in , ,

Rome moet gratis kerstboom opnieuw versieren

Romeinen pikken lowcost kerstboom niet

Kerstboom in Rome (foto: Rop Zoutberg)

Het mocht allemaal niets kosten en de metershoge boom kreeg de gemeente Rome dan ook gratis. Het energiebedrijf wilde zelfs voor niets stroom leveren aan de lampjes. Maar het was uiteindelijk allemaal iets te sober ingezet. Na dagen van aanhoudende kritiek op de lowcost kerstboom op Piazza Venezia is de boom opnieuw versierd.

Infinita tristezza. Oneindig triest, waren de woorden die de Romeinen nog het meest gebruikten nadat de burgemeester de lichtjes van de boom had aangezet. Maar toen even later op internet foto’s circuleerden van de weelderige feestbomen in Milaan en Florence, sloeg de teleurstelling om in verontwaardiging. Nadat ook de top van de Romeinse kerstboom naar beneden ging hangen was het hek van de dam.

Bakzeil

De gaten in de wegen van de hoofdstad, het niet doorgaan van de Olympische Spelen en de corruptie op het gemeentehuis waren vergeten. Want eerst moest die boom weg. En dus haalde de gekwelde burgemeester bakzeil. ‘De Romeinen willen een mooiere boom op Piazza Venezia. Dat gaat gebeuren, we gaan hem opnieuw decoreren,’ beloofde burgemeester Raggi op haar eigen Facebookpagina. ‘Daarvoor heb ik opdracht gegeven. Hij wordt mooier versierd en krijgt meer lampjes. Zij het met bescheiden middelen.’

Natuurlijker

Sindsdien gaan de Romeinen net als ieder jaar weer op de foto met de traditionele kerstboom, zij het wat schoorvoetend. Toeristen op Piazza Venezia lijkt het niet veel uit te maken. ‘De bomen in mijn land zijn wel wat mooier,’ zegt een jongen uit Albanië. ‘Maar ik vind deze groene boom ook wel natuurlijk.’ Een bezoeker uit Zwitserland beaamt dat de boom er simpel uitziet. ‘Het is allemaal wat triest en lowcost,’ knikt hij. ‘Maar zo is de hele wereld toch?’

Foto kerstboom Rome: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

moestuinveteraan

Column: moestuinveteraan

Italiaanse eindejaarstradities

Italiaanse eindejaarstradities in december