in

Italiaanse doelman Gianluigi Buffon neemt afscheid op 45-jarige leeftijd

Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon beleefde een glansrijke carrière in het Italiaanse voetbal (foto: PUMA/Wikimedia)

Op 45-jarige leeftijd en na een carrière die onder meer een Wereldbeker met Italië omvatte, talloze trofeeën met Juventus en vele jaren waarin hij werd beschouwd als een van de beste doelmannen in het voetbal, heeft Gianluigi Buffon zijn pensioen aangekondigd.

Buffon had nog één seizoen over op zijn contract bij Parma in de Serie B en verlaat daarom de sport bij hetzelfde team waarmee hij bijna 3 decennia geleden zijn professionele carrière begon.

‘Dit is het dan, mensen! Jullie gaven me alles. Ik gaf jullie alles. Samen hebben we het gedaan,’ schreef Buffon op woensdag op Instagram en Twitter naast een video van de hoogtepunten van zijn carrière.

Het hoogtepunt van Buffon’s carrière kwam tijdens het Wereldkampioenschap van 2006, toen hij slechts twee doelpunten tegen kreeg tijdens de zeven wedstrijden van de Azzurri op weg naar de beker. Geen van die 2 doelpunten werd gescoord door tegenstanders tijdens open spel. De ene was een eigen doelpunt van zijn teamgenoot Cristian Zaccardo en de andere was een strafschop van Zinedine Zidane tijdens de finale.

Juventus en Calciopoli

‘Ik heb Buffon 25 jaar meegemaakt, eerst bij Juve en daarna bij het nationale team – zijn grootsheid als speler en als mens,’ zei voormalig coach Marcello Lippi, eraan toevoegend dat hij dacht dat Buffon een functie bij het nationale team zou moeten krijgen.

Bij Juventus was Buffon de ruggengraat achter 10 Serie A-titels en bleef hij bij de club, zelfs nadat het team in 2006 betrokken was bij het Calciopoli-omkoopschandaal en naar de Serie B werd gedegradeerd. Hij hielp de Bianconeri het volgende jaar de tweede divisie te winnen, nadat hij de Wereldbeker had gewonnen.

‘Een legende hangt vandaag zijn handschoenen op,’ tweette Juventus. ‘Jouw reddingen, jouw glimlachen en jouw karakter zullen voor altijd herinnerd worden. Bedankt en gefeliciteerd met een ongelooflijke carrière.’

Buffon en Juventus hadden ook twee Serie A-titels moeten inleveren vanwege ‘Calciopoli’.

Het onvervulde verlangen naar de Champions League

Het enige grote kampioenschap dat ontbreekt in Buffon’s carrière is de Champions League, nadat hij 3 finales met Juventus verloor – van AC Milan in 2003, van Barcelona in 2015 en van Real Madrid in 2017.

Buffon verliet Juventus in 2018 om naar Paris Saint-Germain te gaan, om een jaar later weer terug te keren naar de Turijnse club als reserve voor Wojciech Szczesny. Vervolgens maakte hij in 2021 een sentimentele terugkeer naar Parma.

‘Gedurende zijn illustere carrière, die ongeëvenaard is, heeft Gigi een ongeëvenaarde vaardigheid, vastberadenheid en passie getoond, zowel op als buiten het veld,’ zei Parma-president Kyle Krause. ‘Parma zal altijd jouw thuis zijn.’

Bron: aljazeera.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Italiaanse keuken van Amalfi

De Italiaanse keuken van Amalfi – Ursula Ferrigno

Masso delle Fanciulle - een van de verkoelende plekken om te zwemmen in Toscane (foto: Antiche Ali/Wikiloc)

Zoek de verkoeling op: 8 natuurlijke zwemplekken in Toscane