in , ,

Dag Nederland! Ciao Italia!

Kun je je Ed & Heleen uit Ik vertrek nog herinneren? Heleen heeft nu ook een boek geschreven over hun belevenissen in Umbrië. De route naar hun Vista sull’Oliveto ging niet bepaald over rozen. Maar ze zetten door en runnen nu een succesvol ‘countryhouse’ met appartementen en ontbijt en verkopen olijfolie uit hun eigen olijfgaard. Heleen beschrijft hun vertrek in Dag Nederland! Ciao Italia!.

Ik vertrek-bingo

Van uitgeverij Grenzenloos die meer emigratieboeken uitbrengt kregen we Ed en Heleen – het boek toegestuurd. Ofwel: Dag Nederland! Ciao Italia! met als ondertitel ‘Een eigen bed & breakfast in Italië’. In het boek is veel ruimte voor de zoektocht naar een geschikt huis en de perikelen rond de huur van het pand dat ze nu exploiteren.

Uiteraard komt alles weer voorbij: de vergunningen die niet rond zijn, de cultuurproblemen, de toestanden bij de bank, autopech, het gebrek aan kennis van het Italiaans, gebrek aan inkomsten, een onverkocht huis, de problemen met de huurbaas en ga zo maar door. We hebben de Ik vertrek-bingokaart geloof ik wel compleet!

Weleens naar Italië op vakantie geweest

Het begint al meteen goed als blijkt dat Ed & Heleen Italië amper kennen. In het verre verleden is Heleen welgeteld vier keer in Italië geweest. Haar partner Ed kwam niet verder dan één tripje naar Venetië. Maar op televisie zag Toscane er wel geweldig uit. Daarom besloten ze tijdens hun eerstvolgende vakantie naar de groene Toscaanse heuvels te gaan.

Eenmaal op vakantie sprak Ed de woorden ‘Ik zou best in Italië willen wonen en daar een B&B openen’. Dat had hij beter niet kunnen zeggen. Want wat volgt is een lijdensweg langs vervallen huizen, sluwe makelaars en veel onder onheil. Dit deel van het boek lijkt vooral een waarschuwing te zijn aan mensen die ook met dergelijke plannen rondlopen: doe het niet!

cover-Dag Nederland Ciao Italia

‘Ambruzzo’

Al snel komen ze erachter dat Toscane misschien een beetje hooggegrepen is. Een fatsoenlijk huis voor een fatsoenlijk bedrag is er niet te vinden. Daarom zakken ze verder af naar het zuiden. Opmerkelijk is dat ze De Marken niks vinden en ook Apulië maar een vies oord vinden. De Abruzzen (door Heleen in haar boek consequent ‘Ambruzzo’ genoemd) zijn het ook niet. Toscane blijft trekken.

Het wordt uiteindelijk Umbrië, nadat ze besloten hebben dat huren ook een optie is. Wat volgt is een lang relaas over contracten, onderhandelingen en de hoogte van de huur, waarvan je zou willen dat een redacteur had ingegrepen.

Sowieso doet het hele boek vrij ongeredigeerd aan. Naar onzijdige woorden wordt steeds verwezen met ‘deze’ en ‘die’, er zitten veel fouten tegen het enkelvoud en het meervoud in het boek en regelmatig komen er stukken terug waarvan je denkt: dat heb ik toch al gelezen?

Boek of persoonlijk blog?

Pas als Heleen eenmaal geëmigreerd is, komt ze voor het eerst in het dorp. Ook dan blijken de zaken nog verre van op rolletjes te lopen, zoals we gewend zijn van de Ik vertrek-verhalen. Grappig is wel om te lezen hoe ze door de makers van het tv-programma op pad worden gestuurd om leuke beelden te kunnen schieten: ‘Ga maar even brood kopen.’ Geheid dat dat leuke plaatjes voor op tv oplevert, als je amper Italiaans spreekt.

De avonturen van Heleen en Ed laten zich lezen als een serie blogs op een eigen website. Om hun persoonlijke frustraties van zich af te schrijven. Regelmatig zien we ook dezelfde ‘grappen’ voorbijkomen in een boek dat overigens weinig humor of relativering bevat.

Bijvoorbeeld de uitspraak over de ‘Vista sulle More’ (zicht op de bramen), voordat ze de tuin onder handen hebben genomen. Hoewel er zeker ook leuke stukjes in voorkomen, had er door iemand flink geschrapt kunnen worden.

Conclusie

Dag Nederland! Ciao Italia! is een aardig verhaal om te lezen, zeker als je hebt genoten van de uitzending van Ik vertrek. Maar waar de tv-uitzending een goede redactie had, ontbrak die bij het boek. Daardoor is het zeker 100 pagina’s te lang en oogt het verslag als een ruwe, eerste versie.

Alleen leuk voor toekomstige emigranten en voor Ik vertrek-fans die graag een kijkje achter de schermen van het tv-programma willen. Maar pas op: de kans is groot dat je na lezing alsnog van je Italië-emigratie afziet!

Complimenten moeten we wel geven voor het lef dat Heleen en Ed aan de dag leggen. Ondanks alle tegenslagen zetten ze door en ze aarzelen ook niet om hun onnozele fouten in het boek op te schrijven en te laten filmen door de ploeg van Ik vertrek.

Bekijk hier nog eens de uitzending van Ik vertrek.

Dag Nederland! Ciao Italia!
door: Heleen Sloots
364 blz.
€ 18,95
Uitgeverij Grenzenloos, 2014

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: te voet naar Rome – deel 7

Rome als beste beoordeeld als bestemming voor stedentrip

Rome best beoordeelde stad voor een stedentrip