in

Het hoort er allemaal bij – Fabio Volo

Fabio Volo

Waarom hebben jonge vaders het zo moeilijk? Dat is de vraag die Fabio Volo stelt én beantwoordt in zijn korte roman Het hoort er allemaal bij.

Het hoort er allemaal bij (een vertaling van É tutti vita) is een nieuw boek van de schrijver, acteur en presentator Fabio Volo. Volo is in eigen land erg populair. Van de acht romans die hij tot nu toe schreef, wist hij er alleen in zijn thuisland al vijf miljoen te slijten.

Dit boek is de liefdesgeschiedenis van Nicola en Sofia. Tijdens een vakantie met vrienden in Rome ontmoet Nicola zijn grote liefde Sofia. Hij laat zelfs een concert van The Rolling Stones schieten om nog een glimp van haar op het station op te kunnen vangen.

Ze hebben samen een geweldige verliefde tijd. Maar Nicola, die al veertig is, is ook bang. Zijn liefde voor Sofia is zo intens, dat hij bang is dat het fout zal gaan. Net als bij zijn eerdere relaties die nooit lang standhielden.

Maar het gaat goed en zelfs steeds beter. Met Sofia lijkt alles anders. Voor het eerst denkt hij serieus over kinderen na. Sofia is tenslotte ook al de dertig gepasseerd.

Als Sofia zwanger wordt, is Nicola aanvankelijk nog vrolijk. En als baby eenmaal Leo wordt geboren, is hij de trotse vader. Maar al snel komt hij erachter dat zijn vrijgezelle vriend Mauro nog alles kan doen wat hij wel. En van zijn andere vriend Sergio, die in een ongelukkig huwelijk zit, wordt hij ook al niet blij.

LEES OOK:  Roman: Eva slaapt

In de slapeloze weken en maanden na de geboorte van zijn zoon, ziet Nicola zichzelf en zijn vriendin veranderen. Hij moet afscheid nemen van het leven waaraan hoe zo was gehecht. Hij komt voor de keuze te staan: accepteer mijn nieuwe leven? Of laat ik alsnog alles achter en begin ik waar ik was gebleven…?

Herkenbaar voor elk stel

De roman van Fabio Volo zou op ieder stel van toepassing kunnen zijn. Welke jonge vader heeft er niet met weemoed teruggedacht aan zijn vrijgezellenbestaan en de spontane avondjes uit?

Ze zeggen dat wanneer je een kind krijgt, een deel van jezelf op dat moment sterft. Zo was het ook. Vanaf dat moment waren Sofia en ik niet meer hetzelfde, niet als individu en niet als stel. 

Moeders hebben het niet makkelijk, dat weet iedereen. Maar vaders ook niet. Er zit ongetwijfeld veel autobiografisch materiaal van Volo in, maar dat is tegelijkertijd materiaal dat veel mannen en vrouwen zullen herkennen. En dat is waarschijnlijk ook de grote kracht van dit boek.

Vlot en soepel

Het hoort er allemaal bij leest vlot en soepel. Het is goed geschreven en zeker vakkundig vertaald. Complimenten voor de vertaalsters Miriam Bunnik en Mara Schepers; geen moment voelt het aan alsof je een vertaalde roman zit te lezen.

LEES OOK:  De beste Italiëblogs van Nederland

Zowel de schrijfstijl van het boek als de inhoud van het verhaal doen denken aan onze eigen Kluun. De uitgever prijst Fabio Volo overigens aan als ‘de Italiaanse Ronald Giphart’.

Of dit een goed cadeau voor aanstaande vaders is? Ik weet het niet. Je zou ze zo maar aan het twijfelen kunnen brengen. Maar vermakelijk en onderhoudend is het wel.

het hoort er allemaal bij - fabio voloHet hoort er allemaal bij
door: Fabio Volo (vertaald door Miriam Bunnik en Mara Schepers)
224 blz.
€ 17,99 (ook verkrijgbaar als e-book)
Wereldbibliotheek, april 2017
ISBN 9789028426993

Koop bij bol.com

Het hoort er allemaal bij – Fabio Volo
Beoordeel dit artikel

Geschreven door Edward Hendriks

Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik freelance copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een boek bovendrijven. Het zou toen nog ruim drie jaar duren mijn debuutthriller ‘Bloedgeld’ worden uitgegeven. In juni 2012 lag deze op Napolitaanse leest geschoeide maffiathriller in de boekwinkels. Daarna had ik de smaak te pakken. Wat volgde, was een nieuw verhaal dat zich wat dichter bij huis afspeelt. ‘Gezworen vrienden’ ligt sinds april 2014 in de boekhandel. Inmiddels werk ik aan mijn derde thrillermanuscript. Natuurlijk blijf ik ook gewoon mijn werk doen als copywriter voor heel uiteenlopende klanten. Ik heb drie dochters, een vrouw en een grote voorliefde voor Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…