in , , , ,

Milan Design Week: groen is de mode

Milan Design Week
Milan Design Week - foto's: Aart Heering

Duurzaamheid is troef op de Milan Design Week 2018. Green City. Comfort from Waste. Repairing Nature. De titels van sommige stands maken duidelijk dat hergebruik en zorg voor het milieu steeds belangrijker thema’s beginnen te worden in de meubelindustrie.

Een daarmee samenhangende trend is de terugkeer naar ouderwets vakmanschap. Maar dan wel gecombineerd met moderne technologie, en natuurlijke grondstoffen, met name hout. Zo presenteerde ontwerper Philippe Stark na jaren van plastic nu een houten stoel: ‘We moeten wel, want aardolie als grondstof is eindig.’

De Design Week werd van 17 tot 22 april gehouden. Het geldt als het voornaamste evenement ter wereld op het gebied van industrieel design en woninginrichting. Vorig jaar trok de Design Week 300.000 bezoekers. Waarschijnlijk is dat aantal ditmaal nog overtroffen.

Fuori Salone

De Milan Design Week is in de jaren 80 ontstaan als nevenevenement naast de Salone del Mobile, de ‘officiële’ meubelbeurs op het immense beursterrein van Rho, vlak buiten de gemeentegrens. Die bestaat nog steeds en blijft succesvol, Maar de stad is in de beursweek het toneel van honderden tentoonstellingen zonder centrale regie, die bekend staan onder de gemeenschappelijke noemer Fuori Salone.

Een week lang gonst heel Milaan van artistieke bedrijvigheid. Vermaarde meubelmakers en ontwerpers exposeren in het centrum in galeries, musea en kapitale panden. Terwijl jonge hoopvolle designers zich daarbuiten neerlaten in particuliere woningen, winkels en schuren, waardoor hele straten veranderen in ononderbroken tentoonstellingsruimten.

Je moet erbij zijn

Want iedereen weet: als je wilt meetellen en opvallen, dan moet je erbij zijn in Milaan, dat niet voor niets bekend staat als de ‘wereldhoofdstad van design’. Zo liepen er ditmaal circa 2.500 designers danwel exposanten rond in Milaan. Naast een kosmopolitisch veelvoud van talentscouts, inkopers, trendwatchers, designstudenten en sectorjournalisten. Die allemaal modieus gekleed, gehaast wandelend en beladen met tassen en folders het straatbeeld bepaalden.

Een overzicht van alle activiteiten van de Fuori Salone, die verspreid is over 14 verschillende distretti (clusters) en nog steeds groeit, vind je op www.fuorisalone.it.

Nederland goed vertegenwoordigd

Nederland was zoals elk jaar goed vertegenwoordigd met zo’n 300 designers. Een honderdtal van hen deed mee aan de collectieve tentoonstelling Masterly. Die werd dit jaar voor de derde keer gehouden in het prachtige Palazzo Turati. Door de Corriere della Sera werd ze uitverkoren als nummer 2 op de lijst van places to be tijdens de Design Week.

In zo’n expositie van samengebald vernuft zie je ook hoe uitgebreid het begrip design inmiddels is geworden. Naast echte meubels van onder meer topontwerper Edward van Vliet, fabrikant van tuinmeubilair Borek, de Rotterdamse vakschool HMCollege en van O-Jee, maker van strakke witte badkamers, waren er alle mogelijke vormen van interieurkunst te zien. Wonderlijke lampen, vazen, collages en wat dies meer zij.

Tulpenbollenwodka

Een van de meest opmerkelijke accessoires vond ik de Dutch Tulip Wodka. Een subtiel distillaat uit tulpenbollen, dat qua smaak op kan tegen de beste Italiaanse grappa’s en dat de makers daarom ook in Italië aan de man willen brengen.

Masterly: Dutch Tulip Wodka
Masterly: Dutch Tulip Wodka

Jonge talenten deden hun best op de Salone Satellite, gereserveerd voor ontwerpers beneden de 35. Ook deden ze mee aan talrijke collectieve exposities, onder meer bij de hippe Porta Ticinese en, onder de noemer Ventura Futuro, in de volkswijk Piola.

Hotels vol

Wie alles wil zien wat Milaan tijdens de Design week te bieden heeft, moet daar zeker de volle week voor uittrekken. Kennelijk hebben veel belangstellenden dat ook gedaan. In heel de stad was geen hotelkamer meer te krijgen. Ook B&B’s en jeugdherbergen vroegen voor de laatst overgebleven slaapplaatsen krankzinnige bedragen.

Wie volgend jaar de Design Week wil meemaken, doet er daarom ook goed aan om ruim tevoren te reserveren.

Hoe dan ook, deze Milan Design Week liet, mede dankzij het schitterende voorjaarsweer, een feestelijke en positieve indruk na. Italië is nog niet uit de economische en politieke crisis, maar in Milaan was daar weinig van te merken!

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trouwen in Italië

Column: my big fat Italian wedding

Domenico Modugno Standbeeld

Domenico Modugno, ‘cantautore italiano’