in

Top 2000: 10 Italiaanse hits die iedere Italofiel kent

Ken jij ze ook?

Top 2000: 10 Italiaanse hits die iedere Italofiel kent

Het aftellen naar Oud en Nieuw gaat altijd gepaard met de samenstelling van de Top 2000. Enkele van onderstaande nummers zijn daarin vertegenwoordigd. Andere Italiaanse liedjes haalden het dit jaar niet. Il Giornale deed zelfs een oproep om in het vervolg meer Italiaanse liedjes in de Top 2000 te stemmen. Welk Italiaans nummer zou jij de Top 2000 in stemmen (of misschien heb je dat dit jaar ook al wel gedaan)?

10. Paolo Conte

Klinkt als een zwaar verstokte roker. Jazzmuzikant die zijn teksten als het ware voorleest. Zijn bekendste liedjes zijn Via con me en Max

9. Giorgia

Zangeres, draait ook al een tijdje mee. Maakte een duet met Alicia Keys. Ze zong ook Vivo per Lei, dat ook in Nederland een hitje was. Daarna is haar bekendste nummer Tu mi porti su. Op het moment dat ik de Top 2000 bekijk, staat Vivo per Lei op 852.

8. Tiziano Ferro

Bekendheid in Nederland met de hit Perdono. Sinds de middelbare school timmert hij al aan de weg als zanger en rapper. Deed mee aan het Festival di San Remo, waardoor zijn bekendheid groeide. Teksten van zijn liedjes kun je vinden op de briefjes die zitten in de chocolaatjes Baci di Perugia.  Nu in Italië bekend van het lied Ti scatterò una foto. Haalde de Nederlandse Top 2000 niet.

7. Jovanotti

Kreeg in de jaren 90 in Nederland bekendheid met het slagwerklied L’ombelico del mondo. Veel beluisterd nu is het lied Sabato. Hij heeft altijd veel te zeggen en daardoor zingt hij half en rapt hij half. Maakt nog steeds cd’s en heeft zijn eigen Italiaanse publiek. Haalde ook de Nederlandse Top 2000 niet.

6. Eros Ramazzotti

Bekend van Se bastasse una canzone, Musica è ( op nummer 761) en Più bella cosa. Ramazzotti trad in de jaren 90 ook in Nederland op in uitverkochte zalen. Beetje nasale stem. Ook maakte hij een duet met Tina Turner dat in de Nederlandse top 10 kwam. En hij staat natuurlijk in de lijst met de grootste Italodisco-hits.

5. Laura Pausini

Bekend van de Nederlandse versie van Paul de Leeuw van La solitudine. Brak door met La solitudine (op nummer 1810) en Strani amori (dit jaar niet meer in de lijst) in de jaren 90. Pausini werkte samen met de allergrootste muzikanten der aarde. Madonna, Phil Collins, Michael Bublé en anderen. Zingt tegenwoordig ook veel in het Spaans.

4. Zucchero Fornaciari

Inmiddels ook een wat ouder artistiek figuur die het meest bekend is van zijn hit Senza una donna (nummer 1273) en Il volo (nummer 1157)

3. Andrea Bocelli

Het meest bekend van zijn hits in Nederland Vivo per Lei en Con te Partirò. Populaire klassieke muziek.

2. Luciano Pavarotti

Klassiek zwaargewicht. Een van ’s werelds beste tenoren maakte ook cd’s met popmuzikanten. Zo maakte hij een versie van We are the world met popmuzikanten voor het goede doel. Maar ook zong hij dikwijls Nessun dorma uit de opera Turandot van de Italiaanse componist Puccini. Ook als je niet van klassieke muziek houdt, zul je dit lied kennen. Eigenlijk geen popmuziek natuurlijk.

1. Matia Bazar

Zangeres Antonella Ruggiero had al een hit in de jaren 80 met Ti sento, maar dat lied hoor je nu nog steeds in kantines van sportzalen en dergelijke. En natuurlijk komt het jaarlijks terug in de Top 2000. Lift- en restaurantmuziek. 80s forever.

Paolo Nutini is de hoogste ‘Italiaanse’ notering in de Top 2000 met Iron sky op nummer 57. Helaas zingt hij wel in het Engels. Daar wordt ons Italiaans dus niet beter van.

Jullie zien het wel. Ik ben geboren in 1981 en een kind van de jaren 90. Welk lied ontbreekt volgens jou absoluut in bovenstaande lijst of in de Top 2000? Hier vind je de Italiaanse artiesten in de Top 2000 van 2017.

Italiaanse hits op cd

Zin in méér Italiaanse hits?

Heb je zin in nog meer Italiaanse hits? Dan raden we je deze dubbel-cd aan met een aantal grote Italiaanse hits. Heerlijk voor onderweg naar Italië in de cd-speler van je auto.

Je koopt ‘m heel voordelig via bol.com.

Koop bij bol.com

Maar ook op je computer, tablet of smartphone met internetverbinding geniet je makkelijk van anderhalf uur aan de grootste Italiaanse hits aller tijden via YouTube. Leuk voor een Italiaans feestje of een Italiaanse avond.

💡Bekijk ook het artikel over de grootste Italodisco-hits van de jaren 80!

https://www.youtube.com/watch?v=LSZwADFrjkY

Foto Eros Ramazzotti: Wikimedia

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koffers van vetrokken Italianen in het Migratiemuseum van Rome. Foto Rop Zoutberg

Minister: het is goed dat sommige Italianen ophoepelen

Interview met Berlusconi door Alan Friedman

My Way, hét interview met Berlusconi door Alan Friedman