in , ,

Dit zijn de schoonste stranden van Italië in 2019

Ligurië top, Sicilië flop

Blauwe Vlag Italië 2019
Stranden met Blauwe Vlag Italië 2019 (bron: OpenStreetMap)

Het wil nog maar niet zomeren in Italië. De traditioneel zo mooie Italiaanse meimaand wordt tot nu toe gekenmerkt door lage temperaturen, donkere wolken, woeste buien, harde wind en her en der zelfs een overstroming.

Niettemin is het strandseizoen officieel begonnen op 1 mei en rekent iedereen erop, dat voor het eind van de maand la bella stagione met haar zonovergoten zomerzoelheid toch echt wel zal beginnen.

Kust bij Positano
Schoon strand bij Positano aan de Amalfikust (foto: Unsplash)

In de aanloop daarnaartoe is zoals elk jaar een overzicht gepubliceerd van de kwaliteit van de Italiaanse stranden. Italië telt maar liefst 7.500 strekkende kilometer kust, waarvan 5.000 geldt als balneabile, ofwel geschikt voor zonnen en baden.

Maar lang niet overal is dat even prettig. Daarom worden jaarlijkse controles uitgevoerd op stranden in voornamelijk Europa door de Foundation for Environmental Education (FEE), een Deense niet-gouvernementele organisatie, in samenwerking met de Italiaanse ministeries van Milieu en Volksgezondheid.

Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag (bron: Google)

De criteria voor het schoonste strand

Het voornaamste criterium daarbij is natuurlijk de kwaliteit van het kustwater, maar daarnaast wordt ook gekeken naar factoren als reinheid van de stranden zelf, infrastructuren, zuiveringsinstallaties, afval, informatieverstrekking en service voor toeristen.

Dat alles wordt geïndexeerd volgens een puntensysteem en de stranden die daarbij voldoende scoren worden op de kaart aangemerkt met een blauw vlaggetje. Deze Bandiera Blu is algemeen geaccepteerd als een betrouwbare graadmeter en wordt door de betreffende uitbaters ook grif aangeprezen.

Bandiera Blu schoonste stranden van Italië
Bandiera Blu, de Blauwe Vlag voor de schoonste stranden van Italië (bron: FEE Italia)

Dit zijn de schoonste stranden van Italië

In 2019 hebben in totaal 385 stranden in 183 gemeenten een blauw vlaggetje gekregen. (De volledige lijst vind je hier:

De schoonste stranden van Italië 2019 (pdf, 2 MB)

 Blauwe Vlag Italië 2019
Stranden met Blauwe Vlag Italië 2019 (bron: OpenStreetMap)

Of zoek op een interactieve kaart naar alle Blauwe Vlag-stranden van Italië.

Dat zijn er een paar meer dan in 2018, toen 368 stranden in 175 gemeenten beloond werden. Daarmee zet een al jaren gestaag stijgende trend van betere en schonere kusten zich voort.

De Bloemenrivièra gaat aan kop

Koploper is Ligurië (Liguria) met 30 gemeenten (3 meer dan vorig jaar) en in totaal 64 stranden. Bijna de hele Bloemenrivièra kan zich zodoende met een Bandiera Blu tooien.

Imperia
Imperia, aan de Bloemenrivièra, waar je de meeste Blauwe Vlaggen vindt (foto: Unsplash)

Daarna volgt Toscane met 19 gemeenten, onder meer in de mooie kusten van Maremma en Argentario. Dan Campania met 18: Sorrento, Capri, Positano, noem maar op. Vervolgens de Adriatische kust van De Marken (15), de enorme kustlijn van Sardinië met 14 en Apulië met 13.

Kloof tussen Noord en Zuid

Wat wel opvalt op de lijst, is dat de kloof tussen Noord en Zuid ook hier weer levensgroot is. Sicilië is vertegenwoordigd met slechts 7 gemeenten en 17 stranden – waaronder de eilanden Stromboli en Vulcano en het prachtige, deels ongerepte strand van Menfi – op een totale kustlijn van 1.673 kilometer, waarvan 923 km balneabile.

Als je dat afzet tegen de cijfers van Ligurië, dat maar 350 kilometer strand heeft en 280 balneabile, dan is dat echt geen vergelijk. Ook Calabrië met 11 locaties op 800 km kustlijn en Apulië met 13 op 860 scoren heel wat lager dan de noordelijke tegenhangers.

Het resultaat van Lazio – 9 op 360 km kust – is evenmin om over naar huis te schrijven. De schone stranden liggen hier alle in het zuiden van de regio – Sabaudia, San Felice Circeo, Sperlonga, Gaeta en dit jaar voor het eerst ook Anzio –, maar de meer noordelijke badplaatsen van de Romeinen – Santa Marinella, Santa Severa, Ostia – voldoen geen van alle aan de voorwaarden voor de Bandiera Blu.

Schoonste stranden Lazio Latium
De schoonste stranden in de regio rond Rome liggen in het zuiden van Lazio (bron: OpenStreetMap)

Ook hier stuiten we dus weer op de questione meridionale, het aloude probleem van het economisch achtergebleven zuiden met zijn gebrekkige infrastructuur, niet of slecht werkende zuiveringsinstallaties en krakkemikkig georganiseerde toeristische sector. (Met als duidelijke uitzondering de Salento in Apulië, waar zich in korte tijd een professioneel luxe toerisme heeft ontwikkeld.)

Het strand van Porto Cesareo, vlak bij Lecce (foto: Renee)

Aan de andere kant heeft dit ook weer interessante aspecten. Ik kan mij voorstellen dat meer avontuurlijk ingestelde toeristen de voorkeur geven aan het ongeregelde Sicilië en Calabrië boven de keurig in slagorde opgestelde ligstoelen met parasol waarmee de Ligurische en Adriatische kusten zijn volgeplempt.

De schoonste meren

Naast de zeestranden heeft de FEE ook de Italiaanse meren gemonitord, met opvallend resultaat. Van de in totaal 17 Bandiera Blu-gemeentes met zoetwaterstranden liggen er drie aan het Lago Maggiore, slechts één aan het Gardameer (Gardone Riviera) en geen enkele aan het Comomeer. Laten we hopen dat dat niet tekenend is voor de kwaliteit van het water in de grote Alpenmeren.

Verder naar het zuiden vinden we een blauwe vlag voor het Meer van Bracciano bij Rome en een interessante new entry, het Lago di Scanno, een klein juweeltje in de bergen van Abruzzo (en een van onze reistips in 2017).

Lago di Levico
Het Lago di Levico in Trentino: ook een Blauwe Vlag (foto: Edward Hendriks)

Trentino tenslotte krijgt maar liefst 10 blauwe vlaggen. Het gaat daarbij om gemeenten aan drie kleine meren, die van Caldonazzo, Levico en Serraia. Dat is mooi voor de Trentini, maar ik krijg wel de indruk dat daardoor hun provincie oververtegenwoordigd is. Maar hun toerisme-industrie werkt dan ook als een goed geoliede machine.

Geschreven door Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vandalen krassen in het Colosseum

Rome bindt strijd aan met barbaren

Monte Argentario

Column: e l’amore…?