Om zelf ricotta te maken, heb je maar 3 ingrediënten nodig: melk, citroen en zout. Ook het proces is simpel en het resultaat is een heerlijke ricotta zonder fabriekstoevoegingen! Doordat we in plaats van stremsel citroensap gebruiken, is deze ricotta ook geschikt voor vegetariërs.
Voeg er je eigen favoriete smaken aan toe zoals basilicum, citroenrasp of zelfs cacao. In dit recept wordt de ricotta als basis gebruikt voor op crostini (heerlijk als voorgerechtje of aperitiefje) en afgemaakt met verschillende toppings. Niet alleen lekker, maar ook erg feestelijk!
Ingrediënten voor de crostini met ricotta
Voor circa 200 gram ricotta
- 1 liter biologische volle melk
- 1 tl zout
- sap van een halve citroen
- rasp van een hele citroen (optie)
Topping-combinaties:
- komkommer & munt
- nectarine, walnoot & honing
- tomaat & zwarte peper
- paprika & zwarte peper
- basilicum
Extra: kaasdoek of fijne zeef
Bereiding van de ricotta
- Giet de melk in een pan en breng net aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en roer er het citroensap door.
- Zet de pan weer op een zacht vuur en laat het zuur in 15 minuten zijn werk doen. De wrongel scheidt zich van de wei. Niet doorroeren. De melk mag niet koken, haal anders eerder van het vuur af.
- Zet ondertussen een kom klaar, hang de kaasdoek erin en zet vast met een paar wasknijpers (als je geen kaasdoek hebt, gebruik dan een fijne zeef).
- Schep de wrongel met een schuimspaan in de kaasdoek.
- Laat even uitlekken en knijp er nog wat extra vocht uit.
- Schep de ricotta in een kommetje en meng er de citroenrasp doorheen. Klaar voor gebruik. Bewaar de ricotta maximaal 2 dagen in de koelkast.
Bereiding van de crostini
- Rooster een aantal sneetjes van je favoriete brood onder de grill.
- Verdeel de ricotta erover en beleg met de toppings.
Comments