De 11 grootste clichéfoto's van Italië
De 11 grootste clichéfoto's van Italië (beeld: YouTube)
in ,

De 13 grootste clichéfoto’s van Italië

Trek het je niet te veel aan. We doen het allemaal. Zelfs de meest door de wol geverfde reisbloggers kunnen de verlokking van het fotocliché vaak maar moeilijk weerstaan. De foto’s die al een miljoenmiljard keer eerder zijn gemaakt. En toch moet jij ‘m ook maken. Hier zijn de 13 grootste clichéfoto’s van Italië.

1. De Scheven Toren van Pisa ondersteunen of omverduwen

Mamma mia. De koning van de clichés! De meeste clichématige foto die je niet alleen in Italië maar TER WERELD zult maken. Dit is zoiets als een te dure cappuccino op een te toeristisch terras op een te toeristische plek drinken en dan thuis vertellen dat de pizza op de hoek toch lekkerder smaakt. Desalniettemin: de Pisa-foto is een soort overgangsrite voor iedereen die voor de eerste keer naar Italië reist.

Leunen tegen de Toren van Pisa
Een cliché uit de buitencategorie: leunen tegen de Scheve Toren van Pisa (foto: Pexels)

2. Duiven voeren op het San Marcoplein

Per favore, no! Het San Marcoplein in Venetië is natuurlijk schitterend, maar al net zo’n groot cliché als die eeuwige Toren van Pisa. En dat er hele hordes duiven wonen weten we nu wel. Duiven zijn trouwens eigenlijk een soort vliegende ratten.

Duiven voeren op het San Marco-plein in Venetië
Duiven voeren op het San Marco-plein in Venetië (foto: Wikimedia)

3. Een muntje over je schouder in de Trevifontein gooien

Ja, het klinkt natuurlijk extreem aanlokkelijk. Gooi met je rechterhand een muntje over je linkerschouder in de Trevifontein en je terugkeer naar Rome is verzekerd. Maar echt, je staat ontzettend voor schut tussen al die duizenden toeristen die precies hetzelfde doen. Kom op, als je echt terug wilt naar Rome dan boek je bij terugkeer gewoon nog een ticket. Heb je dat ene muntje alvast uitgespaard.

Een muntje gooien in de Trevifontein
Een muntje gooien in de Trevifontein… zucht (beeld: YouTube)

4. De groenblauwe deur van Ostuni

De meest gefotografeerde deur van heel Italië ligt in de hak van de laars. Deze deur is zo vaak door toeristen op de gevoelige plaat (sorry voor het cliché) gezet dat het bijna een dwangmatige foto wordt. Maar ja, als je afdaalt naar Apulië wil je ‘m toch óók graag maken.

De groenblauwe deur van Ostuni
De meest gefotografeerde deur van Italië? (foto: Ostunilaportablu op Facebook)

5. De boom van de Amalfikust

We hoeven niet eens nader te specificeren om welke boom het gaat en waar die aan de Amalfikust staat. Sterker nog, deze boom is de vaakst vastgelegde boom van heel Italië. En misschien wel van de hele wereld. Daar willen we nog wel een wedje om leggen. Ook voor deze pijnboom geldt: als je er bent, moet je ‘m op de foto zetten.

Clichéfoto van Ravello, Amalfikust
De beroemdste boom van Italië aan de Amalfikust (foto: Pixabay)

6. Slingerende weg met cipressen in Toscane

Dwars door de Val d’Orcia loopt de slingerende weg door de gele of groene (afhankelijk van het seizoen) Toscaanse heuvels, klassiek geflankeerd door slanke cipressen die prontig omhoogwijzen richting de azuurblauwe hemel. Ja, UNESCO zette het niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. Maar come on, iedereen heeft de foto’s ervan nu weleens een keer gezien.

De slinderende weg met de cipressen in Toscane
De slinderende weg met de cipressen in Toscane (foto: italia.it)

7. Het kappelletje in de Val d’Orcia

We blijven nog even in de Val d’Orcia. Want dat andere clichébeeld is er ook nog. Googel op ‘kapelletje Toscane’ en je weet precies wat ik bedoel. De Cappella della Madonna di Vitaleta heet hij officieel en hij staat op vrijwel elk boekje en foldertje van Toscane. Lijkt me wel genoeg.

Het kapelletje van Toscane
De Cappella della Madonna di Vitaleta, beter bekend dat het ‘kapelletje van Toscane’ (foto: Pixabay)

8. De Rialtobrug in Venetië

Heel mooi natuurlijk, die oudste en bekendste brug over het Canal Grande, de levensader van Venetië. Maar stop alsjeblieft met foto’s maken vanaf het water. We hebben er nu wel genoeg.

De Rialtobrug in het Canal Grande
Daar is-ie weer: de Rialtobrug in Venetië (foto: Pixabay)

9. De Ponte Vecchio in Florence

Hetzelfde geldt voor die andere wereldberoemde oude brug in Italië: de Ponte Vecchio over de Arno in Florence. Zeer de moeite waard om te bekijken en eroverheen te lopen. Maar de foto’s staan op ons netvlies gebrand! Steek in plaats daarvan de brug over en duik het stadsgedeelte Oltrarno in om dáár foto’s te gaan maken.

Ponte Vecchio in Florence
Ponte Vecchio: grijs gefotografeerd (foto: Pixabay)

10. De bustes bij Villa Cimbrone in Ravello

Misschien doet de naam Villa Cimbrone nog geen belletje rinkelen, maar het clichébeeld van de witte bustes aan de Amalfikust doet dat zeker wel. Net als de dichtbijgelegen beroemde boom. Geen foto’s van deze witte koppen met de blauwe zee op de achtergrond maken, graag! En al helemaal niet als je gaat trouwen.

Villa Cimbrone Ravello
Clichébruiloft op een clichéplek, maar mooi is het wel (beeld: YouTube)

11. Foto’s van een glas Aperol Spritz

Ja, dat oranje een mooie kleur is die goed combineert met zeeblauw en mediterraan terracotta weten we nu wel. Sowieso moet een spritz het meest gefotografeerde drankje van Italië zijn. Doe het voor de zekerheid maar niet meer (maar blijf wel Aperol Spritz drinken!).

Aperol Spritz
Aperol Spritz: het meest gefotografeerde drankje? (foto: Pixabay)

12. Doe het niet: een gelato met een bezienswaardigheid op de achtergrond

Alsjeblieft, zeg. Géén foto’s meer van een Italiaans ijsje met op de achtergrond de Trevifontein, het Colosseum, de grachten van Venetië, de wolkenkrabbers van San Gimignano of welke andere bezienswaardigheid dan ook. Doe dit gewoon niet meer. Maak in plaats hiervan gewoon een foto van jou en je ijsje en een aparte foto van hetgeen dat je wilt fotograferen.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Gelato Roma Centro (@gelateriadellapalma) op

13. De gekleurde Vespa tegen de gekleurde muur

Ai, nog zo’n pijnlijk clichématig plaatje. Maar ja, het is zo typisch Italiaans, hè? Een mooi gekleurde, ietwat doorleefde muur en dan zo’n kekke Vespa in een contrasterend kleurtje ertegenaan. Waar hebben we dat toch eerder gezien?

De Vespa tegen de gekleurde muur
De Vespa tegen de gekleurde muur (foto: Unsplash)

Instagramers opgelet! Ook dit is té cliché voor woorden

Foto’s van je eigen (blote) voeten aan het strand/in het gras/op die bijzondere middeleeuwse vloer. Foto’s waar je springend met je benen naar achteren op staat. Foto’s van jezelf opzijkijkend tegen een gekleurde muur. Foto’s van je eigen spiegelbeeld in een zonnebril. Foto’s met een hoedje. Foto’s in de Y-pose, je weet wel: van achter met je armen wijd in de vorm van de letter Y.

Nog één keer en we gaan ervan huilen.

Nog wat tips om clichéfoto’s te vermijden

Wil je originelere foto’s van Italië mee naar huis nemen? Dan hebben we nog wat tips voor je.

  1. Neem meer tijd om je foto te maken en je foto wordt sowieso minder cliché.
  2. Neem een ander standpunt in dan het standpunt waarvandaan iedereen de foto maakt.
  3. Ga de bezienswaardigheid op een ander tijdstip van de dag bekijken. Bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of juist als het donker is. Dat voorkomt ook dat je honderden andere toeristen op de foto hebt staan.
  4. Reis niet in de zomer maar in het najaar of de winter en maak dan je foto’s.
  5. Maak foto’s van andere plekken in Pisa, Venetië of Rome: fotografeer onbekendere dingen en mensen.
  6. Focus op details van de brug, de toren of het gebouw.
  7. Geniet ervan dat je in Italië bent in plaats van zo veel mogelijk foto’s van bezienswaardigheden te schieten. La dolce vita, weet je wel?

Jouw fotoclichés van Italië?

Dat waren ze, de 13 grootste clichés op de foto in Italië. Of zijn we nog een belangrijke vergeten? Laat het weten hieronder. Of nog beter: stuur ons jouw clichéfoto in.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse notaris

Column: Byzantijnse toestanden

Reinout Bosman

Column: hart en ziel