Noodweer aan het Gardameer, juli 2023
Noodweer aan het Gardameer, juli 2023 (beeld: Midjourney)
in , ,

Hevig noodweer rond het Gardameer

In de late avond van maandag 24 juli werd de provincie Verona getroffen door een nieuwe, heftige uitbarsting van slecht weer. Eerder deze week was het weer rond het Gardameer ook al slecht, maar het noodweer van gisteren overtrof alles.

Regio rond Gardameer getroffen

Het noodweer trof verschillende gebieden, van het Gardameer en Valpolicella tot aan de oostelijke en lagergelegen regio’s. Er komen verschillende berichten binnen van getroffen vakantiegangers rond het Gardameer.

Weerorganisatie Estofex had gewaarschuwd voor ‘extreem gevaarlijk noodweer’ in delen van Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Het noodweer resulteerde in grote hagelstenen en overstromingen in sommige straten van Milaan, waarbij iemand om het leven kwam door een omvallende boom.

Het noodweer was zeer lokaal en kondigde zich aan met een overvloed aan bliksemflitsen, voordat de storm losbarstte. Deze ging gepaard met enorme hagelstenen ter grootte van tennisballen.

Verwoestende impact

Ook de stad Verona ontkwam niet aan de verwoestende uitwerking van de storm van gisteren. In sommige wijken werden tijdelijke stroomstoringen gemeld. In Valpolicella werden gewassen en wijngaarden vernietigd door de hagelstorm.

Aan de oevers van het Gardameer, vooral in Castelnuovo del Garda en Peschiera del Garda, en verder naar Isola della Scala, werden vooral Nederlandse, Belgische en Duitse vakantiegangers verrast door de plotseling hevigheid van het noodweer.

Vakantiegangers aan de andere kant van het Gardameer ondervonden daarentegen geen hinder van de storm.

Gewonden in Peschiera del Garda

Veel mensen melden schade aan hun auto’s, van beschadigde carrosserie tot verbrijzelde voorruiten. In de gemeente Peschiera del Garda moesten de hulpdiensten massaal uitrukken om hulp te bieden aan een tiental mensen die gewond raakten tijdens de hagelbui.

Naast medische hulpdiensten moesten ook brandweer en politie ter plaatse komen. Volgens rapporten werden sommige van de gewonden overgebracht naar ziekenhuizen in Verona, Borgo Trento en Borgo Roma.

Eén persoon werd in kritieke toestand vervoerd, 2 anderen in ernstige toestand en de rest in stabiele toestand. Volgens de laatste update van gouverneur Zaia kan het totale aantal gewonden en spoedopnames nog oplopen.

Bron: veronasera.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italianen en hun liefde voor katten

De opmerkelijke liefde van Italië voor zijn katten

wildkamperen in Italië

Wat zijn de regels voor wildkamperen in Italië?