in

Zelf pesto maken: makkelijker dan je denkt

Ingrediënten om pesto te maken
Zelf pesto maken is veel makkelijker dan je denkt (foto's: Edward Hendriks)

Bijna iedereen houdt van pesto. Heerlijk op een broodje als aperitiefje, als dip bij de borrel of door de pasta voor een heerlijke pasta pesto. Maar in plaats van pesto uit een potje te halen, kun je ‘m het beste zelf maken. Dat is makkelijker én lekkerder dan je denkt.

Als je zelf pesto maakt is-ie minder zout (dat hoeft er namelijk helemaal niet in) en proef je alle ingrediënten los van elkaar op je tong. Echt waar, het zijn er namelijk maar 5 of 6.

Gebruik verse basilicum voor je groene pesto

Welke ingrediënten heb je nodig voor groene pesto?

Het enige wat je hoeft te doen is even naar de markt of de supermarkt voor de volgende ingrediënten.

 • 40 gr pijnboompitten (in een doosje te koop)
 • 60 gr parmezaanse kaas (bijvoorbeeld die van Galbani)
 • 40 gr verse basilicum (koop zo’n plantje)
 • Een teentje knoflook
 • Olijfolie naar smaak (extra vergine)
 • Wat zwarte peper

Dat is alles wat je nodig hebt! Je kunt ook meer of minder van deze verhoudingen gebruiken, afhankelijk van hoeveel pesto je wilt maken.

Vijzel en stamper voor pesto? Niet nodig

Hoe maak je de groene pesto?

Om van deze ingrediënten een lekker verse pesto te maken, heb je alleen maar een staafmixer en een hoge mengbeker nodig. Met een keukenmachine kan het natuurlijk ook.

Gedoe met een vijzel en een stamper is helemaal niet nodig. Maar als je van de klassieke school bent, kan dat natuurlijk wel.

 1. Rooster de pijnboompitjes kort in een koekenpan zonder olie.

  Blijf erbij staan, want dit moet maar heel kort, anders verbranden ze.

 2. Brokkel de parmezaanse kaas en pers de knoflook.

  Doe deze ingrediënten samen met de licht geroosterde pijnboompitjes in de hoge mengbeker en pureer het geheel met de staafmixer. Of gebruik je vijzel en stamper.

 3. Knip de basilicum af en doe deze met een flinke scheut olijfolie in de mengbeker.

  Mix het geheel tot er een mooi groen papje ontstaat. Voeg extra olijfolie toe als je jouw pesto nog wat te dik vindt. Hij moet gewoon lekker smeuïg zijn.

 4. Breng de pesto nog wat op smaak met wat zwarte peper.

  Serveer ‘m in een mooi schaaltje.

Dat is alles! Makkelijk hè, om je pesto zelf te maken? Zout toevoegen is overigens niet nodig, omdat de parmigiano van zichzelf al zout is.

💡Tip: smeer je verse groene pesto op een knapperig stukje brood, doe ‘m op een pizza of gebruik ‘m in je pastagerecht of salade.

💡Pesto bewaren: de pesto blijft 2 à 3 dagen goed in de koelkast. Wil je jouw verse pesto langer bewaren, dan doe je die in een weckpotje met een laagje olijfolie erop.

Om pesto langer goed te houden kun je deze ook invriezen. Gebruik hiervoor een ijsblokjesvorm en doe daar folie overheen. Als de pesto eenmaal is bevroren, kun je de blokjes eruit drukken en in een plastic diepvriesdoos bewaren tot gebruik.

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een nieuw leven voor Pompeï

Met de bus naar Italië

Met de bus naar Italië