Het lijkt erop dat het gebruik van Engelse woorden binnenkort verboden wordt in Italië. Als het aan premier Giorgia Meloni ligt, wordt een nieuwe wet geïntroduceerd waarbij het gebruik van buitenlandse woorden in officiële communicatie bestraft kan worden met een boete tot wel 100.000 euro. De reden? Het beschermen van de Italiaanse taal en cultuur.
Anglomanie heeft gevolgen
Volgens het wetsvoorstel is het gebruik van Engelse woorden niet alleen een kwestie van mode, maar heeft het ook gevolgen voor de Italiaanse samenleving als geheel. De Italiaanse partij Fratelli d’Italia vindt de verspreiding van de Engelse taal vernederend en wil daarom dat ‘de taal van Dante’ binnen alle openbare instanties gebruikt wordt.
Niet alleen Engels
De nieuwe wet zal niet alleen betrekking hebben op het gebruik van Engelse woorden, maar op al het buitenlandse taalgebruik. De focus ligt echter wel op het Engels. Namen van functies moeten voortaan in het Italiaans zijn, tenzij er geen vertaling beschikbaar is. Buitenlandse bedrijven moeten er ook voor zorgen dat hun interne regels en arbeidscontracten in het Italiaans zijn opgesteld.
‘Bru-shetta’ of ‘bru-sketta’?
Er komt ook een comité dat zich zal bezighouden met het correct gebruik van de Italiaanse taal en de uitspraak ervan op scholen, in de media en in reclames. Dat betekent dat het strafbaar kan worden wanneer iemand ‘bru-shetta’ in plaats van ‘bru-sketta’ zegt. Eerder werd er al een wet aangenomen die de Italiaanse keuken moet beschermen en onlangs heeft het Italiaanse ministerie de Italiaanse keuken zelfs aangemeld als kandidaat voor de UNESCO Wereld Erfgoedlijst.
Bron: metronieuws.nl
Comments