in

Verhuizen naar Italië: zo deden wij het

Verhuizen naar Italië Lago Maggiore

Verhuizen naar Italië. Daar dromen wij Italiëliefhebbers allemaal weleens van. Enkelen van ons doen het ook. Zoals Desiree en haar gezin. In dit blogartikel vertelt ze het verhaal van haar verhuizing naar Italië, drieënhalf jaar geleden.

Ruim drie jaar geleden ben ik met mijn gezin vanuit Nederland naar Italië verhuisd. Een grote stap. We hadden een prachtig huis in Bergen, Noord-Holland, net verbouwd, en een fijn sociaal leven. We waren eigenlijk heel tevreden in Nederland, behalve dan dat mijn man in Brussel werkte en een groot deel van de week niet thuis was.

Zijn baan werd steeds drukker en we zagen elkaar minder. Een verhuizing naar Brussel, waar we al eerder hadden gewoond, zagen we niet zitten. Een vieze, drukke stad, waar het steeds minder veilig werd.

Werk meenemen naar Italië

Toen voor mijn man de kans zich aandiende om Italië te gaan werken, zagen we dit als serieuze mogelijkheid om weer als gezin bij elkaar te kunnen zijn. Ik had, als jurist, op dat moment net een leuke klus bij een Nederlandse gemeente, maar ik kon dit werk meenemen naar Italië. Ideaal! Voor onze drie dochters was het echter niet zo makkelijk. Ze waren op dat moment 6, 10 en 12 jaar oud. Ze hadden het fijn op school en met hun vrienden en stonden absoluut niet te springen om te verhuizen.

In de zomer van 2012 zijn we tijdens onze vakantie een weekje de nieuwe omgeving gaan verkennen. Mijn man zou gaan werken in Ispra, dat direct aan het Lago Maggiore ligt. Aanvankelijk leek het ons geweldig om direct aan het meer te gaan wonen, dicht bij het werk van mijn man. De kinderen zouden dan wel iedere dag een halfuur met de bus naar de Europese school in Varese moeten. Aangezien we in Bergen letterlijk naast de school woonden, vonden ze dit niet leuk.

LEES OOK:
Column: koorts

Een Italiaanse villa in Varese

Toen mijn man en tijdens een verkenningstochtje langs het meer het over de reistijd hadden, barstten ze alle drie in huilen uit op de achterbank. We besloten daarop toch ook maar de omgeving van Varese te gaan bekijken. Daar hebben we uiteindelijk, op 5 minuten van school, in een heel mooie groene omgeving een prachtig originele Italiaanse villa gevonden met een enorme tuin voor de hond. Toen we het huis eenmaal gevonden hadden, kregen we allemaal steeds meer zin in ons nieuwe avontuur.

verhuizen naar Italië - ons huis in Italië
Ons huis in Italië

Eind 2012, een paar weken voor Kerstmis, zijn we verhuisd. Terwijl ik nog een week in Nederland bleef werken, zijn mijn man en de kinderen met de auto vertrokken. Het werd een soort mini-vakantie, waarbij ze telkens een paar uur reden en dan weer in een hotelletje overnachtten. Op die manier konden ze langzaam aan het idee van de verhuizing wennen en kregen ze tegelijk een goede indruk van waar ze naartoe gingen.

Het was een barre tocht met heel veel sneeuw, maar ze vonden het geweldig. Een week later vloog ik naar Italië. Toen ik aankwam in Milaan, lag er een dik pak sneeuw. Mijn man en kinderen haalden mij op van het vliegveld en langzaam glibberden we naar onze nieuwe woonstek. Ook de tuin lag vol sneeuw. De kinderen konden direct gaan sleeën.

Het uitzicht vanuit de tuin in de winter
Het uitzicht vanuit de tuin in de winter

Verhuizen naar Italië voelde als één grote vakantie

Eigenlijk voelde het hele eerste jaar of misschien wel de eerste twee jaren als één grote vakantie. Er was zoveel te ontdekken en van te genieten. De bergen, het meer, het eten, de cultuur, het klimaat. En het feit dat we elke dag weer samen konden eten! Mijn man is een echte family man en eindelijk was er weer rust en tijd voor elkaar. Ook op school kwamen de kinderen in een warm bad terecht. De Nederlandse sectie van de Europese school, waar de meiden naartoe gaan, is heel klein. Iedereen, zowel ouders, leerkrachten als leerlingen, is heel blij met ieder kind dat erbij komt. Ze werden dus met open armen ontvangen.

LEES OOK:
Verhuizen naar Italië: 101 dingen om rekening mee te houden

Italiaans geratel

Ik vond het wel lastig om alle dagelijkse dingen te regelen hier. Ik sprak geen woord Italiaans. Dus als ik bijvoorbeeld een internetaansluiting wilde regelen, zocht ik eerst op hoe ik dat in het Italiaans moest vragen. Vervolgens kreeg ik natuurlijk een eindeloos Italiaans geratel aan de andere kant van de lijn en zakte de moed me in de schoenen. De dingen zijn hier in Italië sowieso een heel stuk minder goed geregeld dan in Nederland.

Vanzelfsprekende zaken, zoals bijvoorbeeld het internet of een goed werkende postdienst, blijken opeens heel ingewikkeld te zijn. Wat dat betreft loopt Italië qua ontwikkeling mijlenver achter op Nederland. In het begin kon ik me daar weleens over opwinden, maar na een tijdje accepteer je het en leef je er gewoon mee.

Intensieve cursus Italiaans

De eerste maanden heb ik vanuit huis gewerkt aan mijn opdracht in Nederland en af en toe vloog ik terug. Dat was fantastisch. Toen de opdracht af was, bleek het toch wel heel lastig om opnieuw een opdracht in Nederland te krijgen, tenzij ik iedere week zou terugvliegen. Aangezien we juist naar Italië waren verhuisd om als gezin meer bij elkaar te zijn, leek mij dat op dat moment geen optie. Ik heb me toen ingeschreven voor een intensieve cursus Italiaans en ben de taal nu redelijk machtig. Inmiddels durf ik ook te genieten van het feit dat ik niet meer hoef te werken en dat ik dus alle tijd heb om te genieten van mijn gezin en dit prachtige land.

LEES OOK:
Column: topografie, het is maar hoe je het bekijkt...

Thuis in Italië

We wonen we hier nu bijna drieënhalf jaar en zijn we erg thuis in Italië. We hebben een leuke sociale omgeving, die eigenlijk vooral uit Nederlanders en Belgen bestaat. In een internationale omgeving staan mensen over het algemeen veel sneller open voor elkaar en maak je eenvoudig vrienden. Met de Italianen zelf gaat het contact wat langzamer. Wel zijn de mensen hier ontzettend behulpzaam en vriendelijk. Er is veel respect voor elkaar en iedereen zegt elkaar gedag op straat. Maar ook onze vrienden en familie uit Nederland zien we vaak tijdens gezellige logeerpartijen. Het contact is dan eigenlijk veel leuker en intenser dat toen we nog in Nederland woonden.

Geen spijt van de verhuizing

desiree-zijlstra Italië heeft zo veel te bieden! We wonen in een omgeving waar de natuur fantastisch is. In de winter kunnen we op een uurtje rijden skiën. We maken regelmatig lange wandelingen door de bergen met onze hond. Ik vind het ook heerlijk om af en toe een dagje naar Milaan te gaan, op een uurtje rijden van hier. Een stad die altijd bruist en waar van alles en nog wat te doen is. En het weer is een heel stuk beter dan in Nederland. Zelfs in de winter kan het 20 graden worden als de zon een dagje schijnt. We hebben absoluut dus geen spijt van onze move!

Love from Italy, 
Desi

Geschreven door Desiree Zijlstra (volg Desi op Instagram)

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Matera-Basilicata

Ferragosto: megadruk in Matera

Ötzi de ijsmummie in het museum

IJsmummie Ötzi is 25 jaar geleden ontdooid