In het zuidelijk-centrale deel van Italië ligt de regio Abruzzen (Abruzzo). Tot 1963 hoorden de regio’s Abruzzen en Molise bij elkaar.

In Abruzzen liggen drie grote nationale parken: Gran Sasso-Laga, Maiella en Abruzzo. Ook de twee hoogste toppen van de Apennijnen, de Gran Sasso (2912 m) en de Majella (2793 m), liggen in deze regio.

Gran Sasso in de regio Abruzzen
De Gran Sasso in de regio Abruzzen

De zuidelijke regio (de naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium wat zoveel wilde zeggen als ‘land van de zwijnen’) heeft vier natuurparken:

 • Parco Nazionale d’Abruzzo
 • Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga
 • Parco Nazionale della Majella
 • Parco Regionale Sirente Velino

Hier kun je onder andere de Apennijnse steenbok, de Apennijnse wolf en misschien zelfs bruine beren zien.

Steden om te bezoeken zijn: L’Aquila (dat enkele jaren terug door een flinke aardbeving werd getroffen) Teramo, Sulmona, Lanciano, Chieti, Vasto en Atri.

Adembenemend Abruzzo

De Nederlandse slogan van de Abruzzen luidt ‘adembenemend Abruzzo’ en daar is eigenlijk niets te veel aan gezegd. Zelf ervaren Italië-gangers zullen verbaasd staan van de uitzonderlijke schoonheid van deze regio.

Abruzzen Italië
Parco Naturale Regionale del Sirente Velino

In het zuiden van de regio Abruzzen ligt het oudste en meest belangrijke Nationale Park van Italië, het Parco Nazionale d’Abruzzo Lazio e Molise. Het is opgericht in 1922 en omvat bijna alle onderscheidende kenmerken van het centrale gedeelte van de Apennijnen, inclusief flora- en fauna elementen die uniek zijn op de wereld of reeds uit de rest der keten verdwenen zijn.

Riviertjes en beukenbossen

Het park trekt jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers en dat is niet onbegrijpelijk, want het biedt een oneindige variëteit en afwisseling; grote, ronde bergtoppen, weidse dalen, steile bergwanden en onherbergzame kloven zoals die van de Foce di Barrea, betoverende waaiers van rotsen, en grasvlaktes omringd door boswanden. Een groot aantal ontspringende beekjes en riviertjes, wat vaak zeldzaam is in droge kalkgebieden, baant zich een weg tussen de lichte rotsmassa’s en statige beukenbossen.

Wolven

De biodiversiteit van het park is groot en afwisselend. De bijna 6000 soorten insecten die het park bevolken houden het record van de entomologische fauna van Italië; we hebben het dan over prachtige kevers en torren, zoals bijvoorbeeld de zeldzame Rosalia Alpina. Tot de zoogdieren die het park bekendheid hebben gegeven behoren o.a. de beer, de Apennijnse wolf, de Abruzzense gems en de rode eekhoorn. De adelaar, de torenvalk, de steenuil en de zeldzame witrugspecht zijn enkele noemenswaardige vogels die je in het gebied aan zult treffen en je vindt er ook amfibieën zoals de vuursalamander en de geelbuikvuurpad.

Overnachtingsmogelijkheden

Uitstekende overnachtingsmogelijkheden vind je in het hart van het Park, Pescasseroli. Hier tref je uitgebreide mogelijkheden voor trekking en excursies te voet, te paard en met de mountainbike aan. Ook kun je er onder andere kanoën en windsurfen.

Bereikbaarheid Abruzzen

Bezoek je de Abruzzen voor het eerst of ben je een oude vriend? In beide gevallen nodigt de regio je uit om deze boeiende streek binnen te treden, nu gemakkelijk te bereiken via de snelweg, het spoor of door de lucht vanuit de meeste delen van Italië of Europa.

7 Comments

Leave a Reply

7 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

 3. Pingback:

 4. Pingback:

 5. Pingback:

 6. Pingback:

 7. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…