in ,

De Italiaanse keuken van Amalfi – Ursula Ferrigno

Verken de betoverende smaken van de goddelijke Amalfikust!

De Italiaanse keuken van Amalfi
De Italiaanse keuken van Amalfi (foto's: Edward Hendriks)

Van Edicola Publishing ontvingen we het nieuwe receptenboek van Ursula Ferrigno, kokkin en auteur, bekend van bekend van Trattoria (2005), La Dolce Vita en Buonissimo (2006). Van Italiaanse kookboeken heb je er nooit genoeg, maar van de goddelijke Amalfikust moet je echt eens proeven. En dat kan goed met De Italiaanse keuken van Amalfi met als ondertitel Zonovergoten recepten van de magische kust.

Dat ‘magische kust’ niet overdreven is lieten we je eerder al zien in dit artikel met 11 magische plekken aan de Amalfikust.

Het omslag met harde kaft geeft in vrolijke kleuren met citroenen en een impressie van een Amalfitaans kustplaatsje alvast een hint van de inhoud. De titel van het boek glimt je in azzuro tegemoet. Dat ziet er alvast goed uit. Aan de binnenkant van het omslag lezen we wat we precies kunnen verwachten.

In Italië staat eten voor cultuur en is koken een gevolg van geografie, geschiedenis en religie. “De Italiaanse keuken’ is in feite een lappendeken van lokale en regionale keukens die allemaal op felle wijze beweren de beste van het land te zijn. De familie van Ursula Ferrigno komt uit het zuiden van Italië, net ten zuiden van Napels: de Amalfikust. De streek staat wereldwijd bekend als een van de mooiste plekken van Italië: adembenemende (letterlijk) wegen die omhoog kronkelen over de heuvels, pastelkleurige huizen die overhellen richting zee, terrassen omgeven door bloemen en achter elke bocht bomen die bijna omvallen onder het gewicht van de meest zalige citroenen ter wereld. Ontdek de heerlijke gerechten die deze streek te bieden heeft. Groentegerechten spelen hier de hoofdrol en vlees als vis worden vaak gecombineerd. Dit verleidelijke boek bevat 75 heerlijke recepten om van te genieten, van eenvoudige antipasti (amuses) tot pane (brood) en pizza, pasta, piatti principali (hoofdgerechten), contorni e conserve (groenten en conserven) en het zo belangrijke dolci (desserts). Daarnaast bevat het boek verhalen over de eetcultuur en de tradities van de regio en prachtige foto’s van de omgeving.

De goddelijke kust

Welkom in de adembenemende regio die bekend staat als La divina costiera, de goddelijke kust, en dat is niet zonder reden. De Amalfikust is een waar paradijs, met haar pittoreske dorpjes, pastelkleurige huizen en weelderige citroenbomen die de zwaartekracht lijken te tarten. Hier, in het zuiden van Italië, is de auteur, Ursula Ferrigno, geboren en getogen, en ze deelt graag de magie van haar geboortegrond met ons.

Ursula Ferrigno is een topchef opgeleid aan de Auguste Escoffier School of Culinary Arts, heeft een schat aan ervaring opgedaan en nu is ze een bekend gezicht bij de Engelse publieke omroep BBC. Met meer dan 18 kookboeken op haar naam, waaronder het prijswinnende Buonissimo en Trattoria, kunnen we Ursula gerust een culinaire autoriteit noemen.

In dit kookboek neemt de auteur je mee op een culinaire reis langs de Amalfikust. Na een korte inleiding doorlopen we in 6 hoofdstukken stuk voor stuk de belangrijke onderdelen amuses, brood & pizza, pasta, hoofdgerechten, groenten & conserven en – hoe kan het ook anders – dolci. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een verhaal met een toelichting over de culturele en gastronomische gebruiken van de Zuid-Italiaanse keuken.

Hier zien we de Amalfikust in kleurrijke foto’s tot leven komen. Ook de recepten zelf zijn voorzien van aantrekkelijke fotografie, waardoor het boek niet alleen een receptenboek is, maar ook een boek waarmee je zo aan die heerlijke kust waant.

Lekker en niet moeilijk om te maken

De recepten zelf zijn duidelijk omschreven en niet heel ingewikkeld om te maken. Ze zijn er van heel kort voor bijvoorbeeld toetjes tot wat uitgebreidere recepten voor hoofdgerechten. Zoals meestal in de Italiaanse keuken gaat het er vooral om dat je ingrediënten van goede kwaliteit in huis hebt. Zoals courgettebloemen, zwaardvissteak, onbespoten biologische citroenen of specifieke likeur. Van tevoren dus even goed kijken en zorgvuldig boodschappen doen.

Het boek bevat niet alleen authentieke recepten, maar ook verhalen over de rijke Italiaanse eetcultuur en tradities van de regio. De foto’s van Nassima Rothacker (gecombineerd met beeldmateriaal uit een beeldbank en illustraties van Colin Elgie) nemen je mee naar de sfeer van de Amalfikust, waardoor dit boek meer is dan alleen een kookboek – het is een bron van zuidelijke inspiratie.

Dit is niet Amalfi, maar wel net zo mooi

Hierbij moeten we wel opmerken dat een aantal foto’s helemaal niet van de Amalfikust is, maar bijvoorbeeld van het eiland Procida bij Napels of, nog veel noordelijker, Portofino aan de Italiaanse Rivièra. Maar ach, een kniesoor die daarop let. Een ander foutje dat we in het boek aantroffen was een stuk onvertaalde tekst, maar buiten deze kleinigheden ziet het geheel er verzorgd uit.

Krijg je al zin in deze semifreddo?

Een smakelijk avontuur

Dus bereid je voor om betoverd te worden door de culinaire schatten van de Amalfikust en trakteer jezelf op een smakelijk avontuur in de Italiaanse keuken.

Met dit aantrekkelijk vormgegeven en smakelijk uitziende boek van Ursula Ferrigno zul je je gezin en/of je gasten kunnen verwennen met ‘magische’ gerechten en genieten van de warmte van de Amalfitaanse zon, waar je ook bent.

En anders doet het boek het ook gewoon goed op de salontafel. Kunnen we tijdens de grauwe dagen van de noordelijke zomer even wegdromen van die heerlijke costiera amalfitana!

De Italiaanse keuken van Amalfi – Zonovergoten recepten van de magische kust
door: Ursula Ferrigno, vertaald door: Gabriella van Karsbergen
192 blz.
€ 27,50
Edicola Publishing, juli 2023
ISBN 9789493300590

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We zijn er bijna! 2023

We zijn er Bijna! 2023 gaat eilandhoppen vanaf 15 augustus

Gianluigi Buffon

Italiaanse doelman Gianluigi Buffon neemt afscheid op 45-jarige leeftijd