in ,

Italianen leven langer maar hebben meer te lijden

Italianen leven langer maar hebben meer te lijden

In Italië ligt de levensverwachting op bijna 84 jaar, ruim een jaar langer dan de levensverwachting in andere westerse landen. In september 2017 stierf de oudste man van Italië, die op dat moment maar liefst 111 jaar was. Vooral op het Italiaanse eiland Sardinië leven relatief 1.000 maal zoveel honderdjarigen als in Amerika. Levenshouding en voeding spelen een belangrijke rol bij de hoge levensverwachting in Italië.

Dat klinkt natuurlijk allemaal geweldig, toch moeten we hier meteen een kanttekening bij plaatsen. Italianen ouder dan 75 jaar kwakkelen meer met hun gezondheid dan ouderen elders in de wereld. Binnen alle EU-landen heeft de bejaarde Italiaan de slechtste vooruitzichten op het gebied van gezondheid.

Gezond leven tot je 75ste

Het omslagpunt van goede naar slechte gezondheid lijkt rond het 75e jaar te liggen. Hoe komt het dat Italianen zo lang in goede gezondheid leven? Door het warme klimaat, dat zich kenmerkt met droge zomers en zachte winters, leven Italianen in rust. Ze genieten urenlang in de schaduw voor hun woning of onder een boom. Werkzaamheden worden alleen verricht wanneer het hier niet te warm voor is. Staat de zon te hoog aan de hemel, dan neemt de Italiaan enkele uren rust.

Familie is belangrijk voor de Italianen, ze onderhouden veel contact en doen gezamenlijk activiteiten. Ze staan positief tegenover alle familieleden en vrienden. Er heerst een ongedwongen participatiesamenleving, waarbij vrienden en familie voor elkaar zorgen.

Italianen wandelen ook vrij veel. Op Sardinië wandelen de inwoners gemiddeld zes tot acht kilometer per dag, in het binnenland wordt er ook aardig wat afgelopen. Nederlanders bewegen soms nog geen halfuur per dag, wat overeenkomt met een te lopen afstand van minder dan drie kilometer.

Voedselgewoonten in Italië

Nederlanders kunnen met betrekking tot gezonde voeding nog heel wat leren van de Italianen. In Italië wordt gebruikgemaakt van producten van eigen land, bereid met natuurlijke oliën. Tijdens de maaltijd drinken ze een goed glas rode wijn, wat een positieve invloed heeft op hart- en bloedvaten. Vlees nemen ze met mate, groente in ruime hoeveelheden.

Langer leven in Italië

Het Italiaanse leven vanaf 75 jaar

Hoewel Italianen dus jarenlang in goede gezondheid leven, neemt het tij een ommekeer vanaf 75 jaar. Stiekem begint het al wanneer de Italiaan met pensioen gaat. Door een verandering in levensstijl ontstaan er sneller problemen met persoonlijke verzorging en dagelijkse activiteiten. Van alle Italianen ouder dan 75 jaar heeft de helft te maken met minstens één chronische ziekte. De ziekte zelf is niet altijd het probleem, wel (het gebrek aan) de hulp die hier tegenover staat.

Door een dalend geboortecijfer en een hoge levensverwachting heeft Italië veel gepensioneerden tegenover werkenden. Hierdoor is het moeilijk om alle hulpvragen op te vangen. Een groot aantal ouderen moet het zonder professionele hulp of begeleiding doen. Hierdoor ervaren ze problemen met de persoonlijke verzorging of het doen van activiteiten.

Wil je zelf meer van het gezonde Italiaanse leven overnemen? Breng dan regelmatig een bezoek aan een sfeervolle Italiaanse stad of beleef het plattelandsleven in een pittoresk dorpje. Laat je culinair verrassen en geniet van de cultuur en het klimaat. Wie met een Italiaanse mentaliteit leeft, is bewuster bezig met gezond leven.

Bron: thelocal.it, foto’s: pxhere, Pixabay

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse Film Perfetti Sconosciuti

Italiaanse film: Perfetti sconosciuti

dof geplof zwijnenjacht italie

Column: dof geplof en vrolijke kleurtjes