in , ,

Hoe discussieer je op z’n Italiaans?

Hoe discussieer je op z'n Italiaans

We hadden je al gewaarschuwd om niet met Italianen in discussie te gaan. Maar che cazzo, je wilde niet luisteren. Dan kunnen we je net zo goed een paar tips geven. Om volop mee te kunnen doen aan de felste discussies.

1. Ken je dialect

Je dacht toch niet zomaar in het Italiaans te kunnen gaan discussiëren? Italianen vallen graag terug op het lokale dialect wanneer de discussie intenser wordt. Kennis van de taal in de regio waarin je je bevindt, geeft je dan ook een voordeel.

In het bijzonder zijn regiogebonden scheldwoorden handig. Zo kunnen Romeinen elkaar een burino noemen, ofwel een ‘provinciaaltje’. Op Sicilië wenst men elkaar graag een enkele reis naar Napels toe, ofwel ‘naar de hel’.

2. Verwacht publieke inmenging

Discussie hou je in Italië niet voor jezelf en je discussiepartner. Wees niet verrast als familieleden, vrienden, winkelpersoneel en willekeurige voorbijgangers zich met de discussie gaan bemoeien. In Italië heeft iedereen recht op zijn zegje.

3. Gebaren

Gebaren zijn krachtiger dan woorden. Als mensen om je heen niet weg hoeven te duiken voor jouw zwaaiende armen, doe je het niet goed.

4. Wees creatief

Pak de lijst met scheldwoorden op z’n Italiaans erbij en leer er een paar uit het hoofd. Je zult ze op enig moment in de discussie nodig hebben, en dan kun je ze maar beter paraat hebben. Een goeie om mee te beginnen is che cazzo vuoi (‘wat moet je, verdomme?’).

5. Weet wanneer je te ver gaat

Natuurlijk zijn er ook grenzen. Godslastering is er zo een die vaak slechter valt dan gewoon maar wat lelijke woorden. Als je de tegenpartij niet écht wilt schofferen, kun je de stevigste Dio-woorden maar beter overslaan. Godslastering is trouwens volgens de wet nog steeds strafbaar, al hoor je het volop om je heen.

6.Wacht niet op je beurt

Op je beurt wachten is voor amateurs. Zelfs in een vriendelijk gesprek onderbreken Italianen elkaar op luide toon. Wil je serieus genomen worden, dan moet je bereid zijn om je punt luid schreeuwend in het gezicht van de ander te maken.

7. Laat je gaan

Ook al gaat het over iets heel triviaals, wees niet bang om het hele scala aan emoties bij te halen. Italianen staan niet bekend als een volk dat hun emoties opkropt. Daar doe je maar beter aan mee door precies te zeggen waar het op staat.

8. Vergeven en vergeten

Hoe verhit het dispuut ook was, vergeet niet het vriendelijk te beëindigen. Het hele idee achter de ‘ruzie’ was tenslotte om de lucht te klaren. Meer dan eens zul je binnen een enkele minuut van een schreeuwwedstrijd naar een innige omhelzing gaan. Ook dat is Italië.

9. Een kruisje slaan

Als katholiek land bij uitstek, zul je merken dat veel Italianen hun argumenten kracht bijzetten met een kruisje. Zo weten ze zeker dat ze om Gods vergiffenis hebben gevraagd.

Wat zijn jouw persoonlijke tips om als een Italiaan te discussiëren? Laat ze weten via een reactie hieronder! Grazie in anticipio!

Bron: thelocal.it

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Eén reactie

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 geheimen waardoor Italianen slank blijven

10 geheimen waardoor Italianen slank blijven

Daniel Craig Monica Bellucci in Rome

Romeinen woedend op James Bond