in ,

Lekker vet – alles over olijfolie van Gregor Christiaans

Een echte kenner over het vloeibare goud

lekker vet - alles over olijfolie

Gregor Christiaans, de schrijver van het boek Lekker vet – alles over olijfolie, is een van de weinige Nederlandse olijfoliekenners. Ik mocht onlangs een workshop olijfolie proeven bijwonen en daarbij vertelde de schrijver veel over olijfolie en presenteerde daarbij ook zijn boek aan het publiek.

Smaak

Bij het proeven van verschillende olijfolies bij de workshop van Christiaans merkte ik echt veel verschil. Ik heb weleens zachte ongefilterde olijfolie gekregen van kennissen uit Italië of Griekenland. Maar als je de geurige en uitgesproken smaak van échte goede olijfolie proeft, dan besef je ineens dat wat jij onder olijfolie verstaat, eigenlijk iets heel anders is dan hoe het zou moeten zijn. Dat olijfolie een heel andere smaak kan hebben, rijker en voller, dan je gewend bent.

Filteren en raffineren

Wat ik wel interessant vond was dat ongefilterde olijfolie vaak niet beter is dan gefilterde olijfolie. Er zijn van die hardnekkige mythes, bijvoorbeeld dat als je de olijfolie rechtstreeks en ongefilterd bij de boer haalt op zijn idyllische boerderijtje, dat het beste is. Maar dat is dus niet zo. Gregor Christiaans legt uit hoe dat komt. En wat het verschil is tussen filteren en raffineren.

Tips om een kenner te worden

In het boek staan eenvoudige tips die je kunt naleven en bestuderen waardoor jij ook een echte olijfoliekenner kunt worden. Naast het leren herkennen van een goede olie wordt ook allerlei foute kennis de wereld uit geholpen. Zoals dat de kleur van de olijfolie ook lang niet alles zegt over de kwaliteit.

Zo zijn er nog veel meer simpele feitjes en trucs om wat kennis in huis te halen. Het boek is mooi vormgegeven in passende kleuren en met prachtige foto’s.

Als laatste een grappige tip van Christiaans: ‘Luister niet altijd naar de belerende Italiaan die het je wel even laat proeven en uitlegt. Wie weet is hij wel gewoon gewend aan de bocht die zijn ouders en grootouders al jaren maken.’ Je eigen kennis ontwikkelen is het beste, als het om goede olijfolie gaat.

Lekker vet - alles over olijfolieLekker vet – alles over olijfolie
door: Gregor Christiaans
168 blz.
€ 22,50
Olijfoliebedrijf, 2016
ISBN 9789090300245

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Joodse wijk in Palermo herrijst

De joodse wijk in Palermo herrijst

Pinksteren in Italië

Pinksteren in Italië