in

In welk land loop je het meeste risico op zakkenrollerij?

Waar loop je het meeste risico op zakkenrollers?
Waar loop je het meeste risico op zakkenrollers? (beeld: YouTube)

Ieder jaar ervaren duizenden reizigers de nachtmerrie van het verlies van hun kostbare bezittingen tijdens een buitenlandse trip. Toeristen vormen vaak een doelwit van zakkenrollers vanwege hun verminderde bewustzijn van hun omgeving.

In drukke gebieden en rondom populaire attracties is extra waakzaamheid geboden om niet ten prooi te vallen aan zakkenrollers. Dus, waar moet je extra op je hoede zijn en hoe kun je jezelf beschermen?

Waar is het risico op zakkenrollers het grootst?

De experts in reisverzekeringsvergelijking van het Britse Quotezone (een vergelijker van verzekeringen) hebben een rapport gepubliceerd waarin Europese landen worden gerangschikt op het risico van zakkenrollerij. Ze baseerden hun bevindingen op reisrecensies en het aantal meldingen van zakkenrollerij bij de top 5 toeristische trekpleisters van elk land.

Volgens deze Europese Zakkenrollers Index van Quotezone is Italië de bestemming met de hoogste kans op zakkenrollerij. Bezoekers van iconische locaties zoals het Colosseum, de Trevifontein en het Pantheon in Rome, de Duomo di Milano in Milaan en de Gallerie degli Uffizi in Florence deden in 2022 in maar liefst 1.906 online reisrecensies melding van gestolen spullen.

Dit komt neer op 463 meldingen van zakkenrollerij per miljoen bezoekers aan de belangrijkste toeristische attracties van Italië, het hoogste percentage in heel Europa.

Frankrijk staat op de tweede plaats met 283 meldingen per miljoen bezoekers, alle 5 attracties die Quotezone in de gaten hield, bevonden zich in de hoofdstad Parijs.

Nederland behaalde een dubieuze 3de plaats op de lijst. Duitsland een 4de plek. België komt volgens dit onderzoek niet in de top 10 voor.

Ondanks de beruchte reputatie van Barcelona voor zakkenrollerij, staat Spanje pas op de 6de plaats, met 5 keer minder meldingen dan in Italië. De landen met de minste meldingen van zakkenrollerij zijn Ierland, met 30 meldingen per miljoen bezoekers, en Polen met slechts 18 meldingen.

De Europese Zakkenrollers Index (bron: quotezone.co.uk)

Wat zijn de beste manieren om jezelf te beschermen tegen zakkenrollers?

‘Diefstal kan overal plaatsvinden en toeristische hotspots zijn favoriete plekken voor criminelen om de portemonnees en tassen van reizigers te stelen terwijl ze van de bezienswaardigheden genieten,’ aldus Greg Wilson van Quotezone. ‘Iconische attracties zoals de Eiffeltoren in Parijs en de Trevifontein in Rome zijn bijzonder aantrekkelijk voor zakkenrollers omdat ze zich gemakkelijker kunnen mengen in grote menigten.’

Wilson adviseert bezoekers om kostbare spullen zoals sieraden in het hotelkluisje achter te laten. Wilson raadt ook aan om te reizen met een veilige schoudertas met ritssluiting om je telefoon en portemonnee veilig te houden, of zelfs een geldgordel te gebruiken.

‘Het is belangrijk om nooit persoonlijke bezittingen onbeheerd achter te laten, omdat reisverzekeringsmaatschappijen verwachten dat reizigers ‘redelijke zorg’ dragen, en claims voor diefstal kunnen worden afgewezen als spullen zonder toezicht worden achtergelaten,’ waarschuwt hij.

‘Daarnaast is het van cruciaal belang om een politierapport op te laten maken bij verlies of diefstal van een item, omdat dit je verzekeringsclaim zal ondersteunen.’

Het is ook slim om kopieën van belangrijke documenten te hebben en deze online op te slaan. Download een ‘vind mijn telefoon’-app en zorg ervoor dat al je gegevens zijn beveiligd en je foto’s automatisch worden geüpload naar online opslag, voor het geval dat je telefoon gestolen wordt.

Attenzione, borseggiatrici!

Ben je zelf van het oplettende type en zie je een zakkenroller in actie? Roep dan luid ‘pickpockets!’ (borseggiatrici in het Italiaans), zoals de Italiaanse Monica Poli dat doet. Deze Venetiaanse werd vorige maand een internetsensatie door luidkeels zakkenrollers te ontmaskeren op haar TikTok-kanaal.

Het werk van Monica blijkt verre van nieuw te zijn. Ze is een actief lid van de Cittadini Non Distratti, de ‘niet afgeleide burgers’. Al gedurende een periode van circa 3 decennia struinen Monica en haar medestanders door de straten van hun stad om zakkenrollers op heterdaad te betrappen en toeristen te waarschuwen voor mogelijke gevaren.

Op sommige momenten dragen ze zelfs bij aan de aanhouding van deze dieven door de politie in te schakelen. In 2019 berichtte The Economist al dat deze groep verantwoordelijk was voor een indrukwekkende 33% van de arrestaties van zakkenrollers in Venetië.

Volgens Poli, een van de vooraanstaande leden van de groep, zijn inmiddels soortgelijke initiatieven opgestart in steden als Milaan, Rome en Barcelona, maar zij waren de pioniers.

Monica wordt gewaardeerd door toeristen vanwege haar inspanningen, maar zakkenrollers zijn minder blij met haar aanwezigheid. De meeste vrouwelijke zakkenrollers negeren haar gewoon, maar sommige mannen hebben de neiging om foto’s van haar te maken of ongepaste gebaren te maken.

Ze herinnert zich een voorval van 5 jaar geleden waarbij 4 vrouwen haar aanvielen en omstanders gewoon toekeken zonder hulp te bieden. Ze moest daarna 20 dagen lang een nekbrace dragen.

Monica is verheugd dat haar video’s nu viraal gaan. ‘De boodschap is duidelijk overgekomen. We wilden de aandacht van mensen trekken die Venetië bezoeken, zodat ze alerter worden, want zakkenrollers zijn bijzonder behendig en snel.’

Hopelijk geven ze deze dappere vrouw een medaille!

Bronnen: euronews.com, telegraaf.nl

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit boek neemt je mee op reis naar Sicilië

Siciliaanse toestanden – Roberto Pennino

In mijn eerste jaar in Bologna ging ik al snel mee in de vaart der volkeren en stopte ik met het leren van Italiaans

Van A0 naar C2: de vaart der volkeren (deel 3)