in ,

Recept: crostini met home-made ricotta

Crostini met homemade ricotta
Crostini met homemade ricotta (foto: Elisabetta Cascino)

Om zelf ricotta te maken, heb je maar 3 ingrediënten nodig: melk, citroen en zout. Ook het proces is simpel en het resultaat is een heerlijke ricotta zonder fabriekstoevoegingen! Doordat we in plaats van stremsel citroensap gebruiken, is deze ricotta ook geschikt voor vegetariërs.

Voeg er je eigen favoriete smaken aan toe zoals basilicum, citroenrasp of zelfs cacao. In dit recept wordt de ricotta als basis gebruikt voor op crostini (heerlijk als voorgerechtje of aperitiefje) en afgemaakt met verschillende toppings. Niet alleen lekker, maar ook erg feestelijk!

Ingrediënten voor de crostini met ricotta

Voor circa 200 gram ricotta

  • 1 liter biologische volle melk
  • 1 tl zout
  • sap van een halve citroen
  • rasp van een hele citroen (optie)

Topping-combinaties:

  • komkommer & munt
  • nectarine, walnoot & honing
  • tomaat & zwarte peper
  • paprika & zwarte peper
  • basilicum

Extra: kaasdoek of fijne zeef

Bereiding van de ricotta

  1. Giet de melk in een pan en breng net aan de kook.
  2. Haal de pan van het vuur en roer er het citroensap door.
  3. Zet de pan weer op een zacht vuur en laat het zuur in 15 minuten zijn werk doen. De wrongel scheidt zich van de wei. Niet doorroeren. De melk mag niet koken, haal anders eerder van het vuur af.
  4. Zet ondertussen een kom klaar, hang de kaasdoek erin en zet vast met een paar wasknijpers (als je geen kaasdoek hebt, gebruik dan een fijne zeef).
  5. Schep de wrongel met een schuimspaan in de kaasdoek.
  6. Laat even uitlekken en knijp er nog wat extra vocht uit.
  7. Schep de ricotta in een kommetje en meng er de citroenrasp doorheen. Klaar voor gebruik. Bewaar de ricotta maximaal 2 dagen in de koelkast.

Bereiding van de crostini

  1. Rooster een aantal sneetjes van je favoriete brood onder de grill.
  2. Verdeel de ricotta erover en beleg met de toppings.

Written by Elisabetta Cascino

Naast liefhebber van lekker eten, fan van het Italiaanse leven, een dromer en een denker, ben ik expert op het gebied van het mediterraan dieet en de mediterrane leefstijl. Veel mensen willen graag gezonder leven, maar dit kan een behoorlijke uitdaging zijn. Mijn ambitie is mensen te inspireren hun dolce vita te leven en hen hierbij te ondersteunen. Dit doe ik door het delen van mediterrane recepten op mijnmediterraneleefstijl.nl, het geven van voedingsadvies en leefstijlcoaching.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maritozzo

Ontbijten als een echte Romein? Hap eens in een maritozzo!

Venetië onder de 50.000 inwoners

Venetië loopt leeg