in ,

La meglio gioventù

Tijdens het Rotterdamse Filmfestival (IFFR) in 2004 won de Italiaanse film La meglio gioventù (‘het beste van de jeugd’) op zeer overtuigende wijze de publieksprijs. Nooit eerder gaven de toeschouwers een film zo veel punten. Onder het festivalpubliek gonsde het nog lang na. La meglio gioventù van regisseur Marco Tullio Giordana is dan ook in meerdere opzichten een bijzondere film.

Lange zit

Je moet wel lang kunnen zitten (of ‘m in 2 delen bekijken), aangezien hij maar liefst 383 minuten (ruim 6 uur) duurt. Het is dan ook niet zomaar een film, maar een familiekroniek van epische proporties, tegen de achtergrond van de moderne Italiaanse geschiedenis, van midden jaren zestig tot net na de eeuwwisseling.

La Meglio Gioventù

Nicola en Matteo zijn twee broers die aanvankelijk dezelfde dromen, boeken en vriendschappen delen. Wanneer ze Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, neemt hun toekomst noodgedwongen een andere wending. Nicola besluit psychiater te worden, Matteo geeft zijn studies op en meldt zich aan bij de politie.

La meglio gioventu - dit is italie 2

De kleine en grote drama’s uit de levens van Matteo, Nicola en hun familie lopen parallel met mijlpalen uit de recente Italiaanse geschiedenis: de overstroming van Florence, het gevecht tegen de Siciliaanse maffia, de grote voetbalwedstrijden an de Italiaanse nationale ploeg, de studentenprotesten, het terrorisme van de Rode Brigades, de Fiat-crisis…

Oorspronkelijk een tv-serie

De reden dat de film zo lang is, is dat hij oorspronkelijk door de Italiaanse zender RAI werd opgezet als een tv-serie in 4 delen. Maar de Italiaanse publieke omroep vond het eindresultaat echter niet zo geschikt voor een groot publiek en hield de boot af.

De producent was echter overtuigd van de kwaliteit en liet de film zien aan de selectiecommissie van het Cannes Filmfestival in 2003. Hij werd geselecteerd en won de prijs voor beste film in de categorie Un Certain Regard. Een bioscooprelease kon toen niet meer uitblijven.

Trailer van de digitaal gerestaureerde Italiaanse film La Meglio Gioventù

Digitaal gerestaureerd

Begin van deze eeuw werden tv-series echter nog afgemonteerd in een veel lagere kwaliteit. Van die oude televisiemaster werden de prints voor de bioscoop gemaakt. Nu verschijnt de film in een nieuwe, digitaal gerestaureerde versie, gebaseerd op de oorspronkelijke filmnegatieven. La meglio gioventù is nu dus ook technisch bioscoopwaardig, wat recht doet aan het magistrale verhaal.

Als het even kan, kijk ‘m dan op blu-ray. Deze klassieker is het waard.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nederlandse vakantieganger hamstert voor autoreis

Column: rokjesdag in Italië