in , , , ,

IJsmummie Ötzi is 25 jaar geleden ontdooid

Ötzi de ijsmummie in het museum

Op 19 september is het 25 jaar geleden dat ijsmummie Ötzi werd gevonden in de Italiaanse bergen van Zuid-Tirol, ofwel Südtirol. De vondst van de mummie was uniek, omdat hij met zijn 5.300 jaar de oudste menselijke mummie is die ooit in Europa is gevonden.

Zowel het lichaam als de voorwerpen die Ötzi bij zich droeg zijn intact gebleven. Zuid-Tirol viert het 25-jarig jubileum met onder andere een bijzondere like, met de bekende bergbeklimmers Tamara Lunger en Lino Zani als gids, langs de vindplaats van Ötzi.

gedenksteen Ötzi Ötztal
Gedenksteen dicht bij de vindplaats van Ötzi in het Ötztal (foto: Ötztal Tourismus)
Ötzi de ijsmummie
Ötzi in betere tijden (foto: Wikimedia)

Ötzi is een ijsmummie van ongeveer 5.300 jaar oud. Zijn vondst op de Ötztaler-gletsjer in 1991 op de grens van Italië en Oostenrijk was een bijzondere ontdekking. Door het ijs is het lichaam vrijwel intact gebleven. Toen eenmaal duidelijk werd hoe bijzonder Ötzi was, zijn er belangrijke ontdekkingen gedaan die inzicht hebben gegeven in de Europese prehistorie. Een tijd waar nog maar weinig over bekend was. Tot op vandaag is Ötzi de oudste menselijke mummie die ooit in Europa is gevonden.

Vier de verjaardag van de ijsmummie mee

Om de 25-jarige ‘verjaardag’ van Ötzi te vieren, kun je op 30 augustus deelnemen aan de hike met Tamara Lunger en Lino Zani, twee bekende bergbeklimmers uit Zuid-Tirol. Zij nemen belangstellenden mee door de prachtige Alpen en daarmee langs de vindplaats van de ijsmummie. De tocht wordt georganiseerd door museum ArcheoParc en kan ook elke dinsdag (andere dagen op aanvraag) met een reguliere gids gedaan worden. Van half juni tot half oktober is de tocht te voet en van december tot en met mei op de ski’s.

De populariteit van Ötzi

Het lichaam van Ötzi is te bezichtigen in het Archeologisch museum in Bolzano in Zuid-Tirol. In het museum is een gehele verdieping ingericht voor de ijsmummie en de bij hem gevonden voorwerpen. Hier is ook een waarheidsgetrouwe reconstructie te zien, gemaakt door de Arnhemse broers Adrie en Alfons Kennis. Ötzi mag dan een ijsmummie zijn, hij is wel enorm populair. Sinds zijn komst trekt het museum 300.000 bezoekers per jaar. Hollywood-acteur Brad Pitt heeft xzelfs een tatoeage van de ijsmummie op zijn onderarm.

Bron: persbericht BuroSix

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verhuizen naar Italië Lago Maggiore

Verhuizen naar Italië: zo deden wij het

alcoholvrije aperol spritz

Alcoholvrije Aperol Spritz: zo maak je ‘m