in

Souvenir-stress? Met deze 8 tips niet meer!

(En je hebt ze in no time bij elkaar!)

Koelkastmagneet
Koelkastmagneet (beeld: Aliexpress)

Dit jaar ga je het anders doen tijdens de vakantie. Natuurlijk wil je iets meenemen als herinnering aan je vakantie in Italië. En net als altijd wil je ook voor de mensen thuis een klein cadeautje in de koffer mee terug. Maar je wil geen ‘dertien-in-een-dozijn-souvenirs’ inslaan.

Cliché-souvenirs

Geen koelkastmagneetjes. Geen miniatuur-Colosseum of andere kitschbeeldjes. Ook geen boodschappentassen met namen van Italiaanse steden. En eveneens geen sleutelhangers met vespa’s, geen Pinokkio’s in welke vorm dan ook en geen sneeuwbollen met monumenten. En al helemaal geen shirts en/of keukenschorten met teksten waarvan je niet precies weet wat ze nu eigenlijk betekenen.

Miniatuur-colosseum
Miniatuur-colosseum (beeld: Aliexpress)

Kortom, het aanbod van die standaard-souvenirwinkels laat je links liggen dit jaar.

Je wilt gaan voor iets originelers. Een aandenken waar je nog lange tijd van kunt genieten en souvenirtjes die écht leuk zijn om cadeau te doen. Tegelijkertijd wil je ook niet het dagenlang gestrest zoeken naar geschikte souvenirtjes je vakantiepret laten drukken.

Inspiratie voor souvenirs

Gelukkig bijten ‘origineel’ en ‘niet te veel tijd kwijt aan zoeken’ elkaar niet. Kijk maar eens naar de onderstaande lijst vol leuke ideeën voor echte Italiaanse souvenirs. Je kunt ze op een markt of in een wat grotere supermarkt tijdens het boodschappen doen al meenemen. Hou jij genoeg tijd over om volop van je vakantie te genieten en neem je dit jaar anders-dan-anders-souvenirs mee naar huis.

1. Streekproducten

Elke streek en elke regio in Italië heeft zijn eigen producten. Typische pastaproducten in vormen die je in Nederland niet gauw ziet. Bijzondere koekjes en zoetigheid. Kazen van koeien-, geiten- of schapenmelk. Jams en marmelades. Worsten en worstjes, pikant of juist niet. En heel moeilijk zijn ze niet te vinden.

Streekproducten als souvenir
Streekproducten als souvenir (bron: www.alimentitalia.com)

Elke markt heeft kramen met versproducten waar je die typische streekproducten a chilometro 0 kunt kopen. En elke grotere, zichzelf respecterende supermarkt heeft een afdeling waar je die streekproducten bij elkaar kunt vinden. Geeft je mooi de kans om de souvenirs eerst zelf te proeven en daarna pas te beslissen wat je mee naar huis neemt. Trouwens, vraag of ze de producten vacuüm kunnen verpakken. Neem je ze zo vers mogelijk mee naar huis!

drank als souvenir2. Wijn en andere alcoholische versnaperingen

Een lekkere fles wijn om thuis nog eens te kunnen terugdenken aan de vakantie is natuurlijk niet gek. Of wat dacht je van die likeur en dat alcoholische drankje die je tijdens je vakantie ontdekt hebt? Grappa en limoncello en amari zijn natuurlijk ook in Nederland te krijgen, maar waarschijnlijk die ene van je vakantieadresje net niet. Meenemen dus, om de thuisblijvers van je ontdekking ook ervan te laten genieten! Tenzij je met het vliegtuig gaat. Flessen in je koffer zijn dan misschien niet zo’n goed idee.

moka souvenir3. Een echt Italiaanse moka

Zelf verslaafd aan Italiaanse koffie of iemand in je omgeving die er gek op is op? Neem dan een echte Italiaanse moka mee naar huis! Je kunt ze zonder al te veel problemen vinden op de huishoudafdeling van de supermarkt. Je maakt het cadeautje trouwens compleet als je bij de moka ook leuke espressokopjes of Italiaanse koffie koopt.

Handige tip: Je kunt ook losse onderdelen van de moka kopen. Neem dus een extra filter en rubberen ringetjes mee die bij het moka-formaat passen dat je hebt uitgekozen. Zo kun je onderdelen die verslijten of kapot gaan meteen vervangen door de reserveonderdelen en hoef je niet te wachten tot je volgende reis naar Italië voor een echte espresso!

4. Servies en glaswerk

Behalve mooie koffiekopjes kun je natuurlijk ook ander servies meenemen als aandenken aan je vakantie. Zoals schalen, kannen, borden of glaswerk. Je kunt kiezen voor met de hand beschilderde stukken in mooie heldere kleuren of juist heel basic in de kleur van het aardewerk. Er is altijd wel iets van je gading te vinden.

Serviesgoed kan een leuk en origineel souvenir zijn
Serviesgoed kan een leuk en origineel souvenir zijn (foto: Pixabay)

Het leuke van servies is dat je het niet per se een plaatsje hoeft te geven in huis, maar het dagelijks kunt gebruiken. Enige voorwaarde is wel dat je het zonder al te veel problemen mee kunt nemen. Kopjes stop je in je handbagage of tussen je kleding in de koffer. Met schalen, borden en glaswerk is het natuurlijk een ander verhaal: in de auto gaan die een stuk makkelijker mee.

5. Truffels en aanverwanten

Verzot op truffels? Dan kun je je hart ophalen. Truffelpaté, truffelolie, pasta met truffel, truffelzout, truffelhoning of gewoon het pure spul. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Om truffels en aanverwanten te vinden, is het wel van belang dat je in het juiste deel van Italië zoekt. En in het juiste seizoen. Maar dat is natuurlijk oud nieuws voor de echte truffelliefhebber.

Truffels: een origineel souvenir, maar niet goedkoop
Truffels: een origineel souvenir, maar niet goedkoop (foto: Wikimedia)

italiaanse kruiden6. Italiaanse kruiden

Nee, niet die Nederlandse zakjes met een kruidenmengsel dat voor typisch Italiaans doorgaat. Echte Italiaanse, losse kruiden kopen is natuurlijk dé manier om zelf je Italiaanse kruidenmix samen te stellen. De markt is er de meest aangewezen plek voor om allerlei zakjes te laten vullen. Maar ook op de kruidenafdeling van de supermarkt kun je je slag slaan. Je vindt er kruiden in mooie potjes, die op zich al een feestje zijn om naar te kijken! Trouwens, ook potjes met allerlei kruiden kant en klaar gemengd, als je dat toch liever hebt.

7. Kookboeken in het Italiaans

Iets wat je misschien niet zo gauw op een markt vindt, maar wel makkelijk op de boekenafdeling van de supermarkt: Italiaanse kookoeken vol echt Italiaanse recepten. Waarschijnlijk moet je er wat moeite voor doen om precies te weten te komen welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je de boel bereidt. Maar dan zet je op een koude avond, als je verlangt naar het betere Italiaanse vakantiegevoel, wel een echt Italiaans maaltijd op tafel!

Een echt Italiaans kookboek als souvenir?
Een echt Italiaans kookboek als souvenir? (beeld: booktobook.it)
italiaanse modeaccessoires
Italiaanse modeaccessoires (foto: Wikimedia)

8. Kledingaccessoires

Leuke accessoires, Italië lijkt er patent op te hebben! Dit soort souvenirs kun je vrij makkelijk vinden op de markt of een van de fiere, de braderieën die elk dorp of stadje ’s zomers organiseert. Ambachtslieden bieden er hun handgemaakte producten aan. Kun je een origineler en unieker souvenirtje bedenken? Wat dacht je van een mooie leren tas, een stevige portefeuilles of een riem? Of hou je meer van mooie sjaals of sieraden? Grote kans dat je slaagt!

Wat neem jij uit Italië mee als souvenir voor de thuisblijvers?

Geschreven door Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op DitIsItalie.nl. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Taalmaatje Italiaans nodig?

Taalmaatjes gezocht!

PaulCamper - met de camper naar Italië

PaulCamper: in je droomcamper naar Italië