in , ,

Polignano a Mare: tussen de witte schoonheid, hoge kliffen en jetset

Polignano a Mare: waar moet je zijn? (foto: Unsplash)

Beeld je eens in: hoge kliffen met daarop uiteraard spierwitte huizen die je dankzij het felle zonlicht met je ogen laten knijpen. Op de achtergrond hoor je spelende kinderen, mauwende katten, klinkende glazen en altijd is ergens wel Volare van Domenico Modugno te horen. Welkom in Polignano a Mare, dé badplaats voor de yuppende jetset. Maar gelukkig is het stadje meer dan dat! We nemen je mee.

Wat is er zo bijzonder aan Polignano a Mare?

Even vooraf, want Polignano a Mare is natuurlijk een hele mond vol. Vanaf nu zeggen we dus kortweg Polignano, zoals de locals. Dat je niet denkt dat we het ineens over 2 verschillende plaatsen hebben.

Polignano is een stad aan de Adriatische Zee midden in Apulië. Het is een badplaats die erg geliefd is onder de jetset en de rich & famous die met een Amerikaans accent Italiaans proberen te praten. Heerlijk is dat.

De badplaats lijkt, zeker als je vanaf de kliffen naar zee kijkt, erg hoog gelegen en daar zijn sommige mensen maar wat blij mee. Zo werd er een in 2021 het Red Bull World Championship Cliff Diving gehouden. Ja en dat doe je natuurlijk niet van een duikplank van 5 meter. Je kunt het hier trouwens terugkijken.

Maar hier geldt ten strengste: doe dit thuis niet na. En in Polignano ook niet. De grotten in de kliffen onder de stad werden al in het neolithicum bewoond, maar tegenwoordig zoeken de bewoners het hogerop. Je kunt de grotten nog wel bestuderen. Maar daar komen we later op terug!

Groene deur in witte muur in Polignano a Mare (foto: Unsplash)

Wat te doen in Polignano a Mare?

Zo’n pittoresk stadje, daar moet toch een heleboel te doen, zijn zou je denken. En dat klopt! Zo kun je hét ‘mooiste strand van Italië‘ bewonderen, dat je vast wel herkent van alle Puglia-plaatjes. Een baai, laaggelegen, met een klein kiezelstrand ervoor.

Het wereldberoemde strandje van Polignano a Mare (foto: Unsplash)

Daarnaast is er door het oude centrum van het stadje een ‘route’ die je naar verschillende uitkijkpunten brengt. De balkonnetjes van de stad. Stuk voor stuk geven ze je een adembenemend uitzicht op de stad, op de baai of op de kliffen. Je kunt er prachtige plaatjes schieten, maar ook gewoon een paar keer knipperen met je ogen om de herinnering op te slaan. Die is toch altijd mooier dan de foto.

Je komt niet naar Polignano voor grote musea en galerijen, maar je kunt wel een collectie kunst en foto’s bewonderen in het het Museo Pascali dat je in de Via Parco del Lauro 119, direct aan de kust vindt.

Verder staat Polignano bekend om zijn one and only ll Super Mago del Gelo Mario Campanella, dé koffiebar van het dorp. Als je van buitenaf kijkt denk je: ik loop door. De ongezellige tl-lichten, felle kleuren en kitscherige prullaria maken het niet per se het charmantste decor voor een bakkie of een ijsje.

Niet te missen: Super Mago del Gelo Mario Campanella (foto: TripAdvisor)

Maar sla deze gewoon echt niet over. Hier bestel je namelijk de caffè speciale die je nergens anders vindt: koffie, suiker, citroenrasp, room en amaretto. Ja, zet dit adresje in Polignano maar vast op je lijstje! Naast de caffè speciale vind je er ook allerhande huisgemaakt ijs en granita. Echt, deze wil je niet missen, maar dankzij het bijna afzichtelijke uiterlijk, kan dat ook niet.

Wat te zien in Polignano a Mare?

Wat zijn nu dé bezienswaardigheden in Polignano a Mare? We zeiden het al: de kliffen van de stad. Bekijk ze vanaf de ‘stadsbalkonnetjes’ van boven. Of boek een boottour die je meeneemt over zee dwars door de kliffen en grotten (kijk voor tips bij de adressen onderaan dit artikel).

Neem wat lekkere dingetjes mee van Buongustaio en leg je handdoekje op de Lama Monachile (hét strand) of ga cultuur snuiven in de Chiesa Matrice di Santa Maria Assunta in Cielo.

Uiteraard moet je het Monumento a Domenico Modugno bezoeken. Want waar veel toeristen denken dat de stad bekend staat vanwege het overbekende kiezelstrandje, is dat natuurlijk niet zo.

Domenico Modugno Standbeeld
Het standbeeld van Domineco Modugno in Polignano a Mare (foto: Juan Antonio Segal – Flickr)

Het was Domenico die zijn dorp op de kaart zetten met zijn tophit Nel blu dipinto di blu – beter bekend als Volare.

Uitgezongen? Slenter dan lekker door de oude straatjes van Polignano, kijk naar het Grotta Palazzese, het sterrenrestaurant waar de celebs ’s avonds in een grot dineren en zelfs blijven overnachten in het bijbehorende hotel. Zien en gezien worden maar dan letterlijk op hoog niveau.

Dineren in een grot bij Grotta Palazzese (foto: booking.com)

Waar gaan we eten en drinken in Polignano a Mare?

En dan natuurlijk de ham-vraag. Want van al dat geslenter krijgt een mens trek. Gelukkig is Polignano rijk bedeeld met het aantal restaurantjes, dus is er altijd wel ergens een tafeltje voor je vrij. Bij sommige restaurants moet je ook bereid zijn in de rij te staan.

Bijvoorbeeld bij Pescaria, waar je een heerlijke octopussandwich bestelt (of iets anders natuurlijk, dat is aan jou). De rij is er altijd lang, maar het is het wachten waard.

Of ga naar L’Osteria di Chichibio waar je wordt getrakteerd op nog bijna levende vissen op je bord. Dit is echt zo’n restaurant waar het nog om kwaliteit gaat in plaats van om kwantiteit.

Zin in sushi, maar dan anders? Bij Puro krijg je sushi op de ‘pugliese’ manier met verse, lokale vis.

Iets verder gelegen van het oude centrum, maar het wandelingetje waard is Primi & Vini.

Il Grottino stelt nooit teleur, evenals Meraviglioso Osteria Moderna en Ruz (waar je dankzij de kleine porties bijna alles van de kaart kunt proeven).

Bij MINT eet je overheerlijk van een originele kaart met Italiaanse klassiekers maar net even anders.

Cocktails en andere drankjes haal je bij Appian Way, Al 9, Lime of op stand met witte tafelkleedjes en hese obers bij Begula Club Café. Maar daar betaal je ook dubbel zoveel dankzij de witte tafelkleedjes.

Pizza in Polignano? Die is er ook! Ga langs bij La Rustica net buiten het oude stadje, Malidea aan de lungomare (dus met zeezicht) of bij Pizza E Fichi in de hoofdstraat.

Ook leuk, mocht je je klassiekers niet kennen, als je de hoofdstraat in het oude stadje helemaal afloopt naar het begin, zie je boven je de tekst van Volare. Paar keer het straatje op en neer lopen en je kent hem. Kun je daarna, als je durft, uit volle borst de hele show stelen naast Domenico zelf.

Waar je moet zijn in Polignano a Mare – de adressen voor eten, drinken & activiteiten

Lama Monachile (het bekende strand van de foto’s): kom op tijd, want de plek is beperkt!

Via San Vito

De stadsbalkonnetjes met uitzicht op de kliffen

Via Porto en Via Narciso

Museo Pascali

Via Parco del Lauro 119

ll Super Mago del Gelo Mario Campanella

Piazza Giuseppe Garibaldi 22

Buongustaio

Via Roma 56

Chiesa Matrice di Santa Maria Assunta in Cielo

Piazza Vittorio Emanuele II, 21

Monumento a Domenico Modugno

Piazza Giuseppe Verdi

Grotta Palazzese

Via Narciso 59

Pescaria

Piazza Aldo Moro 6/8

L’Osteria di Chichibio

Largo Gelso 6

Puro

Via S. Vito 15/17

Primi & Vini

Piazza Caduti di Via Fani 7

Il Grottino

Via Roma 57

Meraviglioso Osteria Moderna

Largo Gelso 16

Ruz

Via Roma 75

Mint

Via S. Benedetto 32

Appian Way

Via Roma 96

Al 9

Piazza Giuseppe Garibaldi 9

Lime

Via Porto 1

Begula Club Caffè

Piazza Giuseppe Garibaldi 15

La Rustica

Piazza Aldo Moro 34

Malidea aan de lungomare

Lungomare Domenico Modugno 11

Pizza E Fichi

Via Roma 103

Pugliamare (boottours door de kliffen)

Piazza Caduti Via Fani 26

Overnachten in Polignano a Mare

Wil je méér dan een dag doorbrengen aan Polignano? Dat kunnen we goed begrijpen. Hier zijn enkele tips voor accommodatie in de stad.

Wil je helemaal jetset gaan? Overnacht dan in het chique Hotel Grotta Palazzese, bekend van het bijbehorende restaurant waar je in een grot op hoogte dineert.

Of wat dacht je van A casa di Dany, vlak boven het beroemde strand? Misschien wel de allerbeste locatie om van je vakantie in Polignano te genieten!

A casa di Dany (foto: booking.com)

Ook fantastisch – maar wat minder prijzig – is B&B Cinquevite in het centrum van Polignano, op slechts 300 meter van het strand.

Nóg dichter bij het strand en met een geweldig uitzicht op oud Polignano vind je Malù Bed&Breakfast.

Malù Bed&Breakfast (foto: booking.com)

Op een wat rustigere locatie even buiten Polignano vind je Echi di Puglia met een eigen zwembad. Door gasten beoordeeld met een 9,3.

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

recept Pasta alla norma

Recept: pasta alla norma