in , ,

Overwinteren in Italië

Overwinteren in Italië kan prima op plekken als deze: Ragusa op Sicilië (foto: Unsplash)

Spanje met z’n zonovergoten costa’s en z’n milde winterklimaat heeft de naam. Maar waarom zou je overwinteren in Spanje als je ook kunt overwinteren in Italië? Heerlijk eten, leuke mensen, een mooie taal, schitterende landschappen. Nou ja, dat hoeven we jou als Italië-liefhebber niet uit te leggen. Feit is dat je het zuiden van Italië heel goed mee kunt nemen in je lijstjes van favoriete overwinterstekken.

Italië is nog niet echt ingericht op overwinteraars. Natuurlijk, je kunt een huisje kopen in Calabrië of Apulië. Maar da’s ook weer zo drastisch. Behalve als je in de gelukkige omstandigheid bent dat je al een huis hebt in Italië.

Voor de meeste mensen is dat echter niet weggelegd. Zij zijn voor het overwinteren in Italië aangewezen op de aangeboden mogelijkheden.

En daarover hebben we het hier ook: gewoon, een mooi plekje huren voor een paar maanden. Echte faciliteiten zoals je die in Benidorm of Antalya vindt, zijn er niet veel.

We hebben het dan over bijvoorbeeld campings die speciale overwintertarieven rekenen. Of over aanbieders van vakantiehuisjes, waar je een hele winter kunt verblijven zonder persoonlijk failliet te zijn.

Overwinteren op Sicilië of Sardinië

Italië is heerlijk in het voorjaar en in het najaar, zoals velen van jullie ongetwijfeld kunnen beamen. Maar ben je wel eens in de winter naar ‘il bel paese’ geweest?

Toegegeven, in het noorden en midden kan het dan ook flink koud zijn. Wil je profiteren van het milde klimaat, dan moet je verder naar het zuiden afreizen.

Het uiterste zuiden van de laars en Silicië doen in klimaat weinig onder voor het zuiden van Spanje en Portugal. En het landschap is er veel mooier! En wist je dat ook de winters op Sardinië maar liefst zo’n 10 graden warmer zijn dan hier in de lage landen?

Daarom is het vreemd dat niet meer overwinteraars de vlucht naar deze oorden hebben gemaakt. Hoewel, de commercie speelt er ook nog niet echt handig op in. Toch vind je (met een vergrootglas erbij) in de hak, de zool en de punt van de laars wel wat mogelijkheden.

Op Sardinië en Sicilië is het aantal opties groter. Hier zijn wel campings te vinden waar ze een speciaal tarief voor ‘longstayers’ hanteren. Op sommige plekken kun je voordelig je kampeerauto voor langere tijd kwijt, waarna je in alle rust kunt genieten van al het moois dat de eilanden te bieden hebben.

Ook kun je met wat zoeken wel vakantiewoningen vinden, die in de winter (voor langere periode) met speciale kortingen worden aangeboden.

Weinig aanbod voor overwinteren in Italië

Georganiseerde overwintermogelijkheden in luxe accommodatie zit er voorlopig niet in. Er is simpelweg te weinig aanbod. Maar we hebben internet en we kunnen dus prima zoeken naar individueel aanbod. Want het is er wel, alleen nog een beetje verborgen.

Je kunt het in Italië prima op een akkoordje gooien met de eigenaar van een vakantiehuis (veel Italianen hebben een huis in Calabrië of ergens anders in het zuiden), waar je tegen een vriendelijk tarief een paar maandjes door mag brengen.

Het helpt dan wel als je (desnoods via via) mensen kent. Want zeg nou zelf: zou jij het vakantiehuis waarvoor je zo hard hebt gewerkt aan de eerste de beste vreemdeling verhuren?

Je kunt ook eens kijken op websites als Airbnb, waar particulieren hun huis of appartement verhuren. Er is redelijk wat aanbod in Italië te vinden en het kan maar zo zijn dat je een leuke afspraak kunt maken of een of twee maanden te overwinteren in het zonnige zuiden van Italië.

Help ons met jouw ervaringen over overwinteren in Italië

Tot nu toe lijken het vooral de Duitsers die overwinteren in Italië hebben ontdekt. Wanneer volgen de Nederlanders?

Heb jij persoonlijk al ervaring met een doorgebrachte winter in Italië? Zo ja, laat het ons dan weten. We zijn benieuwd naar jouw verhaal en jouw eventuele tips waarmee je anderen helpt met overwinteren in Italië!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bevagna

Mooie Italiaanse dorpen: Bevagna

Bosco Verticale

Het ‘verticale bos’ van Milaan