in

Minister: het is goed dat sommige Italianen ophoepelen

Koffers van vetrokken Italianen in het Migratiemuseum van Rome. Foto Rop Zoutberg

De Italiaanse minister van Arbeid vindt het maar beter dat sommige Italianen naar het buitenland gaan om op zoek te gaan naar werk. ‘Op die manier hebben we in dit land geen last meer van ze,’ zo zei minister Poletti in een gesprek met journalisten. De uitspraken lijken nu de minister zijn baan te kosten.

Vooral de Vijf Sterren Beweging en Lega Nord zijn woedend op de minister, die maar net aantrad na de val van de regering Renzi vanwege het mislukte referendum. Onwaardig, is de meest gehoorde kritiek op Poletti.

De minister deed zijn omstreden uitspraken tijdens een verhandeling over het vertrek van Italianen naar het buitenland. ‘De zestig miljoen die in Italië achterbleven deden dat niet omdat we ze met een pistool bedreigden. Ik ken mensen die zijn weggegaan en dat is maar goed ook,’ zo zei Poletti.

Talenten

Afgelopen tien jaar trokken steeds meer Italianen weg uit hun land, veelal omdat de kansen op werk in hun eigen land maar klein zijn. In 2006 stonden drie miljoen Italianen in het buitenland geregistreerd. Nu zijn het er 4,8 miljoen. Ze wonen vooral in Argentinië, Duitsland en Zwitserland. Ergens onderaan de statistieken staat Nederland, waar bijna vijftigduizend Italianen gevestigd zijn.

‘Italië heeft een bloeding waardoor talenten wegtrekken. De best opgeleide jongeren trekken weg en het land is niet in staat ze opnieuw hier te krijgen,’ zeggen onderzoekers in het recent verschenen rapport Italiani nel mondo.

Afgelopen jaar verlieten 107 duizend Italianen hun land. Een derde daarvan zijn jongeren tussen de 18 en 34 jaar. In 2015 was Duitsland opnieuw de favoriete bestemming, gevolgd door Engeland en Zwitserland. Het rapport is somber over vraag of de weggetrokken Italianen ooit weer terugkeren.

Vergrijzing

Na de golf van kritiek op zijn uitlatingen, haalde minister Poletti razendsnel bakzeil. ‘Ik heb me verkeerd uitgedrukt. Maar het is is gewoon niet juist te zeggen dat alleen de best opgeleide mensen ons land verlaten, en wie achterbleef minder kwaliteiten heeft.’ Volgens Poletti is het goed dat Italiaanse jongeren de kans hebben door Europa en de rest van de wereld te reizen. ‘Maar we moeten ze de kans geven dat ze hier met hun kennis en kunnen aan de slag komen.’

Italie is een van de Europese landen die het snelst vergrijst. Tegenover 100 jongeren staan 161 Italianen van 65 jaar en ouder.

Foto koffers van vetrokken Italianen in het Migratiemuseum van Rome: Rop Zoutberg

Rop Zoutberg

Geschreven door Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Het Italië-gevoel in de winter: 5 tips

Het Italië-gevoel in de winter: 5 tips

Top 2000: 10 Italiaanse hits die iedere Italofiel kent

Top 2000: 10 Italiaanse hits die iedere Italofiel kent