in

Een lange geschiedenis aan aardbevingen in Italië

aardbevingen in Italië
Italië heeft te maken met een lange geschiedenis aan aardbevingen (foto: Wikimedia)

Ten minste 120 mensen zijn omgekomen bij een aardbeving in Midden-Italië op woensdag 24 augustus. Er worden er nog tientallen vermist. Er is ook grote schade aan dorpen in het getroffen gebied. Italië kent helaas een lange geschiedenis aan aardbevingen.

Waarom zijn er zo veel aardbevingen in Italië?

Italië heeft twee breuklijnen, wat het het meest gevoelige land voor aardbevingen in Europa maakt. De Noord-Zuid-breuklijn volgt de Apennijnen, die de ruggengraat van het Italiaans schiereiland vormen. De Oost-West-breuklijn doorkruist Italië ter hoogte van Napels in de breedte.

Italië heeft te maken met een Noord-Zuid-breuklijn en een Oost-West-breuklijn (bron: RTL Nieuws)

De wrijving van de Afrikaanse aardplaat, die onder de Euraziatische aardplaat – waarop Italië ligt – doorschuift, zorgt voor de serie aardbevingen. En alsof dat nog niet genoeg is, maakt de Adriatische micro-aardplaat het allemaal nog wat erger.

Logisch dat uitgerekend in Italië in de loop van de jaren vele aardbevingen zijn geweest. De menselijke en materiële schade was vaak enorm.

De meest vernietigende aardbevingen in Italië

Hier zijn de meest vernietigende aardbevingen in Italië van de 20ste eeuw.

8 september 1905

Een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter trof Calabrië, van de stad Cosenza in het noorden tot Reggio Calabria in het zuiden. Minstens 2.500 mensen vonden de dood en 25 dorpen werden verwoest.

28 december 1908

Slechts een paar jaar later trof een dubbele ramp Reggio Calabria en Messina, de tweede stad van Sicilië. De aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter werd gevolgd door een allesvernietigende tsunami. In totaal kostten de rampen aan 80.000 mensen het leven. Velen zochten hun heil elders in Italië of in de Verenigde Staten.

13 januari 1915

7,0 op de schaal van Richter in Avezzano, in de Abruzzen. Minstens 33.000 mensen stierven als gevolg van het geweld.

23 juli 1930

Irpinia, in de zuidelijke Apennijnen, werd getroffen. 1.400 doden en 7.000 gewonden.

6 mei 1976

De noordoostelijke regio Friuli-Venezia Giulia krijgt een forse aardbeving voor de kiezen. 989 overlijden en zo’n 2.800 raken er gewond. Het dorp Gemona wordt verwoest, net als de nabijgelegen plaatsen Colloredo, Osoppo, Venzone, Forgaria en Maiano. Na de beving waren 157.000 mensen dakloos. Meer dan 70.000 panden werden onbewoonbaar verklaard.

23 november 1980

Het zuiden van Campanië en Basilicata kregen te maken met een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. 2.700 doden en 7.500 gewonden.

6 april 2009

Deze ligt veel mensen nog vers in het geheugen. In de regio Abruzzen werden het stadje L’Aquila en de omgeving sterk getroffen. Meer dan 300 doden en 1.500 gewonden en 65.000 mensen dakloos.

aardbevingen L'Aquila 2009
Grote schade naar de aardbeving van 2009 in L’Aquila (foto: Wikimedia)

24 augustus 2016

Een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter treft om halfvier ’s nachts bergdorpen in de regio’s Umbrië, De Marken en Lazio (Latium). Er zijn ook naschokken met een forse kracht.

De plaatsen Accumoli, Amatrice, Posta en Pescara del Tronto zijn zwaar getroffen. Van Amatrice en Pescara del Tronto zou bijna niets meer over zijn. Minstens 120 mensen vinden de dood en tientallen worden er nog vermist.

Bron: thelocal.it, deredactie.be, beeld: YouTube

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederland vs Italië: verjaardagen

Verjaardagen in Nederland en Italië

De kunst van de Italiaanse keuken van Massimo Bottura