in , ,

Ontbijt: zoet voor Italianen, warm en vet voor de rest

Een typisch Italiaans ontbijt

1.155 mensen uit zeven landen hebben meegedaan aan een enquête van hotel.info over hun ontbijtgewoonten op reis. Dat leverde een aantal interessante maar ook wel voorspelbare wetenswaardigheden op. Wat zijn de ontbijtgewoonten in hotels van Nederlanders en Italianen?

Het hotelontbijt wordt door 83% als belangrijk beschouwd, iets waar hoteliers dus niet al te licht over moeten gaan. Maar liefst 91% wil graag in het hotel ontbijten, in plaats van buiten de deur. Zo’n 30% van de ondervraagden neemt een halfuur of minder tijd voor het ontbijt. Vooral Italianen zijn sprinters wat betreft het ontbijt. Maar dat verbaast ons niets. Zo’n cappu met een koekje heb je natuurlijk zo achter de kiezen.

De tijd voor het ontbijt

Tweederde van de ondervraagden laat zich niet opjagen en blijft een uur of langer achter de ontbijttafel in een hotel zitten. Vooral Duitsers blijken echte ontbijtgenieters te zijn. Bijna de helft van de respondenten prefereert een Engels ontbijt: warm, zout en vet. Een stevig begin van de dag. Ook Nederlanders geven hier met 45% de voorkeur aan, zo blijkt uit het onderzoek.

Zoet voor de Italianen

Italianen hebben liever een broodje met Nutella, ofwel een zoet ontbijt. Wederom geen verrassing dat de Italianen de lijst aanvoeren wat betreft zoete ontbijtjes. De Fransen hebben er zoals verwacht het liefst een glas wijn bij. Er zijn weinig enthousiastelingen voor het sportieve ontbijt met zaden, noten, fruitsalades en volkorenbrood.

ontbijten-italianen-nederlanders

Lokaal is ‘in’

Ongeacht een zoet of voedzaam ontbijt geven de ondervraagden aan dat ze veel waarde hechten aan regionale specialiteiten, verse eieren en koffie. Hotels scoren minpunten wanneer vleeswaren van de dag ervoor worden opgediend of wanneer het buffet niet wordt aangevuld. Ook chagrijnig personeel kan niet op veel sympathie rekenen.

Betalen voor het ontbijt

Het merendeel van de respondenten verwacht dat het ontbijt bij de prijs in zit. Als er voor moet worden betaald, dan mag het toch het liefst niet meer dan vijftien euro kosten. Italianen willen voor het grootste deel niet meer dan tussen de vijf en de tien euro betalen. Tja, die zijn natuurlijk verwend met hun koffieprijzen en de prijs voor een cornetto.

Gemiddelde ontbijters

Nederlanders komen overigens heel gemiddeld uit het onderzoek. Als we bij het raam kunnen zitten, niet meer dan vijftien euro hoeven te betalen en als we er 40 tot 50 minuten over kunnen doen, zijn we tevreden. Het ontbijt moet wel vers zijn en we willen niet misgrijpen als we er niet als eerste bij zijn.

Bron: hotel.info

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

spoedcursus rijden in het Italiaanse verkeer

Spoedcursus deelnemen aan het Italiaanse verkeer

Column: Fantozzi, Italiaanse humor