in , , , ,

Kamperen aan het Levicomeer in Trentino

Neem een duik in een van de warmste meren van Zuid-Europa!

Het Levicomeer in Trentino is dé plek als je op een van de mooiste plekken in Italië wilt kamperen (foto: Edward Hendriks)

Het Levicomeer in Trentino is een van de kleinere meren van Italië, maar een van de grootste meren van de regio Trentino. Samen met het naastgelegen Caldonazzomeer vormt het een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders en Belgen. Zuiver water, een groene omgeving en tal van activiteiten om te ondernemen.

Het water weerspiegelt de dichte omringende bossen die het meer zijn smaragdgroene kleur geven. Wanneer het najaar het bos kleurt, verandert ook het uitzicht van het meer en krijgt het zijn typische herfstkleuren.

Het hele jaar door kun je wandelen rond het Levicomeer (foto: Edward Hendriks)

Zwemmen van mei tot eind september

Dankzij de gunstige klimatologische omstandigheden en de milde temperaturen van het water – variërend van 18 °C tot 24 °C – is zwemmen in het Levicomeer (Lago di Levico in het Italiaans) meestal goed mogelijk van mei tot eind september. Sterker nog, het Levicomeer is een van de warmste meren van Zuid-Europa!

Het meer van Levico ligt op 440 m boven zeeniveau, is 2.840 meter lang, 950 meter breed en heeft een maximale diepte van 38 meter. Wat zijn vorm betreft, lijkt het meer van Levico op een Noorse fjord en wordt het van zijn grote broer het Caldonazzomeer gescheiden door de Tenna-heuvel, waar je van een ongeëvenaard panoramisch uitzicht geniet. 

Het beroemde kuuroord Levico Terme bevindt zich direct aan het meer. Dit is ook een gewoon een leuk historisch stadje om te bezoeken. Er zijn regelmatig markten en activiteiten en doorheen heel het centrum stroomt water en bloeien bloemen.

Levico Terme (foto: Edward Hendriks)

Wandeling rond het meer

Langs de oevers van het meer loopt een wandelpad dat de Strada dei Pescatori (de Vissersweg) wordt genoemd. Hier kun je heerlijke wandelingen maken. Zelfs op warme zomeravonden, want een groot deel van de route ligt beschut tussen bomen en struiken.

Je krijgt vanaf het wandelpad prachtige vergezichten op het meer en je ziet veel watervogels zoals futen, meerkoeten en wilde eenden.

Een nest jonge meerkoeten op het Levicomeer (foto: Edward Hendriks)

Een complete wandeling rond het Levicomeer heeft een lengte van ongeveer 10 km. Hier vind je een routebeschrijving, maar de route is over het algemeen ook goed te volgen aan de hand van de borden.

Onderweg vind je regelmatig bankjes om neer te ploffen en wat te eten of te drinken met een view to a kill.

via GIPHY

Langs het meer vind je ook stranden. Als je op Camping Lago di Levico bent heb je zelfs een privéstrand voor jou als kampeerder. Natuurlijk kun je op het meer ook prima watersporten.

Het Levico-meer heeft het predikaat Blauwe Vlag gekregen, die alleen de schoonste stranden van Italië ontvangen.

Deze Blauwe Vlag is een internationale erkenning van de FEE (Foundation for Environmental Education).

Campings aan het Levicomeer

Het Levicomeer is een heerlijke plek om te kamperen. En wat dat betreft is de keuze overzichtelijk. Er zijn slechts 2 campings, beide gelegen aan de zuidoostelijke oever van het meer.

Geen zorgen, dit zijn geen megacampings zoals je die aan de grote meren vindt, maar middelgrote campings met de charme van kleine campings en de faciliteiten van grote campings. De plekken zijn – zeker voor Italiaanse begrippen – ruim.

Camping Lago di Levico

Lago di Levico
Camping Lago di Levico in Trentino: ook een Blauwe Vlag (foto: Edward Hendriks)

Deze camping ligt prachtig besloten tussen omringende bergen en het Levicomeer. De camping heeft een eigen strandje aan het Levicomeer. Je loopt dus zo vanaf de camping het meer in. Perfect!

De camping staat ook wel bekend onder de naam Camping Levico. De 2 kleinere zwembaden zijn onlangs geheel vernieuwd tot een prachtig nieuw waterpark in de vorm van een lagune.

De nieuw aangelegde lagune op Camping Lago di Levico (foto: ANWB)

Wij waren op deze camping in de meivakantie en dan is het rustig. Je vindt er alleen enkele Nederlanders en een paar seniore Duitsers. In het hoogseizoen is er ook animatie en zijn het restaurant en de campingwinkel vol in bedrijf.

Het strandje op Camping Lago di Levico (foto: Edward Hendriks)

De camping heeft naast ruime staanplaatsen ook diverse accommodaties zoals stacaravans en luxe chalets die je kunt huren.

Bekijk Camping Lago di Levico

Camping Due Laghi

De ligging van Camping Due Laghi in de nabijheid van het Levicomeer (foto: ANWB)

Campings Due Laghi (dat slaat op de 2 meren in de omgeving: het Caldonazzomeer en het Levicomeer) ligt op zo’n 400 meter van het Levicomeer. De camping geeft dus niet direct toegang tot het meer, daarvoor moet je eerst de weg oversteken.

Het zwembad van Due Laghi (foto: Camping Due Laghi)

De camping heeft wel 2 zwembaden, waar kinderen van alle leeftijden zich prima kunnen vermaken. Er zijn geen glijbanen. Het is een nette, middelgrote camping met schoon sanitair en vriendelijk personeel.

Gezelligheid op de camping (foto: Camping Due Laghi)

Naast staanplaatsen kun je op Camping Due Laghi ook diverse mobile homes huren, waaronder luxe verblijven.

Bekijk Camping Due Laghi

Bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving van het Levicomeer

Wat kun je doen in de omgeving van het Levicomeer? Genoeg!

Voor een korte impressie van de activiteiten rond het Levicomeer en Levico Terme bekijk je de onderstaande korte film.

Allereerst is er het charmante kuuroord Levico Terme. Hier kun je genieten van het historisch centrum, de markten en de feesten en activiteiten die hier regelmatig worden georganiseerd.

Buiten het dorp Levico vind je hier tal van Tirools aandoende dorpen met een gezellige sfeer.

Ben je uitgekeken op Levico Terme en de andere kleine plaatsen in de omgeving, bezoek dan Trento. De hoofdstad van Trentino biedt schitterende bouwwerken en een prachtig centraal plein.

Het Levicomeer en het Caldonazzomeer liggen in de Valsugana, ofwel de Sugana-vallei. Dit is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Volgens eigen zeggen is Valsugana het eerste duurzame toeristische gebied ter wereld, erkend door de Verenigde Naties.

Hier kom je dus om van het prachtige landschap te genieten en activiteiten in de buitenlucht te ontplooien. Er zijn talrijke mogelijkheden om te zeilen, te surfen en te zwemmen.

Hou je van cultuur? Dan kun je in de omgeving ook kastelen en paleizen ontdekken (of de ruïnes daarvan). Meer informatie vind je op de toeristische website van Valsugana.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Amalfi

Italië in juli

Wat is er mis met Google Translate in het Italiaans?