotel aan de rand van het centrum is Grand Hotel Trento, de kamers zijn ruim en je krijgt een uitgebreid ontbijt.

Tip: Grand Hotel Trento aan Piazza Dante in Trento (foto: booking.com)

Bekijk Grand Hotel Trento of de andere mogelijkheden voor accommodatie in Trento.

Gastronomie

Restaurants zijn er genoeg. Mijn persoonlijke favoriet is Il Capello, maar ook Antico Pozzo is zeker een aanrader. Iets duurder, maar zeker de moeite waard is Augurio met een mooie collectie wijnen.

Terras bij restaurant Il Capello
Wijnkelder restaurant Augurio

Mocht je liever een schnitzel willen eten, ook dat kan bij restaurant Forsterbräu. Hier waan je je midden in Oostenrijk.

Written by Janneke Verdonk

Janneke Verdonk is sinds de Romereis op de middelbare school een groot Italië-fan. Ze studeerde Italiaanse taal- en literatuurwetenschap in Amsterdam, Florence en Bologna. Daarna werkte ze als redacteur en uitgever bij de ANWB, afdeling reisgidsen. Sinds 2010 is ze als zzp'er verbonden aan de Italiaanse drukkerij Printer Trento en is ze vaak in Italië te vinden. Haar favoriete stad is Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dromen, durven, doen: op weg naar Italië – deel 6

Frank van Pamelen - Het derde boek

Het derde boek – Frank van Pamelen