in , ,

Zoek de verkoeling op: 8 natuurlijke zwemplekken in Toscane

Masso delle Fanciulle - een van de verkoelende plekken om te zwemmen in Toscane (foto: Antiche Ali/Wikiloc)

In Italië zijn de zomers warm en zweterig. Wat is er dan heerlijker dan afkoelen in het koele bergwater? Ik kan eerlijk gezegd niets bedenken. Gelukkig zijn er in Toscane genoeg meren, bergbeekjes, watervallen en rivieren te vinden. Plekken waar je veilig wildzwemt in kristalhelder water.

1. Bozzi delle Fate bij Fivizanno

Populaire zwemplek in het noorden van Toscane: Bozzi delle Fate (foto: Lida van der Eijk)

Laten we beginnen in het noorden van Toscane. Hier vind je veel natuurlijke zwemplekken die verschillen van kwaliteit. Omdat de zomers steeds droger worden, is het belangrijk dat de zwemplekken doorstromen en diep zijn. Zwemmen in stilstaand water is vaak ongezond.

In de buurt van Fivizanno, een oud dorpje in Lunigiana, vind je de Bozzi delle Fate. Dit is een populaire zwemplek onder bewoners én toeristen. Het is er ’s zomers gezellig druk.

Een kleine tip: ga niet op je slippers, maar trek wandelschoenen aan. Je parkeert je auto namelijk bovenaan en moet nog een stuk naar beneden klauteren. Gelukkig is deze wandeling niet al te lang.

De plek is wat verborgen. Rijd eerst naar het dorp Fivizanno. Vanaf daar volg je de borden voor Pognana. Eenmaal in Fivizzano rijd je de stad binnen en volg je de borden richting Pognana. Passeer de plaats Pognana en rijd door tot voorbij de stenen brug. Iets verderop vind je het pad dat naar de Bozzi delle Fate leidt.

2. Thermische baden van Equi Terme 

Heb je zin in een bijzondere ervaring? Ga dan eens naar Equi Terme. Hier vind je de natuurlijke warmwaterbronnen die 17 tot 27 graden kunnen worden. Deze wateren zijn goed voor de huid, omdat er zwavel in zit.

In Equi Terme is een waterpark, waar je een zwembad voor volwassenen en kinderen vindt. Ga je liever op avontuur? Loop dan door naar de rivier, waar je meerdere baden met thermaal water vindt. Leuk voor een dagje met het hele gezin. Ga wel doordeweeks, want in het weekend is het hier druk.

De thermische baden vind je in het centrum van het dorp. Rijd naar Equi Terme en parkeer bij de zwembaden. Loop langs het waterpark door langs de rivier, waar je verschillende zwemplekken vindt. De warmwaterbronnen zijn makkelijk te bereiken.

3. Bagni di Lucca: een paradijs voor waterliefhebbers

In de provincie Lucca vind je een prachtige canyon waardoor de rivier de Lima stroomt. Het is een indrukwekkende omgeving, waar je kunt zwemmen en duiken. Ik raad je aan om een tour met begeleiding te boeken via de organisatie Canyon Park.

Bij hen kun je suppen, een ziplineparcours afleggen of een begeleide wandeling maken. Zo weet je zeker dat je de mooiste plekjes bereikt en een parkeerplek hebt. Er is namelijk weinig parkeergelegenheid, waardoor je bij drukte een lang stuk moet lopen langs de weg. Natuurlijk neem je na dit alles een lekkere verkoelende duik in het koude water.

Bagni di Lucca ligt ten noorden van de stad Lucca. Je parkeert je auto bij het Canyon Park. Hierna staat duidelijk aangegeven hoe je bij de canyon komt. Het personeel is beschikbaar om je richtingaanwijzingen te geven.

Meld je altijd aan bij de receptie, ook als je alleen het gratis wandelpad komt wandelen. In de zomervakantie is het hier druk. Kom liever in de lente of de herfst.

4. Warmwaterbaden van Saturnia: gezond genieten

De Cascate del Mulino bij Saturnia (foto: Theo K. – Flickr)

Wil je naar een warmwaterbad waar je je de hele dag vermaakt? Breng dan zeker een bezoekje aan de warmwaterbronnen van Saturnia.

Het zwavelhoudende water is met 37,5 graden écht warm en komt uit de grond omhoog. Er zijn meerdere badjes waar je makkelijk in gaat zitten. Doe zwemkleding aan die mag stinken, want het zwavelhoudende water heeft een vreemd geurtje. Gelukkig wen je daar na korte tijd aan.

De toegang tot deze bronnen is gratis. Er is een restaurant en er zijn meerdere spa’s waar je behandelingen kunt boeken. Als je een dag wilt ontspannen is dit zeker de moeite waard. Let wel op: in de zomer is het ook hier een drukke bedoening. Bezoek deze plek liever in het voor- of naseizoen.

De warmwaterbaden vind je niet in het plaatsje Saturnia zelf, maar iets ten zuiden van Terme di Saturnia. Er is een grote parkeerplek waar je de auto voor 6 euro de hele dag neerzet. Kom je met een camper? Dan moet je die op de speciale camperparkeerplaats neerzetten.

👉 Meer van de beste en mooiste thermen in Toscane vind je in dit artikel.

5. Ontdek de Cecina-vallei

Afkoelen bij Masso delle Fanciulle (foto: itstustany.com)

Bij Masso delle Fanciulle is er fris en kristalhelder water, omgeven door mooie natuur. Deze plek vind je langs de rivier de Cecina, tussen de gemeenten Pomarance en Volterra. Deze keer geen spectaculaire watervallen, maar een prachtige rivierbedding. Deze plek is een ideale plaats voor een verfrissende duik. Hierna ontdek je direct de rest van het natuurreservaat van de Cecina-vallei.

https://www.youtube.com/watch?v=OkoKpuLXIY0

Hoe kom je er? Neem de weg richting Lancaia. Langs deze weg vind je een parkeerplaats waar je de auto gratis neerzet. Vanaf hier loopt een makkelijk begaanbaar pad dat naar de rivier leidt. Zoek een mooi plekje en zwem in de heerlijke rivier de Cecina.

6. Zwemmen in het water van de Farma 

Hier wil je zwemmen! (foto: meeters.org)

De Canaloni del Torrente Farma in het Colline Metallifere park zijn de beste bezienswaardigheden van het natuurpark. De lokale bevolking van Roccastrada zoekt hier in de zomer regelmatig verkoeling op. Er zijn kleine watervallen die het water naar diepere plekken leiden. Daar kun je prima zwemmen. Er zijn ook genoeg plekken waar je een handdoek neerlegt en heerlijk ontspant.

De zwemplekken zijn alleen bereikbaar via wandelpaden. Neem vanaf Follonica de E80 en  rijd vervolgens verder in de richting van Grosseto. Neem de afslag Gavorrano, richting Roccastrada. Na deze stad rijd je verder in de richting van Monticiano, voorbij Torniella, tot je een brug over de rivier de Farma vindt.

Laat je auto hier achter of rijd ongeveer 4 km verder over een onverharde weg. Volg hier de rood-witte borden. Parkeer je auto aan het einde van de onverharde weg en ga te voet verder over een gemakkelijke pad dat al snel naar de Canaloni leidt.

7. Parco della Rana: verkoeling in de buurt van Florence

Verkoeling vind je ook in het Parco della Rana (foto: Albarubescens/Wikimedia)

Ben je in de buurt van Florence en wil je even ontsnappen aan de drukte van de steden? Het Parco della Rana is gemakkelijk bereikbaar vanaf het dorp Stia. Parkeer je auto in het centrum van en loop naar de rivier. Dit is een korte wandeling van maar 5 minuten. Hier vind je de ingang van het Rana-park. Dit is een ware groene oase, waarin veel beelden staan: van grote kikkers tot wilde zwijnen.

De trots van het park is de rivier de Arno. Loop langs het water en je vindt vele zwemplekken met mooie watervallen. Er is ook een Adventure Park, waar je verschillende activiteiten kunt boeken. Hier geniet je in de zomer van een ontspannen dag, want er is voldoende schaduw en verkoeling. Een ideale plek voor het hele gezin.

8. Neem een duik in de Corsalone 

Het verkoelende bergwater van de Corsalone (foto: Lida van der Eijk)

De Corsalone is een van de beste rivieren in Toscane om in te zwemmen. Zwemmen is hier vrijwel altijd mogelijk, al staan de ondiepe stukken tijdens droge zomers leeg. Gelukkig zijn er een aantal diepe poelen waar je altijd verkoeling vindt. De plek is vooral populair omdat deze direct aan een kleine weg ligt. Daardoor is het makkelijk te bereiken en hoef je je niet helemaal in het zweet te werken voor een koude duik.

Zwem een stukje, ga zitten langs de rivier en geniet van de Italiaanse families die hier hun vrije uurtjes doorbrengen. Neem wat lekkers mee en picknick langs de waterkant. De mogelijkheden zijn eindeloos!

De Corsalone is een zijrivier van de Arno en ligt in de gemeente Bibbiena in de Casentino. Om de 2 belangrijkste zwemplaatsen te bereiken, moet je het dorpje Corsalone bereiken. Dit ligt niet ver van Bibbiena.

Volg de weg langs de rivier. Na het dorpje Campi gaat de weg over in een onverharde weg. Na ongeveer 2,5 km moet je voor de overgang naar de verharde weg rechtsaf slaan. Volg de zijweg voor 2 minuten en je bent bij Ponte Rosso.

Vraag lokale bewoners of ze goede tips voor water in de buurt voor je hebben (foto: Lida van der Eijk)

Tips voor wildzwemmen in Toscane

  1. Vraag de locals om tips voor onontdekte plekken. Zij vertellen je direct of het water schoon en veilig is.
  2. Draag waterschoenen, zodat je makkelijk in het water komt. Het lopen over stenen is vervelend voor je voeten.
  3. Ga in de ochtend of avond. Vermijdt de heetste uren van de dag, zodat je niet te lang in de sterke zon bent. Bovendien is het heerlijk om voor of na een hete dag af te koelen.
  4. Reken erop dat je wat moet klimmen en klauteren om de plekken te bereiken. Draag wandelschoenen en zoek van tevoren goed uit hoe je bij de plek komt.
  5. Neem antimuggenspray mee, want muggen houden ook van de vochtige plekken. Ook zonnebrandcrème is geen overbodige luxe.

Written by Lida van der Eijk

Lida’s liefde voor Italië begon al op jonge leeftijd. Als kind ging ze met de vouwwagen en haar drie broers en ouders naar de camping in Noord-Italië. Hier kreeg ze de lekkerste ijsjes van de lieve italianen. Jaren later ging ze, samen met haar man, op vakantie naar Lunigiana en keerde de liefde terug.

In 2022 liet ze alles achter en vertrok met haar man en kat naar Italië. Nu woont ze in het noorden van Toscane, in het kleine plaatsje Merizzo. Het gezin is inmiddels uitgebreid met een Italiaanse kat en 4 kippen. Lida werkt als freelance tekstschrijver en geniet van la dolce vita.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gianluigi Buffon

Italiaanse doelman Gianluigi Buffon neemt afscheid op 45-jarige leeftijd

Comacchio by night

Comacchio: mini-Venetië in de Po-delta