in , , ,

Het zuiden van Le Marche, een goed bewaard geheim

Uitgeverij Edicola stuurde ons het boek Het zuiden van Le Marche, een goed bewaard geheim. Het is het tweede deel over de regio De Marken (in het Italiaans Le Marche genoemd), nadat eerder van dezelfde schrijver Le Marche, ongekend mooi verscheen.

Macerata, Fermo en Ascoli Piceno

In dit deel staan de drie zuidelijke provincies van De Marken in de spotlights: Macerata, Fermo en Ascoli Piceno. De schrijver is Evert de Rooij, die als wieljournalist over de wereld reisde, maar het nergens zo mooi vond als in Italië. Een speciaal plekje in zijn hart heeft hij voor De Marken, dat volgens het boek ‘voor de gemiddelde toerist nog altijd een tabula rasa is’.

Zelf hebben we het idee dat het toerisme naar De Marken vanuit Nederland de afgelopen jaren toch goed op gang gekomen is. Jaren geleden zijn we er zelf al eens voor de eerste keer geweest en toen moesten we nog uitleggen waar het eigenlijk lag, maar in de afgelopen jaren hebben we steeds meer mensen gesproken die deze Italiaanse regio hebben ontdekt.

Maar Evert heeft ongetwijfeld gelijk als hij beweert dat deze mooie authentieke en groene regio nog niet in de schaduw kan staan van Toscana, qua populariteit. En dat is op zich best jammer, want De Marken heeft eigenlijk alles te bieden wat Toscane ook te bieden heeft, minus de wereldberoemde highlights.

Het zuiden van Le Marche 2

Het zuiden van De Marken

Het zuiden van Le Marche focust zich op de zuidelijke provincies Macerata, Fermo en Ascoli Piceno (maar de noordelijke twee provincies Pesaro en Urbino en Ancona zijn ook zeer de moeite waard). Het heuvelachtige gebied ligt ingeklemd tussen Monti Sibillini in het westen en de Adriatische kust in het oosten. De noordelijkste provincie van het zuiden van De Marken is Macerata, met daaronder de provincie Fermo, die tot voor kort deel uitmaakte van Ascoli Piceno, de zuidelijkste provincie.

Het zuiden van Le Marche 4

Salonboek

Net als de andere Italië-boeken van Edicola is ook Het zuiden van Le Marche geen reisgids. Er staan geen praktische tips of adressen in en geen lijstjes met must-sees en must-do’s, hoewel wel enkele suggesties voor vakantieverblijven worden gedaan.

Het boek laat zich lezen als een reisverslag door de zuidelijke streken van De Marken en beschrijft plaats voor plaats en geeft daarbij ook veel informatie over de geschiedenis van de beschreven plekken. In de inhoudsopgave zijn 7 rondjes langs belangrijke plaatsen en gebieden opgenomen.

Zoals ‘een rondje door een deels onberoerd landschap in de provincie Macerata via steden met een oeroud verleden’ en ‘een eerste passage langs de zee, met een paar uitstapjes naar religieuze hotspots in het binnenland’. 

In de index achterin het boek kun je zoeken op plaats. De verdienste van Evert is dat hij alles in een toegankelijke en aangenaam leesbare stijl weet te gieten. De eenvoudige opmaak van het boek met veel ruimte voor beeld draagt daaraan bij.

De foto’s en de beschrijvingen laten je de mooie middeleeuwse stadjes en dorpjes en het groene heuvellandschap proeven, ruiken en voor je zien. Na lezing van Het zuiden van Le Marche mag het ‘geheim’ als ontrafeld worden beschouwd, al kun je de regio pas echt op waarde schatten als je haar zelf een bezoek hebt gebracht.

Het zuiden van Le Marche 3

Mooie foto’s van De Marken

Een bijzondere vermelding verdient de fotografie door Matthijs de Rooij, naar wij aannemen familie van de schrijver. Het boek is rijkelijk bedeeld met mooie plaatjes, wat het alleen al leuk maakt om het boek vooral binnen handbereik te laten liggen en af en toe even door te bladeren als voorbereiding op een fijne vakantie naar De Marken.

Ook voor niet-lezers is dit boek dus aangename kost. Om de opmaak eenvoudig te houden is ervoor gekozen geen fotobijschriften te plaatsen, wat in sommige gevallen jammer is, omdat niet altijd op het eerste gezicht duidelijk is welke foto bij welk stuk tekst hoort. 

Wat de keuze voor De Marken betreft, kunnen we Evert de Rooij alleen maar gelijk geven: kies je altijd blind voor Toscane, laat je dan nu eens verrassen en ga naar de authentieke Marken. Je zult er geen spijt van krijgen. Dit boek is een aangenaam voorpretboek.

Het zuiden van Le Marche, een goed bewaard geheim
door: Evert de Rooij
160 blz.
€ 19,95
Edicola Publishing, 2014

Koop bij bol.com

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Italiaanse kerst

Column: 5 dingen die je niet verwacht tijdens een Italiaanse kerst

Column: zo was mijn Italiaanse kerst