in ,

Protestactie voor behoud Italiaanse zender Rai Uno

Protestactie voor behoud Italiaanse zender Rai Uno

Een groep Italianen is gestart met een actie om Ziggo te bewegen de Italiaanse publieke zender Rai Uno (Rai 1) op de kabel te behouden. Ziggo kondigde aan per 1 april 2015 zowel de Italiaanse tv-zender te schrappen ten voordele van de commerciële zender Mediaset Italia. Daarmee zou Rai Uno – nadat UPC en KPN die ook schrapten – praktisch gezien in Nederland heel weinig beschikbaar zal zijn.

Naar aanleiding van discussies op internetfora (waaronder ook die van Ziggo) bleek dat steeds meer mensen verbaasd waren over het besluit van de kabelaar Ziggo om Rai Uno te schrappen en is het initiatief geboren om tot actie over te gaan opdat de zender in Nederland te zien blijft. Via Facebook, via change.org, via de Ziggo-communityforums worden mensen opgeroepen te reageren.

Rai Uno is dé Italiaanse zender bij uitstek

Rai Uno is dé Italiaanse zender bij uitstek en kan niet missen in een aanbod van Europese zenders. Met een marktaandeel van circa 19,2% op prime time over het jaar 2014 is het de best bekeken Italiaanse zender. Rai Uno biedt een gevarieerd aanbod van typisch Italiaanse programma’s waaronder nieuws (TG1), amusement, drama, films, talkshows, spelshows, het bekende San Remo-festival, culinaire programma’s, natuur, sport en (katholiek-) religieuze programma’s. Ziggo biedt in zijn televisie-aanbod ook de publieke omroepen uit Engeland (BBC), Duitsland (ARD/ZDF), Spanje (TVE), Frankrijk (TV5Monde). Opvallend genoeg moet Italie daarbij als derde grootste-Euro-land ontbreken. Overigens schrapt Ziggo opvallend genoeg ook France 2, de best bekeken publieke Franse zender.

Italiaans is relevant!

Italiaans is een relevante taal in Europa. Naast de 61,7 miljoen Italianen in Italië zijn Italianen behoorlijk vertegenwoordigd in Nederland. Een ruwe schatting maakt dat er waarschijnlijk meer dan 50.000 in Nederland wonen. Daarnaast zijn er ook veel Nederlanders die de Italiaanse taal machtig zijn. Er zijn zelfs middelbare scholen waar Italiaans als regulier eindexamenvak aanbieden. Italiaans is de taal van Dante, de taal van cultuur, romantiek en genieten van het leven! Rai Uno is een hulpmiddel bij het leren van Italiaans dankzij ondertiteling van vele programma’s in zowel Italiaans als Engels via teletekst (Rai Televideo).

Mediaset Italia is geen alternatief

Rai Uno is met een marktaandeel van circa 19,2 % op prime time over het jaar 2014 de best bekeken Italiaanse zender. Mediaset Italia, dat alleen een selectie van programma’s uitzendt van de Mediaset-zenders Rete 4, Canale 5 en Italia 1, is geen alternatief voor Rai Uno. Rai Uno is een duidelijk publieke zender is met een grote diversiteit aan programma’s. Mediaset Italia is duidelijk een commerciële zender. Het biedt hoofdzakelijk soaps, entertainment en realityshows aan.

Ook is opvallend dat de middagprogramma’s ’s avonds te zien zijn, en de prime time-programma’s laat in de nacht worden uitgezonden en het sterk gekleurde TG5-nieuws met een uur vertraging. Mediaset Italia is wellicht interessant als aanvullende zender maar zeer zeker niet als een vervangende zender. Het is alsof NPO 1 wordt vervangen door SBS 6. Mediaset Italia is in handen van het mediabedrijf dat gecontroleerd wordt door Silvio Berlusconi en zijn familie.

Satelliet biedt meeste Italiaanse aanbod

Satellietontvangst biedt het meeste Italiaanse aanbod, met onder andere vrije ontvangst van Rai Uno, Rai Due en Rai Tre, maar helaas is het voor veel mensen niet mogelijk satellietontvangst te realiseren. Ondanks concurrentie tussen IPTV en kabel, heeft in Nederland nog steeds een overgrote meerderheid kabeltelevisie. Het nieuwe Ziggo bedient met 4,29 miljoen abonnees maar liefst 61,4% in zijn verzorgingsgebied.

IPTV-alternatieven?

KPN (alsmede de KPN-merken Telfort en XS4all) schrapte Rai Uno in juni 2012 uit zijn IPTV-aanbod. Nog eens 1,6 miljoen huishoudens die geen beschikking hebben over Rai Uno. De kleinere xDSL en glasvezelproviders als Stipte, Fiber, Solcon, Tweak/Sparql, Heldenvannu en Vodafone Thuis bieden wel blijvend Rai Uno aan. Nadeel is dat als ook internet en/of telefonie bij Ziggo wordt afgenomen het hele pakket moet worden overgezet. De genoemde kleine providers bieden geen los televisie-abonnement, maar alleen in combinatie met op zijn minst internet. Als er geen glasvezel beschikbaar is, is de internetsnelheid lager dan die bij Ziggo (maar dat is niet noodzakelijkerwijs een probleem).

Internet-ontvangst onmogelijk

Ontvangst via internet van Rai Uno is onmogelijk. De Rai blokkeert 24 uur per dag via geo-blocking de ontvangstmogelijkheid via internet van zijn tv-zenders Rai Uno, Rai Due en Rai Tre. De radio-zenders van Rai zijn wel te ontvangen. Daarmee is internet geen alternatief, tenzij de weg van een Italiaanse VPN-verbinding bewandeld wordt, waarbij gefingeerd wordt dat men in Italië zit.

Ziggo: protesteer!

In november werd Ziggo overgenomen door Liberty Global. Liberty Global is ook de eigenaar van UPC en is bezig deze bedrijven samen te voegen om deze vanaf april onder de merknaam Ziggo voort te zetten met één aanbod. UPC schrapte Rai Uno in juni 2014 al en verving deze door Mediaset Italia.

Ziggo stelde eerder dat er nauwelijks klachten zouden bestaan naar aanleiding van de aankondiging Rai Uno te schrappen. Ook de reden alsof Rai Uno heel veel niet te zien zou zijn om auteursrechten is een onzinnige: dat geldt gemiddeld voor zeer weinig uitzendingen, maximaal twee per week en ook nog veelal ’s nachts.

Reden te meer om je stem te laten horen! Rai Uno is belangrijker en wordt meer gevolgd dan Ziggo stelt! Op de websites die hieronder genoemd worden kunnen mensen hun reacties achterlaten opdat Rai Uno niet verdwijnt en ook in het UPC-verzorgingsgebied (Amsterdam en Rotterdam) kan terugkeren.

Logo Rai Uno

Opzeggen als Rai Uno echt verdwijnt?

Een honorair consul adviseerde Ziggo op te zeggen als France 2 verdwijnt, aangezien het bedrijf eerder al Franstalige zenders als France 3 en RTBF La Une (uit België) schrapte. Als Ziggo Rai Uno daadwerkelijk verwijdert uit zijn aanbod is het inderdaad te overwegen om naar alternatieven te kijken wanneer als satellietontvangst geen mogelijkheid is, zodat je Rai Uno toch kunt blijven kijken.

De actie is te vinden via Facebook op facebook.com/Raiunoback.

Bovenstaand bericht is een minimaal geredigeerde versie van het ons toegestuurde persbericht door David de Jong, Daniela Tasca en Leo Giannotti.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

4 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Ineke in Piacenza

Column: te voet naar Rome – deel 13

mad professor sergio canavero

Column: mad professor Sergio