in , ,

Lawine vaagt hotel Rigopiano in Farindola weg

Tot nu toe 7 overlevenden onder de sneeuw gevonden

Er zijn zeven mensen levend teruggevonden in de puinhopen van het hotel Rigopiano in de Abruzzen. Het hotel werd woensdag bedolven onder een lawine na drie forse aardbevingen in het gebied. Tot nu toe zijn drie lichamen door de reddingswerkers geborgen. Nog altijd worden twintig andere hotelgasten vermist. Onder de overlevenden zou ook een kind zijn.

In de uren na de lawine die het hotel raakte werden al twee overlevenden in de sneeuwmassa teruggevonden. Een van deze twee was de kok van het hotel, wiens vrouw en twee kinderen ook in het luxe resort verbleven. Hij waarschuwde de alarmdiensten.

Voor reddingswerkers werd het een race tegen de klok in een apocalyptisch, onherkenbaar landschap. Sneeuwbergen versperden toegangswegen naar het hotel, dat door de lawine tien meter werd meegesleept. Pas donderdagmorgen lukte het een pad uit te graven en werden drie overleden gasten in de hal van het ingestorte hotel gevonden.

Luchtkamers

Doordat de temperatuur in het gebied oploopt is de vrees dat er nieuwe lawines volgen.

Reddingsdiensten geloven dat het mogelijk kan zijn meer overlevenden in de puinhopen terug te vinden wanneer de hotelgasten in ‘luchtkamers’ onder de sneeuw zitten. ‘Mensen kunnen zo drie dagen overleven,’ aldus een van de alpinisten betrokken bij de reddingsoperatie.

Kritiek

Ondanks het terugvinden van het zestal gasten groeit de kritiek op de reddingswerkers, die veel te traag zouden hebben gewerkt. Ook zijn er vragen over de aanleg van het hotel op 1.200 meter hoogte, dat niet beschermd bleek tegen de lawines afkomstig van de 2.400 meter hoge bergwand van de Gran Sasso.

Foto: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Letiza Battaglia

Toen je de maffia nog zag

Pitti Uomo januari 2017 Florence

Pitti Uomo: mannenmode, paradijsvogels en… bommen