in ,

Ook de Italianen willen dat Dijsselbloem opstapt

Jeroen Dijsselbloem in zijn rol als voorzitter van de Eurogroep
Jeroen Dijsselbloem in zijn rol als voorzitter van de Eurogroep (foto: Wikimedia)

Agressief, onwetend, arrogant. Na Spanje klinken nu ook in Italië de verwijten aan het adres van Jeroen Dijsselbloem. De Nederlandse voorzitter van de Eurogroep verweet in een interview dat lidstaten hun geld te verbrassen aan ‘drank en vrouwen’. ‘Dan moet je daarna niet om geld komen bedelen,’ zo zei Dijsselbloem.

Dijsselbloem deed zijn uitspraken in een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung. Als het interview komt op de economische crisis zegt Dijsselbloem dat er destijds grote solidariteit tussen de noordelijke Europese landen bestond. ‘Wie eist heeft ook verplichtingen. Ik kan niet al mijn geld aan drank (Schnaps) en vrouwen uitgeven en aansluitend om bijstand vragen.’

Verontwaardiging

Hoewel Dijsselbloem geen landen met name noemde leidde het stukje interview meteen in Spanje tot verontwaardiging. Dat gebeurde nadat het ministerie van Economische Zaken het citaat oppikte en naar Spaanse media stuurde. Op de achtergrond speelt de machtsstrijd tussen de Spaanse minister De Guindos en Dijsselbloem als het gaat om het voorzitterschap van de Eurogroep. Maar de toon was gezet.

Arrogant

‘De opmerkingen van Dijsselbloem laten zien dat de manier van denken van Wilders heeft gewonnen,’ twittert de socialistische europarlementariër Javier Lopez. ‘Hij (Dijsselbloem) laat zien dat hij op hetzelfde moment agressief, onwetend en arrogant is.’ Wie dacht de Nederlander wel die hij was om zo uit te halen naar zogenaamd geld verbrassende zuidelijke landen?

Renzi

De boemerang slingerde door naar Italië. Daar eiste eerst de Vijf Sterren Beweging dat Dijsselbloem opstapt vanwege zijn uitspraken. Ook oud-premier Renzi vindt dat. ‘Mensen als Dijsselbloem verdienen de rol niet die ze is toebedeeld,’ schrijft Renzi op Facebook. ‘Hoe eerder hij opstapt, hoe beter.’ Het is wel vreemd, concludeert ook de krant Corriere della Sera. ‘Je zou toch denken dat ze juist in Amsterdam enige ervaring hebben met drank en vrouwen.’

In een reactie op de verwijten heeft Dijsselbloem laten weten het niet ‘over een specifiek land’ te hebben gehad. ‘Ik ben een sociaal-democraat en hecht grote waarde aan solidariteit binnen de samenleving. Maar solidariteit moet wel altijd vergezeld gaan van beloftes en inspanningen,’ zei Dijsselbloem in het Europees Parlement.

Onbegrip

Toch bleef begrip voor de uitleg van de Nederlander uit, ook binnen zijn eigen geledingen. ‘Het is schandelijk zo naar de Zuid-Europese landen te wijzen, en het discrimineert,’ reageert Gianni Pittella, leider van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement. ‘Ik vraag me af of zo iemand wel voorzitter van de Eurogroep kan blijven.’

Daarmee is het ijs dun geworden onder Dijsselbloem, wiens Europese positie al onder druk kwam te staan na het enorme verlies van zijn partij PvdA bij verkiezingen in Nederland.

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Liefde, het geheim van Toscane

Inspirerende schrijfweek in Toscane

Inspirerende schrijfweek in Toscane