in ,

Video: de wereldwijde macht van de ‘Ndrangheta

Welke Italiaanse organisatie verdient meer geld dan McDonald’s en Deutsche Bank samen? Precies, de ‘Ndrangheta. Deze maffia-organisatie uit het zuiden van Italië is actief in meer dan tweehonderd landen wereldwijd en maakt een jaarwinst van een duizelingwekkende 53 miljard euro.

Schokkende cijfers, die desondanks op bijna niemand meer indruk lijken te maken. Komiek Andrea Di Marco besloot het over een andere boeg te gooien. Hij maakte een fakecommercial ter ‘promotie’ van het grootste financiële bedrijf ter wereld. In het Engels, om zo het internationale gezicht van de organisatie aan de wereld te laten zien.

De maffiagroep die oorspronkelijk uit Calabrië komt, heeft met een veelheid aan illegale activiteiten haar vermogen vergaard. Wapenhandel, drugs, afpersing, afvalverwijdering en prostitutie zijn slechts enkele voorbeelden.

Stereotype beeld

Di Marco: ‘Voor ons Italianen is het helaas gewoon dat er maffia is. Maar buitenlanders hebben vaak nog een stereotype beeld van de maffia, afkomstig van films als The Godfather. De werkelijkheid is anders. De ‘Ndrangheta is een supermoderne onderneming met stevige wortels in de industrie en de politiek.’

Volgens Di Marco is humor een krachtig wapen om deze serieuze problematiek te bestrijden. ‘Als we ergens om lachen, vragen we ons vaak af: waarom lach ik hier eigenlijk om?’

De Italiaanse komiek denkt er na het succes van zijn video over na om ook filmpjes over de andere grote maffiaclans als de Cosa Nostra, de Camorra en de Santa Corona Unita te maken.

Is hij niet bang voor de mogelijke gevolgen? ‘Ik maak me geen zorgen. Bovendien is de video niet specifiek tegen de ‘Ndrangheta gericht, maar tegen de Italiaanse cultuur die het mogelijk maakte dat zo’n organisatie groot kon worden.’

Bron: thelocal.it

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Giro d’Italia 2016: start in Gelderland

Hollandse producten die meegaan op vakantie: een top 10