in , , , ,

Pitti Uomo: mannenmode, paradijsvogels en… bommen

Pitti Uomo januari 2017 Florence

Florence is altijd druk, maar twee weken in het jaar – in januari en juni – kun je bijna nergens in de stad een enigszins betaalbaar hotel of B&B vinden. Dat is tijdens de Florentijnse modecaroussel Pitti Uomo, die deze maand al weer aan haar 91e editie toe was. Van 10-13 januari herbergde het tot congrescentrum omgebouwde 16e eeuwse bolwerk Fortezza da Basso ruim 1200 stands, waaronder 17 Nederlandse merken als Chasin’, Dstrezzed, Goodpeople, Mason Garments, New Ams en Circle of Gentlemen.

Modieuze overdaad

Nette pakken, casual, leder, sport, schoenen, hoeden, accessoires: voor de vakman (en dat zijn verreweg de meeste bezoekers) is het allemaal gesneden koek. De belangstellende leek daarentegen kan de modieuze overdaad maar moeilijk aan en dreigt na het zoveelste fraai gesneden colbertje, boterzachte kasjmier das, ruim zittende boxer of uitbundig gekleurd paar sneakers de kluts volkomen kwijt te raken. Maar Pitti Uomo is ook een goede graadmeter voor trendwatchers en daarvan heb ik er ook een paar kunnen optekenen.

De modetrends van 2017

Eén: hoog water is nog steeds mode. Net als vorig jaar liepen ook nu de meeste bezoekers weer met broeken tot een paar centimeter boven de enkel, al dan niet met sokken. Bij temperaturen van rond het vriespunt kan dat onaangenaam lijken, maar een beetje fashion victim maalt daar niet om. En je hoeft ook niet bang te zijn voor krimpen in de wasmachine.

modetrends 2017

Twee: rafeljeans zijn ook nog in. Ik heb mensen rond zien lopen in broeken met zulke gaten en stoppen dat je ze met goed fatsoen aan het Rode Kruis nog niet kwijt zou willen.

Drie: baarden zijn uit. Althans die kant gaat het op, want net toen ik deze waarneming had genoteerd stuitte ik op een hennarode ZZ Top-tweeling die het tegendeel leek te bevestigen. Maar toch, beduidend minder hipsters ditmaal.

Pitti Uomo

Vier: het gaat weer wat beter in de modewereld. Veel van de uitbaters met wie ik heb gepraat, waren goed te spreken over de opkomst, de kwaliteit van het publiek en de vooruitzichten. En dat is goed nieuws na zoveel jaren crisis.

pitti uomo

Paradijsvogels op Pitti Uomo

Pitti Uomo is niet alleen een vakbeurs, het is ook een kijkspel. Van heinde en verre komen opzichtig geklede heren naar het beursterrein om zich te laten fotograferen door bloggers die hen wellicht ooit beroemd kunnen maken. Paradijsvogels worden ze genoemd en ze zijn inderdaad altijd goed voor een paar pakkende kiekjes.

Pitti Uomo

En dan is er nog een leuk en een minder leuk incident te melden. Zo zorgde een medewerker van het Amsterdamse bedrijf A-dam Underwear voor een oploopje door slechts gekleed in een eigen creatie in een botsautootje door het gangpad te crossen. Een moedige prestatie bij circa 0 graden, maar de ordedienst dacht er anders over, zodat kort daarop het wagentje geparkeerd en de jongeman weer gekleed was.

Goosecraft
Goosecraft

Bommelding

Minder prettig was het bomalarm nadat er donderdag een onbewaakte tas was aangetroffen en onmiddellijk brandweer, politie en springstofdeskundigen kwamen aangesneld. Uiteindelijk bleek het valies alleen met documenten gevuld, maar het betekende wel dat een deel van de beurs werd ontruimd en de toegang twee uur lang gesloten bleef, zodat zich al gauw een honderdkoppige menigte voor de poort verzamelde.

Dstrezzed
Dstrezzed

Vooral sneu was het voor de Nederlanders van Chasin’, want de tas werd pal voor hun uitspanning gevonden, zodat zij twee uur handel misliepen. Positief was wel, dat niemand, maar dan ook niemand, tekenen van angst of irritatie vertoonde, zodat na korte tijd het weer gewoon business as usual was.

Circle of Gentlemen
Circle of Gentlemen

Foto’s Pitti Uomo: Aart Heering

Geschreven door Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hotel met dertig gasten ingestort na lawine Italië

Lawine vaagt hotel Rigopiano in Farindola weg

Italië vecht terug tegen monument-vandalen

Italië vecht terug tegen monument-vandalen