in

Waarom je moet nazomeren in Italië

♫ ’t is weer voorbij die mooie zomer ♫

Nazomeren in Italië
Edward Hendriks bezoekt Italië graag tijdens de nazomer (foto: Marco IJmker)

En dan is het zomaar september… Waar is die zomer gebleven? Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om te nazomeren in Italië. Eigenlijk is dit juist hét moment om naar Italië te gaan. Waarom? Dat lees je hieronder.

Genieten op een verlaten strand

Waar het bij ons al vaak echt herfst wordt in september (en zeker in oktober), kun je in Italië nog genieten van een heerlijke nazomer. Zeker als je reisbestemming in het zuiden ligt. Het strand heb je voor jezelf! Neem nog eens uitgebreid een duik in kristalhelder zeewater, terwijl ze thuis op zoek gaan naar de winterjassen en sjaals.

Cefalù, Sicilië, eind oktober: heerlijk weer en rustig strand
Cefalù, Sicilië, eind oktober: heerlijk weer en rustig strand (foto: Edward Hendriks)

In het bijzonder kunnen we Sicilië aanrader voor een sublieme nazomer. Wat zeggen we? Op Sicilië zou je zelfs kunnen overwinteren!

Verse seizoensproducten

Maar ook in de andere regio’s is het genieten. Het eten in de nazomer is veel beter dan dat in het voorjaar. Het is het seizoen van de truffeljacht, de olijvenoogst en de druivenpluk. Hoe later je gaat, hoe meer kans op verse olijfolie, verse kastanjes, verse paddestoelen… Plus: al het fruit en de groentes uit de zomer zijn er ook nog!

De olijvenoogst
De olijvenoogst (foto: François Dumas)

Het weer is aangenamer

De nazomer is ideaal om Italiaanse steden te bezoeken. Die allesverlammende hitte is uit de lucht. Overdags is het eindelijk niet meer bloedheet, maar je kunt nog wel lekker buiten op het terras zitten. Nu kun je de tijd nemen om al die schitterende middeleeuwse plaatsjes te bezoeken, zonder met een bezweet en rood hoofd van schaduw naar schaduw te rennen.

De natuur is mooi

De natuur is gewoon prachtig om te zien in de herfstperiode. Doe eens gek en ga naar de Garfagnana of een ander natuurgebied in plaats van naar dat eeuwige Florence. Het Lago di Bracciano zijn mooi in deze periode en een prima uitvalsbasis om Rome te bezoeken. Met de trein vanuit Bracciano sta je binnen één uur op Station Rome San Pietro bij het Vaticaan.

nazomeren in italie - garfagnana
Het is goed nazomeren in de Garfagnana (foto: Pixabay)

Alles is weer open

Je zult niet de eerste Nederlander zijn die in augustus voor gesloten winkels of gesloten restaurants staat. De steden zijn uitgestorven in de dagen (weken) voor en na Ferragosto (op de kustbestemmingen na). Heel Italië lijkt met vakantie. Maar in september is iedereen weer aan het werk. Wel zo leuk als die winkeltjes ook weer open zijn!

Minder druk

In september en oktober kun je perfect een stedentrip naar populaire bestemmingen maken. De grote hordes toeristen zijn weg en de rijen voor de bezienswaardigheden zijn aanzienlijk geslonken. De lokale bevolking is ook wat relaxter.

Minder druk bij de grote toeristische highlights: de Tempelvallei bij Agrigento
Minder druk bij de grote toeristische highlights: de Tempelvallei bij Agrigento (foto: Edward Hendriks)

Goedkoper

Niet in de laatste plaats belangrijk: het naseizoen is een stuk goedkoper. Campings zijn meestal de hele maand september nog geopend. Vaak ook langer. Maar hou er wel rekening mee dat het zwembed ergens in september weer dichtgaat voor onderhoud. Die gekke Italianen vinden het dan ook wel welletjes. Al vallen de mussen nog steeds van het dak, eind september is het simpelweg ’te koud’ om nog het zwembad in te gaan.

Goedkoop vliegen naar Italië in het laagseizoen
Goedkoop vliegen naar Italië in het laagseizoen (foto: Pixabay)

Niet alleen campings zijn goedkoper vanwege het naseizoen. Dat geldt natuurlijk ook voor vakantiehuisjes en hotels. Bovendien: de reis naar Italië toe kan veel voordeliger. Dit is hét moment om te profiteren van goedkopere vliegtickets en speciale acties.

Denk als bestemming eens aan Calabrië, Apulië, Sicilië (echt doen, als je er nog nooit bent geweest) of een van de andere mooie Italiaanse eilanden.

Ga jij nazomeren in Italië?

Ga je ook in het naseizoen naar Italië? Laat ons weten waar je naartoe gaat en waarom je juist in deze periode gaat.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laura Pausini - 20 bekende Italianen die je misschien nog niet kent 

20 bekende Italianen die je misschien nog niet kent 

Italiaanse regering wil verdubbeling babybonus

Italiaanse regering wil verdubbeling babybonus