in ,

Italiaanse regering wil verdubbeling babybonus

Koppels in Italië moeten meer baby’s maken

Italiaanse regering wil verdubbeling babybonus

In Italië worden zó weinig baby’s gemaakt dat de overheid met geld wil gaan smijten om koppels te bewegen meer kinderen te krijgen.

Minister van Gezondheid, Beatrice Lorenzin, vertelde afgelopen week aan La Repubblica dat de regering van plan is de kinderbijslag in Italië te verdubbelen. Dit alles om de ‘apocalyptische’ geboortecijfers van de laatste decennia om te buigen.

Een apocalyptisch geboortecijfer

Ze vertelde: ‘In 2015 werden slechts 488.000 baby’s in heel Italië geboren. Het laagste aantal sinds de oprichting van de staat Italië in 1861. Als we zo doorgaan dan zijn het er over tien jaar minder dan 350.000 per jaar. En dat is weer 40% minder dan in 2010. Een regelrechte ramp.’

De vruchtbaarheidscijfers van Italië ten opzichte van het EU-gemiddelde (bron: OECD)

Dubbele kinderbijslag

De Italiaanse kinderbijslag, een maandelijkse bonus voor gezinnen met lagere inkomens, zou verdubbeld moeten worden van € 80 naar € 160. Voor de tweede en volgende baby’s zou de betaling nog eens verhoogd moeten worden. Daarnaast wil Lorenzin dat meer gezinnen aanspraak kunnen maken op het geld. Nu is het inkomensplafond € 25.000 en dat zou volgens de minister € 30.000 moeten worden.

Minimaal 2,1 baby’s per vrouw

Italië is niet het enige land in Europa dat minder baby’s produceert dan voorheen. Het gemiddelde vruchtbaarheidscijfer in de EU lag op 2,4 kinderen per vrouw in 1970, maar was in 2013 gedaald naar 1,5. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een vruchtbaarheidscijfer van 2,1 noodzakelijk om een stabiele populatie te behouden.

Cijfers onder de 2,1 baby’s per vrouw zijn volgens de OESO slecht voor landen met een vergrijzende bevolking, royale sociale voorzieningen en vastzittende economieën. Precies de grote problemen waarmee Italië kampt.

Dieptepunt in 2000

Het vruchtbaarheidscijfer van Italië is trouwens weleens lager geweest. In 2000 bereikte het een dieptepunt van 1,26. Tot 2010 klom het weer op naar 1,46, mede door immigratie en een betere balans tussen werk en privé in het noorden van Italië.

Door de economische malaise van de afgelopen jaren is het cijfer toch weer gedaald.

Bron: qz.com, foto: Pexels

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

One Comment

Leave a Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Nazomeren in Italië

Waarom je moet nazomeren in Italië

Veiligheid was dit seizoen een issue bij keuze camping

Veiligheid was dit seizoen een issue bij keuze camping