in ,

Met de bus naar Italië

Het alternatief: met de bus naar Italië (foto: Shutterstock)

Naast de auto en het vliegtuig (en enkele andere manieren om naar Italië te reizen) is er nog een mogelijkheid die vaak over het hoofd wordt gezien. Met de bus naar Italië.

Als we het hebben over ‘met de bus naar Italië’ is het eerste waar je aan denkt waarschijnlijk een georganiseerde busreis. Busreizen naar Italië kun je boeken bij verschillende maatschappijen, die kant-en-klare pakketreizen aanbieden. Bijvoorbeeld naar Rome, naar Toscane en Umbrië, naar Verona en het Gardameer of naar Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Het grote voordeel ten opzichte van een georganiseerde reis met het vliegtuig is de prijs. Busreizen naar Italië zijn over het algemeen veel goedkoper, doordat busmaatschappijen heel efficiënt kunnen werken. De buschauffeur is tegelijkertijd je reisleider.

De laatste jaren hadden busreizen wel wat te lijden onder goedkope vliegtrips naar populaire bestemmingen in heel Europa, maar het is goed mogelijk dat de nasleep van het coronavirus en steeds strengere milieumaatregelen hier definitief verandering in gaan brengen.

Meestal zit je in een luxe touringcar onderweg naar Italië (foto: Unsplash)

Voor- en nadelen van een busreis

Niet iedereen vindt het ideaal om zo’n georganiseerde busreis te boeken. Want je zit nu eenmaal vast aan een redelijk strak schema, waar je individueel niet van af kunt wijken. Ter plekke heb je niet de beschikking over een auto, maar dat scheelt je natuurlijk ook weer geld.

Een ander nadeel van een busreis is altijd wel dat je rekening moet houden met de opstapplaats en hoe daar te komen. Het makkelijkst is het natuurlijk als iemand je weg kan brengen naar de bus, maar die mogelijkheid is er niet altijd. In sommige gevallen kun je je lang parkeren bij de opstapplaats, zodat je ook weer makkelijk thuis kunt komen na de busreis.

Omdat eigenlijk alles voor je georganiseerd wordt, zie je vaak veel ouderen die van een busreis gebruikmaken. Maar niet alleen ouderen. Ook stellen en gezinnen boeken soms een busreis. Als je een specifiek reisdoel hebt en graag zo veel mogelijk daarvan wilt zien onder begeleiding van een Nederlandssprekende gids is het ook helemaal niet zo gek.

Een groot voordeel is dat je de hele reis achterover kunt leunen. Je hebt geen stress over de route, over parkeren of over het regelen van toegangskaartjes.

Je vindt busreizen naar eigenlijk alle regio’s en streken in Italië, maar vanwege de afstanden ligt de focus wel op het noorden tot het midden van Italië. Je kunt al vanaf 8 dagen een busreis naar Italië boeken.

Nog een voordeel van reizen met de bus dat mogelijk steeds zwaarder gaat wegen is dat je kunt reizen zonder schaamte. Vergeleken met de auto en zeker vergeleken met het vliegtuig is een trip per bus een bijzonder milieuvriendelijke vorm van vervoer.

Maar het grootste voordeel van een busreis – naast de lagere prijs – is misschien wel de gezelligheid. Je zit 1, 2 of misschien wel 3 weken in dezelfde groep en je maakt veel lol met elkaar. Er zijn zat verhalen van busreizigers die vrienden hebben overgehouden aan hun trips naar Italië of naar andere landen.

Voor sommigen is een busreis de ideale vakantie (foto: Unsplash)

Bestemmingen

Vrijwel elke busmaatschappij biedt verschillende reizen naar Italië aan. Op het programma staan vaak de volgende bestemmingen:

  • Lago Maggiore/Comomeer
  • Toscane/Umbrië/Florence/Pisa/Elba
  • Dolomieten/Verona/Venetië/Gardameer
  • Rome/Lazio/Bolsenameer
  • Ligurië/Bloemenrivièra/Cinque Terre
  • Amalfikust/Napels/Sorrento
  • Sardinië/Sicilië

Informeer je vooraf goed naar de bestemmingen die je aandoet. Mogelijk is het complete programma al beschikbaar. Zo weet je zeker dat de busreis ook alles bevat wat jij belangrijk vindt.

Hoe ziet een busreis naar Italië eruit?

Over het algemeen reis je met een busreis in 2 dagen naar je bestemming in Italië. Er is een overnachting op de heen- en terugweg in een hotel in Zuid-Duitsland.

Afhankelijk van de reis zijn er daarnaast overnachtingen in één of meerdere hotels in Italië. De hotels zijn over het algemeen van prima kwaliteit.

Ook het ontbijt en het diner is meestal inbegrepen in de prijs. De lunch moet je soms zelf verzorgen, maar dat is eigenlijk alleen maar een pluspunt in Italië.

Inbegrepen zijn verder een aantal excursies (soms kun je extra excursies bijboeken) en parkeerkosten. In de meeste gevallen moet je nog wel entreegelden betalen. Ook neem je natuurlijk nog wat zakgeld mee voor een souvenir en een ijsje onderweg.

Wil je weten wat het kost om met de bus naar jouw favoriete regio of streek in Italië te reizen? Op reisfanaten.nl vergelijk je busreizen naar Italië.

Lijndienstregeling

De bus is ook een reismiddel dat bij uitstek geschikt is als je low budget wilt reizen. De Duitse maatschappij FlixBus heeft in korte tijd een fijnmazig Europees netwerk van lijndienstbestemmingen opgebouwd.

Goedkoop: met FlixBus naar Italië (foto: Edward Hendriks)

Zo kun je direct naar Italië reizen om daar vervolgens te doen wat je wilt. Deze service is vooral gericht op jongeren tussen de 16 en de 30 jaar, maar uiteraard kan iedereen een FlixBus pakken.

Voor enkele tientjes reis je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Milaan. Verreweg de goedkoopste manier om naar Italië te reizen (op liften na dan). Je moet er uiteraard wel tegen kunnen om dan non-stop zo’n 20 uur in de bus te zitten. Maar goed, dan ben je ook in Italië!

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ingrediënten om pesto te maken

Zelf pesto maken: makkelijker dan je denkt

Villa i due padroni

Column: eindelijk, Italianen! Of niet?