in ,

Ontbijten als een echte Romein? Hap eens in een maritozzo!

maritozzo
Je hebt de maritozzi in verschillende soorten en maten, maar ze zijn altijd niet te versmaden! (foto: Edward Hendriks)

Als Italië-liefhebbers zoeken we aldoor excuses om ons in ons eigen landje eventjes een echte Italiaan te voelen. Als we in restaurants de wijn op de menukaart kennen bijvoorbeeld, of wanneer we bij een goeie Italiaan kunnen bestellen in het Italiaans. Wij Italië-liefhebbers zijn snel tevreden, als we ons maar even zo speciaal alsof we in Italië zijn kunnen voelen. Heb je wel eens gehoord van maritozzi? Een maritozzo is een zoet broodje dat je ook nét even dat sprankje meer ‘italianiteit’ geeft. Want oh, wat verlangen we soms naar de charme en het temperament van de Laars.

Mari-wattes?

Maritozzi zijn zoete broodjes overgewaaid uit Rome. Het is – als je per se op zoek bent naar een vergelijking – te vergelijken met het oer-Hollandse puddingbroodje. Maar een maritozzi met een puddingbroodje vergelijken is eigenlijk net zoiets als zeggen dat bitterballen de Nederlandse arancini zijn. Totale kolder. De maritozzi (één maritozzo, twee maritozzi) worden gemaakt van een zacht, zoetig brioche-brood. Hierna worden ze gevuld met een verse slagroom of andere opgeklopte massa.

Het zoete ontbijt

De maritozzi worden vooral gegeten in en rondom Rome, in de regio Lazio. Hier is het – mede omdat elke Italiaan op minder dan 50 meter van zijn huis een goeie pasticceria heeft zitten – de lokale variant op de bruine boterham met pindakaas. ’s Ochtends nog duf je bed uitrollen, het eerste kopje koffie drinken en er gelijk een ontbijtje bij scoren.

Trouwen met een maritozzo

Er gaan – uiteraard – veel verschillende eeuwenoude verhalen de ronde over de Romeinse maritozzi. Zo zegt de een dat de broodjes enkel op zondagen verkocht mochten worden voor na de katholieke mis. En zegt een ander dat een maritozzo stond voor geluk, voorspoed en enkel gegeten werd bij doopfeesten en andere traditionele aangelegenheden. Wat zeker is, is dat de maritozzo zijn naam dankt aan de getrouwde man: il marito.

Aanzoek zonder ringen

Zo gaat het verhaal dat een maritozzo werd gegeten vlak na het huwelijksaanzoek. Een man zou zijn vrouw ten huwelijk vragen en zodra de ring om de ringvinger was geplaatst, kwam de doos met zoete maritozzi van de plaatselijke pasticceria tevoorschijn. Bijna een aanzoek zonder ringen. Omdat in katholiek Italië iedereen – volgens het boekje dan – maar één keer in zijn leven trouwt, werd het gebruik van de maritozzi versoepeld. Want maar één keer in je leven je tanden zetten in zo’n wolkje zoete room? Dat is natuurlijk zonde.

Zondagse snacks

En zo zijn de theorieën en familieverhalen die in Italië rondvlogen over de geschiedenis van de maritozzo gebundeld. Ze zijn samengevoegd, wat de maritozzo nu een ‘gewone’ snack maakt met leuke anekdotes eromheen. Wél blijft de maritozzo in Lazio een klassieke zondagse snack voor na de kerkdienst.

’s Ochtends haalt la nonna de verse maritozzi bij de pasticceria bij haar om de hoek (of ergens verderop, als ze daar beter zijn) en na de kerkdienst en de uitgebreide pranzo della domenica komt de doos met maritozzi tevoorschijn en snapt men ineens waar de uitdrukking als warme broodjes en als zoete koek vandaan komt.

Kun jij dit ontbijt weerstaan? (foto: Wikimedia)

Zelf maritozzi proeven in Nederland?

Overal ter wereld zijn de maritozzi op dit moment een hype. Je leest erover op bijna elk culinaire blog en bij elke fancy bakker kom je ze tegen. Sommige bakkers zijn zelfs al uitgekeken op de verse room en maken allerhande vullingen voor de broodjes. Ook met het deeg wordt steeds meer geëxperimenteerd. Zo zag ik laatst een maritozzo met bietjes door het deeg (hij was knalroze) en een room van mortadella. Smullen!

Wil je de maritozzi proeven in Nederland, ga dan naar je dichtstbijzijnde (goede) Italiaanse speciaalzaak. Wellicht hebben zij ze. Zo niet, en woon je in – of in de buurt van – Amsterdam, dan kun je ’s zondags op de Hermitage-markt je hart ophalen bij Baked By Salvo. Salvo maakt samen met zijn vrouw wekelijks heerlijke Italiaanse baksels die je kunt reserveren en oppeuzelen.

Maritozzi in Italië

Ben je in Italië op zoek naar een maritozzo? Zoek dan een plaatselijke markt of een Romeinse bakker. De maritozzo is – in andere delen dan Lazio – echt streetfood geworden en zie je veel op bijvoorbeeld kerst- en andere speciale markten. Ook sommige koffietentjes waar je ’s ochtends je secondo colazione haalt, hebben ondertussen de maritozzi in de koeling liggen.

Maar het is en blijft een Romeinse specialiteit. En dus vind je de mooiste, lekkerste en vooral grootste (dit is niet overdreven) maritozzi, bij een van de vele pasticcerie in Rome. Neem er een mee als het niet te warm is en eet ‘m op in een snoezig steegje of langs de Tiber. Of – als de mussen van het dak vallen – eet hem in de pasticceria en top het geheel af met een verse granita. Lekkerder dan dit wordt het niet!

Zelf maritozzi maken

Wil je zelf aan de slag en maritozzi gaan maken? Het is in principe niet eens heel moeilijk. Mits je een goeie bakker bent, want er komt aardig wat precisie om de hoek kijken voor wat betreft de bolletjes. Deze moeten natuurlijk superluchtig zijn, maar met een ietwat knapperig buitenkantje. Klinkt lastig, maar het valt mee als je even goed oplet.

Een recept voor traditionele maritozzi vind je hieronder. Wat vooral belangrijk is (zoals bij elke broodsoort die je maakt), is geduld en liefde. Kneed het deeg met de hand, of met een mixer en kneed het na met de hand, en laat het écht lang genoeg rijzen.

Denk niet, als er een uur staat, ach 50 minuutjes kan ook wel. Nee: houd je strikt aan het recept! En dan komt het vanzelf goed en tover jij in een mum van tijd de heerlijke zoete broodjes op de plank.

Pro-tip: laat de broodjes als ze uit de oven komen wel echt goed afkoelen. Zet ze desnoods een uur in de koelkast of laat ze een nacht (afgedekt) op het aanrecht staan. Doe je dat niet, dan heb je niks aan je opgeklopte verse room, want die loopt er dan direct weer uit.

Ingrediënten maritozzi

Voor de broodjes:

  • 4 kopjes (500 g) meel
  • 2 eetlepels (25g) suiker
  • 1 eetlepel Instant-droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 kop (240 ml) melk
  • 2 eetlepels (40g) honing
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/4 kop (60 ml) olie
  • 1 theelepel sinaasappelschil / citroenschil

Voor de knapperige korst:

  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk

Voor de crème:

  • 1 1/2 (360 ml) slagroom
  • 1/4 kop (30 g) poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiding maritozzi

  • Doe de bloem, suiker, gist, zout in een grote kom. Maak een kuiltje en voeg melk, honing, ei, vanille-extract, olie en sinaasappel/citroenschil toe. Mix tot er deeg ontstaat. Kneed het deeg 7-8 minuten, tot het glad, zacht en elastisch is.
  • Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, ongeveer 1 uur.
  • Verdeel het deeg in 12 stukken (80 g), rol elk stuk tot een bal. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ruimte ertussen om te rijzen. Dek af met een schone handdoek en laat rijzen tot het verdubbeld is, ongeveer 1 uur.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop in een kleine kom 1 ei los met 1 eetlepel melk. Borstel elk broodje met het eiermengsel.
  • Bak de broodjes 15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat volledig afkoelen.
  • Maak de room: klop in een grote kom slagroom, vanille-extract en poedersuiker. Klop tot de room goed stijf is. Doe de slagroom in een spuitzak.
  • Snijd elk broodje open aan de bovenkant. Vul elk broodje met de room en strijk het glad met een spatel.
  • Bestrooi elk broodje met poedersuiker en serveer direct.

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. In plaats van een maritozzo zelf maken, beveel ik een retourtje Rome aan. Ga dan even langs bij Regoli in een zijstraatje van de Via Merulana, vlakbij de Santa Maria Maggiore. Die weten er meer van.
    Ook pasticceria Barbarini vlakbij de Pyramide is een uitstekende plek hiervoor.

Een horloge als een supersportwagen

Crostini met homemade ricotta

Recept: crostini met home-made ricotta