in , , ,

Invasie van wilde zwijnen in Rome

In zijn lange geschiedenis heeft Rome al heel wat invasies doorstaan. Galliërs, Goten, Spanjaarden, Fransen en Duitsers, om maar een paar te noemen, vielen de stad binnen en deden zich tegoed aan de rijkdommen. Maar vandaag wordt Rome bedreigd door een geheel ander soort invasie. Die van de wilde zwijnen.

Op het internet circuleert sinds vorige maand een video van een wild zwijn (cinghiale in het Italiaans) dat tegen het verkeer in galoppeert in de Via Baldo degli Ubaldi, een grote verkeersweg dicht bij het Vaticaan.

Tientallen burgers van Rome hebben in de afgelopen maanden dergelijke ontmoetingen binnen de stadsgrenzen vastgelegd.

Invasie vanuit het noorden

Het noorden van de stad is nu nog het voornaamste expansiegebied. Het gaat daarbij vooral om zwijnenfamilies afkomstig uit het natuurpark van Veio, die zich ook op hun gemak voelen in de bossen en het struikgewas rond de Via Cassia, al midden in de bebouwde kom. Daar houden zij zich onledig met het snuffelen in afval, omwroeten van tuinen en opvreten van planten en afval. Inmiddels heeft de varkensinvasie ook een dodelijk slachtoffer geëist: een man op een brommer die door een uit de bosjes springend zwijn werd geramd en daarbij ten val kwam.

Zwijnenplaag in Italië

De zwijnenplaag beperkt zich niet tot de hoofdstad. In heel Italië is het aantal wilde varkens in de afgelopen tien jaar verdubbeld tot circa een miljoen exemplaren. De oorzaak gaat terug tot de jaren 80, toen jagers uit Hongarije geïmporteerde forse wilde zwijnen uitzetten in Italië. Die vermengden zich vervolgens met met de kleinere autochtone exemplaren die al sinds mensenheugenis de Apennijnen bevolken. De daaruit ontsproten dieren, die tot 250 kilo kunnen wegen, vermenigvuldigden zich met grote snelheid, zodat zij nu op zoek zijn naar Lebensraum buiten de bergen en de natuurgebieden.

Wilde zwijnen op het menu

Voor de jagers is dat geen probleem. Bij elke drijfjacht zijn zij verzekerd van een rijke buit. Het wilde zwijn is tenslotte een belangrijk ingrediënt van de Italiaanse keuken en je hoeft echt geen Obelix te heten om een goede ragù, salsiccia of stufato di cinghiale te waarderen. Maar de boeren denken er anders over. Standsorganisatie Coldiretti heeft becijferd dat de zwijnen jaarlijks voor 100 miljoen euro aan gewas en materieel vernielen. Er worden daarom ook steeds meer vergunningen voor het afschieten van de dieren verstrekt.

wilde zwijnen in rome

Razzia’s en dierenvrienden

Het gemeentebestuur van Rome wil daar nog niet aan. De stad is nu niet direct een passend toneel voor gewapende razzia’s die ook nog eens tot felle protesten van de plaatselijke animalisti (dierenvrienden) zouden leiden. Daarom zijn er nu plannen om de zwijnen te steriliseren. Maar het kan nog wel even duren voordat het zo ver is. Vandaar dat de politie de burgerij al een reeks gedragsregels heeft voorgelegd om ongewenste intimiteiten te voorkomen:

  • Ga het dier uit de weg
  • Breng het niet in het nauw
  • Kom niet tussenbeide wanneer uw hond met een zwijn in gevecht raakt
  • Hanteer slechts in het uiterste geval ‘de strategie van de torero’, ofwel op het laatste ogenblik lenig opzij springen.

De gemeente Rome is zelf trouwens mede verantwoordelijk voor de zwijnenplaag, die rechtstreeks samenhangt met een al jaren slepend huizenhoog afvalprobleem, waarvan onder meer dit stilleven bij mij in de straat getuigt.

invasie wilde zwijnen in rome
Het afvalprobleem in Rome lokt de wilde zwijnen (foto: Aart Heering)

Wat is er aantrekkelijker voor een hongerig zwijn (of meeuw, of rat) dan een kant en klaar maaltje naast een paar overvolle vuilniscontainers? Dat is smullen geblazen. Ook bij de oplossing van het zwijnenprobleem ligt er dus in de eerste plaats een mooie taak voor de Romeinse gemeentereiniging.

Beeld wilde zwijnen in Rome: YouTube

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Designweek in Milaan - Salone del Mobile 2017

Designweek in Milaan: Salone del Mobile 2017

De hipste Italiaanse zangers van dit moment

De hipste Italiaanse zangers van dit moment