in

Berenmoeder Amarena doodgeschoten in Italië, parkwachters zoeken haar welpen

Amarena werd om onbekende redenen doodgeschoten
Amarena werd om onbekende redenen doodgeschoten (beeld: La Repubblicca)

Een beroemde berenmoeder is doodgeschoten in Italië. Amarena, een bruine beer die regelmatig met haar twee welpjes door dorpen in de Abruzzen zwierf, werd donderdagavond doodgeschoten door een 56-jarige man. De man is opgepakt, maar zijn motief is nog onduidelijk.

Amarena was een van de meest productieve beren in het Nationaal Park Abruzzen, Lazio en Molise. Ze had al meerdere welpjes grootgebracht en was een graag geziene gast in de dorpen in de omgeving.

De dood van Amarena heeft veel reacties teweeggebracht in Italië. Veel mensen zijn boos en verdrietig over het incident. Ze vinden dat Amarena onterecht is doodgeschoten.

Amarena was een ‘ambassadeur’ voor de natuur

Amarena was een populaire bewoonster van de Abruzzen. Ze werd vaak gespot door toeristen en locals, en ze werd een symbool voor het samenleven tussen mens en dier in het gebied.

‘Amarena was een ambassadeur voor de natuur,’ zegt Andrea Di Marco, een natuurbeschermer in de Abruzzen. ‘Ze leerde mensen dat beren niet eng zijn, maar dat ze gewoon dieren zijn die hun eigen plekje in de natuur verdienen.’

Berendiscussie laait op

De dood van Amarena doet opnieuw stof opwaaien in het debat over het samenleven tussen mens en dier in Italië. Enkele maanden geleden werd een jogger in het noorden van Italië gedood door een beer. De lokale autoriteiten wilden het dier doden, maar dierenrechtenorganisaties verzetten zich daartegen. De beer werd uiteindelijk gevangengenomen.

‘De dood van Amarena is een tragedie,’ zegt Federica Ferrario, een woordvoerder van de dierenrechtenorganisatie WWF. ‘Het is een teken dat we nog steeds een lange weg te gaan hebben in het leren om samen te leven met wilde dieren.’

Toekomst welpjes onzeker

De toekomst van de twee welpjes van Amarena is onzeker. Parkwachters zijn nog op zoek naar de dieren en hopen ze te kunnen redden.

‘We hebben goede hoop dat we de welpjes kunnen vinden,’ zegt een woordvoerder van het Nationaal Park Abruzzen. ‘Ze zijn nog jong, maar ze hebben een goede kans om te overleven als we ze snel kunnen vinden.’

Tips voor het samenleven met beren

Als je in een gebied komt waar beren leven, is het belangrijk om enkele tips in acht te nemen om jezelf en de dieren te beschermen:

  • Houd je eten en afval altijd goed afgesloten.
  • Maak geen lawaai in de buurt van beren.
  • Houd altijd afstand van beren.
  • Als je een beer ziet, blijf dan kalm en maak geen bewegingen die door de beer als bedreigend kunnen worden ervaren.

Bron: vrt.be

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ventotene, klein paradijs in de Tyrreense Zee

Ventotene, van ballingsoord tot toeristisch paradijs voor de kust van Lazio

Post-vakantiedip? Plan genietmomentjes in

Hoe voorkom je de post-vakantiedip? 5 gouden tips